Slavi Košir
Jakob Čuk
Meta Potočnik
Skavtski tabor v Bohinju leta 1935 (foto: Pavel Kunaver, Public domain, via Wikimedia Commons)
Skavtski tabor v Bohinju leta 1935 | (foto: Pavel Kunaver, Public domain, via Wikimedia Commons)

Od stoletnice rojstva svetniške kandidatke do stoletnice skavtstva pri nas!

08.01.2022, 10:07 Tone Gorjup

V Cerkvi v Sloveniji bi letos lahko razglasili leto Božje služabnice Cvetane Priol, ob stoletnici njenega rojstva. Minilo bo 150 let od rojstva duhovnika Franca Gomilška, ki ga uvrščamo med Slovenske mučence 20. stoletja. Spominjamo se 100. obletnice dveh škofov: rojstva Jožefa Smeja in smrti Mihaela Napotnika. Praznovali bomo stoletnico ustanovitve prve skavtske skupine pri nas.

Učiteljica, mistikinja in svetniška kandidatka Cvetana Priol, imenujemo jo tudi slovenska Mala Cvetka, rojena 19. februarja 1922 v Mariboru, je zaradi dolgotrajne bolezni veliko pretrpela. O njenem odnosu do tega križa je poznavalec njenega življenja Adolf Mežan povedal: »Vse svoje trpljenje je voljno sprejemala iz rok Stvarnika, ga združila s svojim Odrešenikom in ga darovala Nebeškemu Očetu za duše.«

Umrla je v sluhu svetosti. Ob tridesetletnici njene smrti se je začel škofijski postopek za njeno beatifikacijo.

Franca Gomilška, doma iz Krčevine pri Ptuju, so Nemci zaprli in izgnali v Srbijo že leta 1941. Pozneje se je na skrivaj vrnil v Slovenijo in dobil zatočišče v Stični. Zaradi pomanjkanja duhovnikov je odšel v Knežjo vas pri Dobrniču in skoraj leto dni skrbel za tamkajšnje vernike.

Ko so Nemci po kapitulaciji Italije zasedli tudi tiste kraje, je posredoval za na smrt obsojene domačine. A Nemci so ga prepoznali češ, enkrat si nam ušel, zdaj nam pa ne boš in ga ustrelili. Franc Gomilšek je med pričevalci za vero, za katere prav tako poteka postopek za beatifikacijo.

Med znamenitimi osebnostmi iz naših krajev je glasbenik in prvi redni dunajski škof Jurij Slatkonja, ustanovitelj Dunajskih dečkov, ki je umrl pred pol tisočletja.

V mariborski metropoliji bosta v ospredju škof Mihael Napotnik, ki je veliko storil za pastoralno prenovo Slomškove škofije in vzgojo duhovnikov ter škof Jožef Smej, ki je s številnimi darovi bogatil krajevno Cerkev.

Kapucini bodo posebno pozornost namenili svojemu sobratu Hipolitu Novomeškemu, ki je umrl pred 300 leti v Kranju. Minilo bo 150 let od rojstva politika in duhovnika Antona Korošca ter smrti pesnika, pisatelja in duhovnika Blaža Potočnika.

Stoletni jubilej praznujejo duhovniki zgodovinar Josip Valentin Gruden, narodni buditelj Štefan Kühar mlajši, prevajalec Anton Berce, ljudski misijonar jezuit p. Franc Cerar, publicist Janez Filipič, dolgoletni ravnatelj Slovenika Maksimilijan Jezernik, pesnik in zgodovinar Rafko Vodeb, filozof Franc Plemenitaš, pesnik, dramatik in urednik Mihael Lendovšek. Mineva pol stoletja od smrti muzealca Jakoba Sokliča.

V zakladnico slovenske literature so prispevali pred sto leti rojeni Jože Šmit, Milan Apih, Ela Peroci, Miroslav Malovrh, Božidar Kramolc, Rudi Miškot, Janez Ovsec, Miha Marjan Klinar, Vojan Tihomir Arhar, Nada Matičič, Franček Prelog, France Kosmač in Karel Destóvnik Kajúh. Pred 300 leti se je v Ajdovščini rodil slikar Anton Cebéj, v Kopru pa umrl skladatelj António Társia. Pred 150 leti so se rodili slikar Matija Jama, arhitekt Jožef Plečnik ter planinec Josip Tominšek, umrl pa botanik in zdravnik Jurij Dolinar.

Pomemben jubilej bodo praznovali tudi skavti, saj je bila 22. oktobra 1922 ustanovljena prva skavtska skupina pri nas pod vodstvom Franca Pintarja.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Spominjamo se

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dolina (photo: Župnija Dolina) Dolina (photo: Župnija Dolina)

Dolinski zvonovi utihnili po več kot tisoč letih

Po odredbi tržaškega sodišča so v Dolini pri Trstu v torek zasegli zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha. Tamkajšnji župnijski upravitelj Klemen Zalar je nad dejanjem razočaran. Razlog naj bi ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...