Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

Oddaje

p. Miha Žužek (photo: Maranatha) p. Miha Žužek (photo: Maranatha)

Spominjamo se, 14. maj - p. Miha Žužek

Na današnji dan 2008 je v Ljubljani umrl jezuit, duhovni pisatelj, vzgojitelj mladih in duhovnik Miha Žužek. Leta 1966 je odkril Log pod Mangartom, kjer je začel zbirati mlade.

Zavod sv. Stanislava (photo: Stanislav.si) Zavod sv. Stanislava (photo: Stanislav.si)

Spominjamo se, 12. maj

12. maja 1845 se je v Sémiču rodil škof Janez Staríha. Že pred duhovniškim posvečenjem je na povabilo škofa Barage odšel v ameriške misijone. Posvečen je bil leta 1869 v marquettski stolnici.

Naslovnica knjige Sadjereja (photo: dLib.si (NUK)) Naslovnica knjige Sadjereja (photo: dLib.si (NUK))

Spominjamo se, 11. maj - Urban Jarnik

11. maja 1610 je v Pekingu umrl italijanski misijonar Mattéo Ricci. Poleg misijonskega dela je napisal več znanstvenih del v kitajščini in izdal zemljevid sveta.

Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana (photo: Nadškofija Ljubljana) Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana (photo: Nadškofija Ljubljana)

Spominjamo se, 8. maj

Na današnji dan leta 1707 je ljubljanski škof Ferdinand von Khuenburg posvetil ljubljansko stolnico sv. Nikolaja. Načrte za novo svetišče je naredil jezuit Andrej Pozzo, poslikal pa jo je Giulio ...

Prizor iz filma V kraljestvu Zlatoroga (photo: Slovenski planinski muzej) Prizor iz filma V kraljestvu Zlatoroga (photo: Slovenski planinski muzej)

Spominjamo se, 7. maj

Na današnji dan 1891 se je v Bohinjski Bistrici rodil organist, pianist, skladatelj, fotograf in filmski režiser Janko Ravnik.

Posebne znamke ob jubileju v Kewju (photo: Stičišče avstralskih Slovencev) Posebne znamke ob jubileju v Kewju (photo: Stičišče avstralskih Slovencev)

Spominjamo se, 6. maj

Leta 1840 je Velika Britanija izdala prvo poštno znamko. Obračunavanje poštnine z znamkami je že pet let pred tem predlagal Lovrenc Košir, a Avstrija tega ni sprejela.

Josip Jurčič (photo: (NUK, Zbirka upodobitev znanih Slovencev)) Josip Jurčič (photo: (NUK, Zbirka upodobitev znanih Slovencev))

Spominjamo se, 3. maj

Na današnji dan leta 1881 je v Ljubljani umrl pripovednik, dramatik in časnikar Josip Jurčič. Izšel je iz Levstikovega literarnega načrta v Popotovanju in ga tudi uresničil.

V spomin Matej Hubad (photo: Cerkveni Glasbenik) V spomin Matej Hubad (photo: Cerkveni Glasbenik)

Spominjamo se, 2. maj

2. maja 1937 je v Ljubljani umrl dirigent in glasbeni pedagog Matej Hubád, doma iz Skaručne.

Šmarnice (photo: Peggy Choucair / Pixabay) Šmarnice (photo: Peggy Choucair / Pixabay)

Spominjamo se, 1. maj

Že v 16. stoletju je mesec maj povezan s češčenjem Marije. Posebna majniška pobožnost je nastala dve stoletji pozneje. Na Slovenskem smo jo začeli obhajati sredi 19. stoletja in je dobila ime po ...

Davo in Drejc Karničar pod Anapurno (photo: Tone Škarja) Davo in Drejc Karničar pod Anapurno (photo: Tone Škarja)

Spominjamo se, 29. april - Smučanje z Anapurne

29. aprila leta 1995 so slovenski alpinisti osvojili vrh Anapurne - še zadnjega od štirinajstih osemtisočakov. S tem smo bili Slovenci osmi po vrsti, ki smo stopili na vrh vseh osemtisočakov. Na ...

