Jože Bartolj
Miha Močnik
Helena Križnik

Marjana Debevec

Marjana Debevec je novinarka na Radiu Ognjišče.

 • Slovenski škofje so stopili v bran nadškofu Stanislavu Zoretu (photo: pixabay.com)
  16.01.2020, 10:15

  Škof Štumpf: Če bo moral odstopiti nadškof Stanislav Zore, bom odstopil tudi jaz

  Slovenski škofje so stopili v bran nadškofu Stanislavu Zoretu, ki ga civilna iniciativa Dovolj.je poziva k odstopu. V izjavi so poudarili, da je Cerkev na Slovenskem ravno pod njegovim vodstvom nadaljevala vrsto ukrepov za preprečevanje spolnih zlorab v Cerkvi. Murskosoboški škof Peter Štumpf je zapisal, da bo tudi sam odstopil, če bo moral odstopiti nadškof Zore.

 • Civilna iniciativa Dovolj.je (photo: Marjana Debevec)
  15.01.2020, 14:30

  Civilna iniciativa Dovolj.je razkrila nove primere spolnih zlorab v Cerkvi

  Civilna iniciativa Dovolj.je po slabem letu delovanja še vedno opozarja na neustrezno reševanje vprašanja spolnih zlorab v Cerkvi. Poleg že znanih imen ovadenih duhovnikov so predstavili primer še enega, za katerega se je oglasilo več žrtev. Do sedaj je iniciativa prejela 32 prijav zoper 22 duhovnikov, škofov in redovnikov.

 • Vatikan (photo: Pixabay)
  14.01.2020, 11:44

  Benedikt XVI.zanikal soavtorstvo knjige o celibatu

  Mediji so se v zadnjih dneh razpisali o domnevnem nasprotujočem si mnenju med zaslužnim papežem Benediktom XVI. in papežem Frančiškom kar zadeva vprašanje celibata. Benedikt XVI. je namreč skupaj z gvinejskim kardinalom Robertom Sarahom izdal knjigo, v kateri branita dolgoletno tradicijo duhovniškega celibata, obenem pa obsojata medijsko manipulacijo sinode o Amazoniji. Knjiga bo v Franciji izšla jutri. Osebni tajnik zaslužnega papeža msgr. Gänswein pa pravi, da upokojeni papež ni bil obveščen o dejanski obliki in izvedbi knjige o duhovništvu.

 • Sojenje, sodniško kladivo (photo: Bill Oxford - Pixabay)
  13.01.2020, 13:40

  Začelo se je sojenje proti nekdanjemu francoskemu duhovniku

  V Franciji se je začel dolgo pričakovan sodni proces proti nekdanjemu duhovniku in skavtskemu kaplanu iz Liona Bernardu Preynatu, ki je obtožen spolnih zlorab več deset mladoletnih oseb. Zločine je nekdanji duhovnik že priznal, zaradi česar ga je cerkveno sodišče julija lani izključilo iz kleriškega stanu.

 • Izsušena zemlja (photo: Pixabay)
  13.01.2020, 11:26

  Pozabili smo na Venezuelo – situacija je še bolj dramatična

  Medtem ko se zdi, da je mednarodna skupnost pozabila na Venezuelo, tamkajšnji škofje opozarjajo, da so razmere v državi vedno bolj dramatične. Ob sklepu plenarnega zasedanja so zapisali, da je ljudstvo nosilec sprememb, ki jih Venezuela potrebuje.