Slavi KoširSlavi Košir
Andrej JermanAndrej Jerman
P. Franc Cerar (foto: Arhiv DJ)
P. Franc Cerar | (foto: Arhiv DJ)

Od partizana do ljudskega misijonarja

Spominjamo se | 22.01.2022, 06:11 Tone Gorjup

»Ne delaj hudega, ampak delaj dobro! Ker taka je božja volja. To je bila moja vera od malega,« je v enem od intervjujev povedal eden najbolj znanih slovenskih jezuitov, pisatelj, ljudski misijonar in voditelj duhovnih vaj, p. Franc Cerar.

Rodil se je 22. januarja 1922 v Dobličah pri Črnomlju. Po maturi na gimnaziji v Novem mestu je bil interniran v Italijo. Po vrnitvi domov so ga mobilizirali partizani. Leta 1946 je odšel k jezuitom in bil leta 1955 v Zagrebu posvečen v mašnika. Od takrat je večino svojih duhovniških let bival v Mariboru v župniji sv. Magdalene.

Bil je kaplan, župnik, kot ljudski misijonar je prepotoval vso Slovenijo, vodil duhovne vaje, se posvečal mladim. S pesmaricama Zapojmo bratje je v letih po koncilu dal mladinskim veroučnim skupinam nepogrešljiv pripočnik.

Pesmarica Zapojmo Bratje
Pesmarica Zapojmo Bratje © ARO

Uveljavil se tudi kot duhovni pisatelj. Pisal je za Družino in drug verski tisk. Med njegovimi samostojnimi knjižnimi deli so: Evangelij na preprihu, Starši in mladostniki, Ko smrt postane dobiček, Krka - dolina škofov in druge. Zanimiva so tudi avtobiografska dela Patrizan nekoliko drugače, Od partizana do novomašnika ter Navskrižja in izravnave ter mnoga druga.

Umrl je poleti 2014 v 93. letu starosti v bolnišnici na Slivniškem Pohorju.
Franc Cerar je o svoji izkušnji vere, ki ga je zaznamovala že v otroških letih, povedal: »Pri naši hiši se je molilo, se je verovalo odkar pomnim. Mi smo hodili k maši eno uro daleč v vsako smer. Čeprav niso hodili vsi iz naše vasi, me to ni motilo. Mi gremo! Mi gremo k maši. Zakaj? Mi molimo, gremo k maši, ne klejemo, mi ne krademo, mi ne lažemo, mi se ne kregamo, ker vemo, da je nad nami Bog. Kot je bilo rečeno: Bog vse vidi, Bog vse ve, greh se delati ne sme. To je, bi rekli negativna stran: Ne delaj hudega, ampak delaj dobro! Ker je taka božja volja. To je bila moja vera od malega.«

22. januarja 1506 je bila ustanovljena papeška garda. Ta dan je v Rim prispelo približno 150 švicarskih vojakov, da bi skrbeli za papeževo osebno varnost. Papež Julij II. jih je sprejel in blagoslovil na Trgu sv. Petra; še isti večer so prevzeli službo . Njihov prihod v Rim in prvi dan službe je ustanovitveni dan Švicarske garde.

Na današnji dan 1920 se je v Trenut v Italiji rodila ustanoviteljica Gibanja Fokolarov Chiara Lubich. V teku je postopek za njeno beatifikacijo.

Leta 1929 je v Trnovem pri Ilirski Bistrici umrl pesnik, dramatik, prevajalec in duhovnik Jožef Marija Kržišnikiz Št. Lenarta pri Škofji Loki. Teologijo je končal v Mariboru in bil 1891 posvečen v duhovnika. Po kaplanski službi je nadaljeval študij na Dunaju in doktoriral iz filozofije. Po vrnitvi v domov je prestopil v ljubljansko škofijo. Poslali so ga v Trnovo pri Ilirski Bistrici, kjer je bil upravitelj, zatem župnik in dekan. Jožef Marija Kržišnik je pisal pesmi. V slovensko poezijo je uvedel rondél. Preizkusil se je tudi v dramatiki. Prevajal je Lêrmontova in Nodiera.

22. januarja 1945 se je v Spodnjih Gameljnah v župniji Šmartno rodil nadškof Alojz Uran. Za škofovsko geslo si je izbral besede: »Da, Oče«. Pomožni škof v Ljubljani je bil dobrih enajst let, za tem pa pet let nadškof metropolit. Jeseni 2009 se je tej službi odpovedal, na veliko soboto leta 2020 pa prestopil prag večnosti.

Spominjamo se
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...