Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Marjana Debevec

Marjana Debevec je novinarka na Radiu Ognjišče.

 • Narava sonce (photo: )
  30.11.2023, 14:12

  Kaj pričakovati od podnebnega vrha?

  V Dubaju se začenja dvotedenska podnebna konferenca Združenih narodov COP28. Tokrat je osredotočena na globalni pregled napredka držav pri doseganju ciljev pariškega sporazuma. V Združene arabske emirate bi moral odpotovati tudi papež Frančišek, ki pa bo zaradi priporočil zdravnikov konferenco spremljal na daljavo.

 • Papež med današnjo avdienco (photo: Vatican News)
  29.11.2023, 13:01

  Vojna vedno prinaša izgubo ... No, ne za vse.

  Resnica ne postane bolj verodostojna, če jo glasno oznanjamo, ampak če jo pričujemo z življenjem, je pri današnji avdienci poudaril sveti oče. Po njegovih besedah naj bi pričevali evangelij, ki je živ tudi danes. Besedilo kateheze je sicer prebral njegov sodelavec, ker ima papež še vedno šibek glas in ga sili na kašelj. Je pa ob sklepu sam znova pozval k miru.

 • Papež na srečanju z žrtvami spolnih zlorab v Domu sv. Marte (photo: Vatican News)
  29.11.2023, 10:14

  Papež sprejel žrtve spolnih zlorab iz Francije

  Sveti oče se je včeraj srečal s skupino žrtev spolnih zlorab iz Nantesa v Franciji, ki so zlorabo s strani predstavnikov Cerkve doživele v otroštvu. Dve uri je poslušal njihova pričevanja in pobude za preprečevanje tovrstnih zločinov.

 • Slovenska predstavnika v Komisiji za etiko pri COMECE (photo: škof Anton Jamnik)
  29.11.2023, 08:38

  Pereča etična vprašanja v Evropi

  V Bruslju se je včeraj prvič sestala Komisija za etiko pri COMECE (Komisiji škofovskih konferenc Evropske unije), ki jo vodi škof Anton Jamnik. Člani komisije so uvodoma izpostavili najbolj aktualne teme s področja etike v svojih državah kot so vprašanja evtanazije, oskrbe ob koncu življenja, transspolnosti, nadomestnega materinstva in splava. Osrednje teme pogovorov pa so se navezovale na Genetsko spremenjene organizme, Umetno inteligenco in snovi človeškega izvora. Pri slednjem je moralno vprašljivo to, da želi Evropska unija za raziskave uporabiti ne le tkiva, ampak tudi nerojene otroke. Objavljamo poročilo člana komisije dr. Romana Globokarja.

 • Papež med ljudmi v papamobilu (photo: Vatican News)
  29.11.2023, 06:59

  Papež odpovedal potovanje v Dubaj

  Papež Frančišek je na priporočilo zdravnikov odpovedal svoje potovanje v Dubaj. Na podnebni konferenci naj bi se mudil od petka do nedelje, v soboto naj bi zbrane predstavnike držav sveta tudi nagovoril. Kljub temu, da ne bo z njimi, pa jim sveti oče želi poslati svoje sporočilo.