Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Dr. Anton Drobnič in dr. Jožef Bernik (foto: Tamino Petelinšek / STA)
Dr. Anton Drobnič in dr. Jožef Bernik | (foto: Tamino Petelinšek / STA)

Pred štirimi leti se je poslovil Anton Drobnič

Spominjamo se | 18.01.2022, 19:03 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 2018 je v Ljubljani umrl pravnik Anton Drobnič. Doma je bil s Hudega Vrha na Blokah. Drugo svetovno vojno je dočakal kot dijak in se, po množičnih likvidacijah zavednih in vernih Slovencev s strani revolucionarjev, z dve leti starejšim bratom, pridružil domobrancem.

V Teharjah je za las ušel smrti. Po klasični gimnaziji se je odločil za študij prava. Vmes je bil preganjan in zaprt.

Po pravosodnem izpitu je opravljal več pravnih služb, od 1976 pa je bil samostojen odvetnik. Oktobra 1990 ga je tedanja slovenska skupščina imenovala za prvega generalnega državnega tožilca.

Čeprav so ga pri delu na različne načine ovirali, je zaslužen za rehabilitacijo številnih žrtev protipravnih revolucionarnih sodnih postopkov. Najbolj odmeven je bil primer škofa Rožmana, za katerega je dosegel razveljavitev postopka in zatem še ustavitev sodbe proti njemu.

V spomin: Anton Drobnič
V spomin: Anton Drobnič © Nova Slovenska zaveza

O načinu sojenja v politično zanimivih zadevah v prejšnjem sistemu – verjetno se je nekaj tega ohranilo - je v oddaji naš gost povedal: »Kot državni tožilec sem imel priliko pregledati stare arhive, za zadnjih 20 let, v teh arhivih sem seveda videl, da je vsako, kolikor toliko pomembno politično zadevo, pa tudi zadeve, ki so bile same po sebi nepomembne, če so se tikale oseb, ki so bile politično zanimive, recimo duhovnikov, cerkve na sploh, vsako tako najmanjšo je obravnaval najvišji tožilski vrh, vendar tudi ta ne samostojno, ampak je republiški javni tožilec bil pravzaprav samo kurir, ki je o teh zadevah pismeno, s posebnimi informacijami za izbran politični vrh, ali ustno na sestankih raznih političnih koordinacij, obveščal politični vrh, tam dobival sklepe in smernice in jih prinašal nazaj na tožilstvo in jih potem na tožilstvu uveljavil.«

18. januarja 1898 se je v Veščíci pri Murski Soboti rodil pesnik in pastor Jožef Novak. Delal je na verskemin kulturnem področju med izseljenci v Avstriji in ZDA.

Na današnji dan leta 1908 je anglikanski duhovnik Paul Wattson prvič pripravil teden molitve za edinost vseh kristjanov. Skupnosti v Greymooru blizu New Yorka, v kateri je živel, je predlagal, da bi dneve med praznikoma apostola Petra in apostola Pavla posvetili molitvi za edinost vseh kristjanov. V tistem času je bil 18. januarja na koledarju sedež apostola Petra, 25. januarja pa praznik spreobrnjenja apostola Pavla. Njegova pobuda je naletela na ugoden odmev, zato imamo danes v tem času teden molitve za edinost kristjanov.

Na današnji dan 1915 je v Ljubljani umrl orglárski mojster Ivan Milávec. V desetih letih je izdelal 37 orgel za cerkve na Kranjskem in za nekaj hrvaških župnij.

18. januarja 1999 je v Ljubljani umrl dirigent, glasbeni publicist, skladatelj in pedagog Ciril Cvétko. Med drugim je bil umetniški direktor Triglav filma in Slovenske filharmonije. Kot dirigent je služboval v ljubljanski in mariborski operi.

Spominjamo se
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...