Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Arhitekt Anton Bitenc (foto: Zapuščina, kamra.si)
Arhitekt Anton Bitenc | (foto: Zapuščina, kamra.si)

122 let od rojstva arhitekta Antona Bitenca

Spominjamo se | 06.01.2022, 11:00 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 1920 se je v Šentvidu v Ljubljani rodil arhitekt Anton Bitenc. Po maturi na škofijski gimnaziji je študiral na oddelku za arhitekturo Tehniške fakultete v seminarju Jožeta Plečnika. Bil je njegov zadnji asistent.

V duhu pokoncilske prenove bogoslužnih prostorov je preuredil prek sto cerkvenih notranjščin in projektiral več novih: v Dražgošah, Idriji, Poljanah nad Škofjo Loko, Kosezah in drugod ...

Umetnostni zgodovinar Peter Krečič je o prvem srečanju z njim povedal:

„Arhitekta Toneta Bitenca, rekli so mu tudi Tonček, ker je bil bolj majhne postave, sem osebno poznal. Bil sem ravnatelj Arhitekturnega muzeja, ki je tedaj deloval v Plečnikovi hiši in ena prvih razstav, ki smo jo napravili znotraj Plečnikove hiše v zimskem vrtu, je bila Spomeniki NOB Jožeta Plečnika in njegove šole. In da bi zvedel, kako je Plečnik prišel do te naloge oziroma kako je to delovalo, kaj je to takrat pomenilo, sem obiskal Toneta Bitenca na šoli na Grabnu. On je bil tedaj že profesor, me prav lepo sprejel in mi tudi razložil okoliščine, v katerih so nastajali spomeniki NOB, ki sta jih s Plečnikom nekatere tudi skupaj načrtovala. Nekatere pa je izvedel sam in so izhajala iz Plečnikovih poprejšnjih modelov. Primer tega je lesen spomenik v Dražgošah, ki ga je Bitenc pozneje napravil v Hrastniku.“

Arhitektu Antonu Bitencu smo posvetili celotno oddajo Graditelji.

6. januarja leta 1805 se je v Stražišču pri Kranju rodil pesnik in duhovnik p. Benvenut Crobath . Pisal je pesmi po Prešernovem vzoru.

Na današnji dan 1852 je v Parizu umrl francoski učitelj slepih Louis Braille. Bil je slep od tretjega leta starosti. Njegov učitelj odkril, da slepi lahko otipajo črke, vtisnjene v papir. Na tej osnovi je Braille razvil svoj sistem črk – brajico.

6. januarja 1903 se je na Jeránovem rodil slikar in grafik Miha Máleš. Študiral je v Zagrebu, na Dunaju in v Pragi. Leta 1930 je v Ljubljani odprl Umetniški salon Miha Maleš, leta 1933 je učil na gimnaziji, nato je živel kot svobodni umetnik. Njegovo delo obsega več kot 1200 slik in več kot 3500 risb in grafik. Bil je tudi založnik, pisec, urednik, organizator, restavrator in umetnostni trgovec.

Na današnji dan 1932 se je na Slovenskem Javorniku rodil pesnik in pisatelj Pavle Zidár oziroma Zdravko Slamnik. Izdal je več kot 80 samostojnih knjig.

6. januarja leta 1966 je v Ljubljani umrl slikar Slavko Pengóv. Študiral je v Ljubljani, Zagrebu in na Dunaju. Po letu 1945 je bil profesor na Akademiji za upodobljajočo umetnost v Ljubljani. Posvečal se je stenskemu slikarstvu. Med njegovimi deli so freske v župnijski cerkvi in mozaiki v vladni vili na Bledu. Ilustriral je tudi Finžgarjev roman Pod svobodnim soncem in Cankarjevega Hlapca Jerneja.

Na današnji dan leta 1997 je Janez Pavel II. praznik Jezusovega darovanja, 2. februar, razglasil za dan posvečenega življenja.

Spominjamo se
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...