Zavod sv. Stanislava (photo: Stanislav.si) Zavod sv. Stanislava (photo: Stanislav.si)

Spominjamo se, 28. april

28. aprila leta 1722 je v Kranju umrl duhovni pisatelj, jezikoslovec, kulturni delavec in duhovnik Hipolit Novomeški. Kot redovnik kapucin je poučeval je filozofijo in teologijo v Mariboru, ...

Zdravljica (photo: ARO) Zdravljica (photo: ARO)

Spominjamo se, 26. april - Zdravljica

Na današnji dan 1522 je umrl glasbenik in prvi dunajski škof Jurij Slatkónja. Kot dvorni kaplan in pevovodja cesarskega zbora je ustanovil zbor Dunajskih dečkov.

Lojze Perko: Martin Krpan (photo: Martin Krpan, Ljubljana 1943, stareslike.cerknica.org) Lojze Perko: Martin Krpan (photo: Martin Krpan, Ljubljana 1943, stareslike.cerknica.org)

Spominjamo se, 21. april - Lojze Perko

21. aprila 1909 se je v Starem trgu pri Ložu rodil slikar in ilustrator Lojze Perko. Obiskoval je kiparski in rezbarski oddelek v obrtni šoli v Ljubljani. Študij je nadaljeval na akademijah v ...

Grob msgr. Alojzija Turka (photo: www.najdigrob.si) Grob msgr. Alojzija Turka (photo: www.najdigrob.si)

Spominjamo se, 20. april – msgr. Alojzij Turk

20. aprila 1995 je v Ljubljani umrl nadškof Alojzij Turk. Po gimnaziji v Novem mestu se je vpisal na bogoslovje v Ljubljani. Najprej si je želel v misijone v Indijo. Že pred novo mašo pa se je ...

Kardinali v sikstinski kapeli (photo: Vatican Media) Kardinali v sikstinski kapeli (photo: Vatican Media)

Spominjamo se, 18. april

18. aprila leta 1877 se je v Ljubljani rodil arhitekt Treo Rudolf, doma z Vrhnike. Specializiral je visoke gradnje. Na državni obrtniški šoli je poučeval risanje.

Čebela na oljni repici (photo: Jošt Gantar / MKGP) Čebela na oljni repici (photo: Jošt Gantar / MKGP)

Spominjamo se, 17. april

Na današnji dan 485 je v Atenah umrl grški filozof in matematik Próklos. Kot novoplatónik je z delom Elementi teologije je vplivalo na sholastiko in renesanso.

Škof Edvarda Pevec (photo: Tone Ovsenik) Škof Edvarda Pevec (photo: Tone Ovsenik)

Spominjamo se, 13. april - Edvard Pevec

13. aprila 1982 je papež Janez Pavel II. za clevelandskega pomožnega škofa imenoval našega rojaka Edvarda Pevca. Kot sin slovenskih staršev je odraščal v Clevelandu, ki so mu rekli tudi ameriška ...

Janez Jalen (levo) - v družbi sobratov duhovnikov (photo: stareslike.cerknica.org - Jože Žnidaršič) Janez Jalen (levo) - v družbi sobratov duhovnikov (photo: stareslike.cerknica.org - Jože Žnidaršič)

Spominjamo se, 12. april

12. aprila 1657 se je v Kamni Gorici rodil misijonar Marko Anton Kapus . Kot misijonar v Mehiki je sodeloval v raziskavah predelov južne Arizone in Kalifornije.

Razglas (photo: Occupying Fascist Italian authorities in Province of Ljubljana, Public domain, via Wikimedia Commons) Razglas (photo: Occupying Fascist Italian authorities in Province of Ljubljana, Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 11. april

11. aprila 1806 se je v Ljubljani rodil pesnik in politik grof Anton Aleksander Auersperg. Njegov vzgojitelj je bil Prešeren. V zrelih letih se je posvetil politiki.