Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Skavtski tabor v Bohinju leta 1935 (foto: Pavel Kunaver, Public domain, via Wikimedia Commons)
Skavtski tabor v Bohinju leta 1935 | (foto: Pavel Kunaver, Public domain, via Wikimedia Commons)

Od stoletnice rojstva svetniške kandidatke do stoletnice skavtstva pri nas!

Spominjamo se | 08.01.2022, 10:07 Tone Gorjup

V Cerkvi v Sloveniji bi letos lahko razglasili leto Božje služabnice Cvetane Priol, ob stoletnici njenega rojstva. Minilo bo 150 let od rojstva duhovnika Franca Gomilška, ki ga uvrščamo med Slovenske mučence 20. stoletja. Spominjamo se 100. obletnice dveh škofov: rojstva Jožefa Smeja in smrti Mihaela Napotnika. Praznovali bomo stoletnico ustanovitve prve skavtske skupine pri nas.

Učiteljica, mistikinja in svetniška kandidatka Cvetana Priol, imenujemo jo tudi slovenska Mala Cvetka, rojena 19. februarja 1922 v Mariboru, je zaradi dolgotrajne bolezni veliko pretrpela. O njenem odnosu do tega križa je poznavalec njenega življenja Adolf Mežan povedal: »Vse svoje trpljenje je voljno sprejemala iz rok Stvarnika, ga združila s svojim Odrešenikom in ga darovala Nebeškemu Očetu za duše.«

Umrla je v sluhu svetosti. Ob tridesetletnici njene smrti se je začel škofijski postopek za njeno beatifikacijo.

Franca Gomilška, doma iz Krčevine pri Ptuju, so Nemci zaprli in izgnali v Srbijo že leta 1941. Pozneje se je na skrivaj vrnil v Slovenijo in dobil zatočišče v Stični. Zaradi pomanjkanja duhovnikov je odšel v Knežjo vas pri Dobrniču in skoraj leto dni skrbel za tamkajšnje vernike.

Ko so Nemci po kapitulaciji Italije zasedli tudi tiste kraje, je posredoval za na smrt obsojene domačine. A Nemci so ga prepoznali češ, enkrat si nam ušel, zdaj nam pa ne boš in ga ustrelili. Franc Gomilšek je med pričevalci za vero, za katere prav tako poteka postopek za beatifikacijo.

Med znamenitimi osebnostmi iz naših krajev je glasbenik in prvi redni dunajski škof Jurij Slatkonja, ustanovitelj Dunajskih dečkov, ki je umrl pred pol tisočletja.

V mariborski metropoliji bosta v ospredju škof Mihael Napotnik, ki je veliko storil za pastoralno prenovo Slomškove škofije in vzgojo duhovnikov ter škof Jožef Smej, ki je s številnimi darovi bogatil krajevno Cerkev.

Kapucini bodo posebno pozornost namenili svojemu sobratu Hipolitu Novomeškemu, ki je umrl pred 300 leti v Kranju. Minilo bo 150 let od rojstva politika in duhovnika Antona Korošca ter smrti pesnika, pisatelja in duhovnika Blaža Potočnika.

Stoletni jubilej praznujejo duhovniki zgodovinar Josip Valentin Gruden, narodni buditelj Štefan Kühar mlajši, prevajalec Anton Berce, ljudski misijonar jezuit p. Franc Cerar, publicist Janez Filipič, dolgoletni ravnatelj Slovenika Maksimilijan Jezernik, pesnik in zgodovinar Rafko Vodeb, filozof Franc Plemenitaš, pesnik, dramatik in urednik Mihael Lendovšek. Mineva pol stoletja od smrti muzealca Jakoba Sokliča.

V zakladnico slovenske literature so prispevali pred sto leti rojeni Jože Šmit, Milan Apih, Ela Peroci, Miroslav Malovrh, Božidar Kramolc, Rudi Miškot, Janez Ovsec, Miha Marjan Klinar, Vojan Tihomir Arhar, Nada Matičič, Franček Prelog, France Kosmač in Karel Destóvnik Kajúh. Pred 300 leti se je v Ajdovščini rodil slikar Anton Cebéj, v Kopru pa umrl skladatelj António Társia. Pred 150 leti so se rodili slikar Matija Jama, arhitekt Jožef Plečnik ter planinec Josip Tominšek, umrl pa botanik in zdravnik Jurij Dolinar.

Pomemben jubilej bodo praznovali tudi skavti, saj je bila 22. oktobra 1922 ustanovljena prva skavtska skupina pri nas pod vodstvom Franca Pintarja.

Spominjamo se
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.