Jože Bartolj
Andrej Jerman
Helena Križnik

Tone Gorjup

Tone Gorjup je novinar na Radiu Ognjišče.

 • Papež Frančišek (photo: Vatican Media)
  28.11.2022, 09:46

  Gospod bo prišel!

  Papež Frančišek je v nagovoru pri opoldanski molitvi ob božji besedi prve adventne nedelje z okna Apostolske palače opozoril na zagotovilo iz Matejevega evangelija, da Gospod pride. Naša naloga je, da se vprašamo, da skušamo ugotoviti: Kako Gospod prihaja? ter Kako ga prepoznati in sprejeti? Papež nas vse skupaj vabi, naj skušamo prepoznati njegovo navzočnost v vsakdanjem življenju.

 • Škof Peter Štumpf prejema odlikovanje (photo: Denis Horvat)
  25.11.2022, 16:42

  Madžarsko odlikovanje škof Štumpf razume tudi kot povabilo

  Soboški škof Peter Štumpf je prejel madžarsko državno odlikovanje, ki mu je sicer bilo namenjeno letošnjega marca. Prejel ga je za negovanje prijateljskih odnosov med Madžari in Slovenci ter za ohranjanje čaščenja sv. Ladislava v Prekmurju. Vročili so mu ga na generalnem konzulatu Madžarske v Lendavi na današnji praznični dan, saj goduje zavetnica lendavske župnije sv. Katarina Aleksandrijska.

 • Macesnova gorica: V vrtači levo so jih slekli, desno morišče (photo: Jože Bartolj)
  08.11.2022, 14:46

  Na grobovih s Kreonom in Antigono

  V novembrskih dneh imamo pogosto pred očmi grobove, ki so ob večerih preplavljeni z morjem prižganih sveč, podnevi s cvetjem … To je čas, ko se mi, ki še živimo, povežemo s svetom mrtvih, s tistimi, ki so onkraj ali kot verujemo kristjani: so pred Božjim obličjem. To so trenutki, ko se v srcu srečamo z domačimi, prijatelji, znanci..., ki so nas nenadoma ali po daljšem trpljenju zapustili. To je čas spraševanja: Kaj je ostalo za njimi? Kako smo se poslovili, ko so odhajal? Ali imamo neporavnane račune z njimi? Kaj bi nam v danem trenutku svetovali?

 • Nadškofa Ladislav Nemeta in Stanislav Hočevar (photo: Beograjska nadškofija)
  07.11.2022, 14:50

  Novi nadškof Nemeta se je zahvalil Hočevarju za njegovo delo

  V katedrali Vnebovzetja Blažene Device Marije bo 10. decembra umeščen novi beograjski nadškof Ladislav Németa, ki je štirinajst let vodil škofijo Zrenjanin. Nasledil bo nadškofa Stanislava Hočevarja, ki se po dvaindvajsetih letih poslavlja od Beograda.

 • Papež blagoslovil Radio Ognjišče (photo: Rok Mihevc)
  06.11.2022, 05:56

  NA DANAŠNJI DAN: Papež Frančišek v slovenščini blagoslovil Radio Ognjišče

  Sedem sodelavcev Radia Ognjišče se je, na današnji dan pred dvema letoma, rokovalo s papežem Frančiškom. Po koncu splošne avdience na Trgu svetega Petra v Vatikanu se je ustavil pri njih in na njihovo prošnjo v slovenščini blagoslovil Radio Ognjišče ob takratni 25. obletnici delovanja in blagoslovil pa je tudi vse njegove poslušalce.