Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko

O radiju

Radio Ognjišče je začel oddajati leta 1994, najprej v juniju iz koprskega studia, nato novembra iz osrednjega studia, ki še danes deluje v polkletnih prostorih v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Je cerkveni radio, torej je njegovo osnovno poslanstvo duhovno bogatiti narod, a ni v lasti Cerkve na Slovenskem, pač pa ga je kot d. o. o. ustanovil msgr. Franc Bole in k sodelovanju že kmalu povabil mladega duhovnika Francija Trstenjaka, ki je postal glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče, danes pa opravlja funkcijo direktorja, medtem ko je odgovorni urednik od leta 2016 Tadej Sadar.

Poslanstvo

Poslanstvo Radia Ognjišče je širiti evangelij. Hkrati želi biti slovenski radio, prednost daje slovenski tradiciji, kulturi in slovenski glasbi. Namenjen je tako najmlajšim kot njihovim staršem in starim staršem, saj prinaša pester nabor vsebin za vse generacije.

Radio Ognjišče je imel sprva status komercialnega radijskega programa, leta 2004 pa je dobil status nepridobitnega radijskega programa posebnega pomena, vendar ta ne prinaša avtomatičnega sofinanciranja iz državnega proračuna, ampak pomeni le, da je najemnina na oddajnih točkah RTV Slovenija zanj brezplačna. Denarna sredstva za delovanje pridobi s trženjem oglasnega prostora in s prostovoljnimi prispevki poslušalk in poslušalcev.

Oddajanje

Radio Ognjišče je prva slovenska radijska oddaja, ki je začela neprekinjeno v živo oddajati po internetu, in sicer že leta 1997. Tako program lahko spremljajo tudi številni izseljenci, katerim je že od začetka namenjena oddaja Slovencem po svetu in domovini. S pomočjo primarne FM mreže pokriva vso državo, od leta 2016 pa oddaja na omrežju prvega nacionalnega prizemnega digitalnega multipleksa prek t. i. DAB+.

Kdo so ustvarjalci vsebin?

Voditelji Jure Sešek, Jože Bartolj, Nataša Ličen, Marjan Bunič, Matjaž Merljak, Mateja Subotičanec, Blaž Lesnik, Robert Božič in Maja Morela so redno zaposleni in ustvarjajo številne oddaje o veri, izobraževanju, kulturi, glasbi, kmetijstvu, podjetništvu in družini, z radiem pa sodelujejo tudi honorarni sodelavci Damijana Medved, Mateja Feltrin Novljan, Slavi Košir in Vesna Sever Borovnik, ki sodelujejo s svojimi oddajami ali občasnim vodenjem programa. Glasbeni urednik je Ivan Hudnik, urednik za sakralno glasbo pa je Tadej Sadar.

Informativne oddaje Radia Ognjišče ustvarja deset ljudi, večinoma gre za novinarje z univerzitetno izobrazbo. Ti pod taktirko urednika Alena Salihovića poleg informativnih oddaj pripravljajo tudi pogovorne oddaje o različnih aktualnih in političnih temah, komentarje in krajše rubrike ter sooblikujejo spletno stran. Novinarsko ekipo sestavljajo Tanja Dominko, Tone Gorjup, Marjana Debevec, Marta Jerebič, Petra Stopar, Andrej Šinko, Helena Križnik, Rok Mihevc in honorarni sodelavci s. Meta Potočnik, Manca Hribar in Marcel Krek.

Brez tehnične podpore vsebine ne bi mogle priti do poslušalcev. Vodja tehnike je Izidor Šček, v njegovi ekipi pa so še Matej Kržišnik, Marko Zupan, Andrej Jerman, Miha Močnik, Boštjan Smole in Jakob Čuk, občasno pa sodelujeta tudi Andrej Novljan in Aleš Karba.

V radijskih prostorih boste srečali tudi Mojco Močnik v tajništvu ter Lidijo Zupanič, Uršo Sešek in Mirjam Judež v marketingu, kjer skrbijo za organizacijo dogodkov, za stike s poslušalci in za dobro sodelovanje s poslovnimi partnerji.

Zgodovina

Glavni urednik Franci Trstenjak pripoveduje: »Pionirsko delo je odlično opravil msgr. Franc Bole. Še sredi trdih komunističnih časov je začel izdajati mesečnik Ognjišče. Ker je veliko potoval po svetu in obiskoval sodelavce Radia Vatikan, je spoznal, da slovenski verniki potrebujejo samostojni radio, prek katerega bi lahko spremljali tako verske kot druge vsebine in sporočila, ki jih v medijih tedaj ni bilo. Po osamosvojitvi je tako vložil vlogo za pridobitev radijskih frekvenc. Ker je obveljal moratorij na podeljevanje, je njegova zamisel zaživela dve leti pozneje.«

V koprskem studiu se je glas prvič zaslišal 5. junija 1994, a le za nekaj ur dnevno, za Ljubljano pa je bilo načrtovano, da bo program tekel 24 ur. Oddajanje je steklo 28. novembra 1994, prvič sta poslušalce pozdravila Ida Baš in Marjan Šneberger. Zaposlovanje je teklo počasi in premišljeno, najprej s pomočjo honorarnih sodelavcev in študentov, nato pa so se začele sklepati tudi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. Prva zaposlena je bila Sonja Govekar, saj je v tajništvu na začetku radia telefon zvonil neprestano. Septembra 1994 je zaposlitev dobila tudi računovodkinja Doroteja Grozdanič, januarja 1995 pa tehnik Boštjan Smole in glasbeni urednik Ivan Hudnik. Istega leta so pogodbo sklenili še tehnik Izidor Šček, Lidija Zupanič (tedaj še Halec) v marketingu, tehnik Tadej Sadar in voditelj Jure Sešek. Ostali sodelavci so še nekaj časa sodelovali po študentskih napotnicah ali avtorskih pogodbah in so zaposlitev dobili pozneje. Danes ima Radio Ognjišče 33 redno zaposlenih sodelavcev, veliko jih je zvestih že od začetka.

Po Trstenjakovih navedbah je Radio Ognjišče »takoj prevzel vlogo tistega, ki medijskemu prizorišču prinaša pluralnost. Nismo prenašali le verskih vsebin, prostor smo dajali tudi novim demokratičnim strankam, ki so se borile za spremembe.« Sprva je Radio Ognjišče oddajal prek petih oddajnikov, a je bil sčasoma slišen po vsej državi. Boj za pridobivanje frekvenc sicer najpogosteje bije Marko Zupan, ki je temu poslanstvu predan od leta 2007.