Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Tone Gorjup

Tone Gorjup je novinar na Radiu Ognjišče.

 • Razstava v Brulsju (photo: Tone Gorjup)
  17.04.2024, 13:22

  Predsednica Evropskega parlamenta Metsola si je v Bruslju ogledala angleško verzijo razstave 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico

  V Evropskem parlamentu v Bruslju so sredi dneva odprli angleško verzijo razstave 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Gre za prikaz vsega, kar so arheologi odkrili v poletnih mesecih 2022 v kočevskem breznu pod Macesnovo gorico. Gre za posmrtne ostanke umorjenih nekaj tednov po koncu druge svetovne vojne. Gostiteljica razstave je evropska poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke Romana Tomc, ogledala pa si jo je tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

 • Križa se še vedno držijo lasje ene izmed žrtev (photo: Rok Mihevc)
  11.04.2024, 10:11

  Križa se še vedno držijo lasje ene izmed žrtev

  V Platonovi votlini Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani so včeraj odprli razstavo z naslovom 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin.

 • Električna napeljava (photo: Pexels)
  05.04.2024, 08:27

  Energija je kri civilizacije

  Kakšna bo energetska prihodnost Slovenije? Temu smo posvetili zadnjo oddajo »Pogovor o« na Radiu Ognjišče. O načrtih, možnostih in dilemah sta spregovorila prof. dr. Rafael Mihalič in mag. Marko Bahor. Prepričana sta, da je rešitev v pisanem spektru različnih virov energije, da je sestavni del tega JEK 2 in da mora biti naš cilj samooskrba, saj v kriznih trenutkih vsak najprej poskrbi zase.

 • Zbor za prihodnost (photo: Boštjan Podlogar / NSi)
  23.03.2024, 08:53

  Zbor za prihodnost #video

  Posrečena dopolnitev četrtkovega shoda Dovolj! na Kongresnem trgu je bil Zbor za prihodnost, ki ga je dve uri pred protestom SDS organizirala v Cankarjevem domu Nova Slovenija. Kot je poudaril predsednik NSi Matej Tonin, so s tem želeli pokazati, da je opozicija enotna pri cilju zamenjave sedanje nesposobne in neoperativne vlade. Tako kot SDS so opozorili na nevzdržno stanje na področjih davkov in javno finančne politike, kmetijstva, zdravstva ter medijev in komuniciranja. Možne rešitve so nakazali strokovnjaki z omenjenih področij.

 • Jožica Ličen (photo: ARO)
  17.03.2024, 13:46

  Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

  Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi močmi služila bližnjim. Ko jo je bolezen priklenila na bolniško posteljo in zatem na voziček, je to poslanstvo opravljala z molitvijo, z vedrino, ki jo je delila naokrog in z neomajno vero v Boga, ki je ljubezen.