Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovesnost blagoslova radijske kapele 8. 12. 2005 (foto: Izidor Šček)
Slovesnost blagoslova radijske kapele 8. 12. 2005 | (foto: Izidor Šček)

AVDIO: 16 let blagoslova radijske kapele

Spominjamo se | 08.12.2021, 09:20 Tone Gorjup

8. decembra 2005 je nadškof Alojz Uran blagoslovil kapelo v ljubljanskem studiu Radia Ognjišče. Kapela je posvečena svetemu patru Piju iz Pietrelcine in sveti materi Tereziji iz Kalkute.

Spominska fotografija sodelavcev ob slovesnosti blagoslova radijske kapele 8. 12. 2005
Spominska fotografija sodelavcev ob slovesnosti blagoslova radijske kapele 8. 12. 2005 © Izidor Šček

Zakaj prav njima, je urednik in upravnik radia msgr. Franci Trstenjak ob tej priložnosti pojasnil z besedami: »Pater Pij in Mater Terezija sta dva sodobna svetnika, ki s s svojim delom in zgledom zaznamovala dvajseto stoletje. V Sloveniji jima do takrat še ni posvečen noben sakralni prostor, oba pa s svojim zgledom kličeta k globokemu odnosu do Boga prav preko sv. Evharistije, kličeta k službi do človeka, še najbolj tistega, ki potrebuje pomoč.Iz življenja sv. patra Pija vemo, da sta njegovo življenje najbolj zaznamovala zakramenta Sv. Evharistije in Sprave. Podoba Matere Terezije simbolizira karitativni vidik Cerkve, spodbuja nas k čuječnosti in delovanju, spodbuja nas, da smo pozorni na znamenja časa in spremljamo, kaj se dogaja okoli nas.«

Škof Uran blagoslavlja radijsko kapelo 8. 12. 2005
Škof Uran blagoslavlja radijsko kapelo 8. 12. 2005 © Izidor Šček

Na današnji dan 1826 se je v Sv. Duhu pri Stari Loki rodil pesnik, prevajalec in publicist France Cégnar. Prevajal je Schillerjeve pesmi, balade in drame.

8. decembra 1854 je papež Pij IX. razglasil dogmo o Marijinem brezmadežnem spočetju. Besedilo te verske resnice zatrjuje, »da je bila blažena Devica Marija v prvem trenutku svojega spočetja obvarovana vsakega madeža izvirnega greha, in sicer po edinstveni milosti in posebni pravici, ki ji jo je podelil vsemogočni Bog...«

Na današnji dan 1869 se je začel prvi vatikanski koncil. Pomemben je zaradi dokumenta o katoliški veri; razglasil je tudi dogmo o papeževi nezmotljivosti.

8. decembra 1947 policija v Celovcu z odlokom preklicala prepoved delovanja Mohorjeve družbe iz leta 1940. Za to je bil zaslužen prelat Valentin Pohorec.

Na današnji dan 1965 se je končal II. vatikanski koncil. Sad večletnega poglobljenega dela so štiri konstitucije, ki obravnavajo liturgijo, temeljni nauk o Cerkvi, Božje razodetje in Cerkev v sedanjem svetu. Koncilski očetje so potrdili še devet odlokov in tri izjave. Z drugim vatikanskim cerkvenim zborom je začela Cerkev tesneje sodelovati z drugimi krščanskimi cerkvami in drugimi verstvi.

 


Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...