Jure Sešek
Andrej Jerman
Andrej Šinko

Tone Gorjup

Tone Gorjup je novinar na Radiu Ognjišče.

 • 2021 (photo: PixaBay)
  10.01.2021, 08:53

  Jubileji 2021: od prve uprizoritve Škofjeloškega pasijona do Balantiča in rojstva Slovenije

  V življenju naroda, družbe, družine in posameznika so dogodki, ki nas za vedno zaznamujejo. So priložnost za razmislek o tem, kje smo in kam gremo; za obujanje spominov in za načrtovanje poti v prihodnost. »Prav je, da se ozremo nazaj v življenje¸ se iz njega učimo in v njem odkrivamo skrivnostna Božja pota!« je pred leti zapisal prelat Rafko Lešnik. Nekaj tega, kar bo odmevalo v letu 2021, je zbrano tukaj.

 • Dr. Ernest Petrič (photo: STA)
  21.12.2020, 08:32

  »V prelomnem trenutku osamosvojitve je Cerkev odigrala pomembno vlogo«

  »Izrazili smo svojo voljo, to ni bilo neko sanjarjenje.« Tako se dogodkov pred 30 leti spominja nekdanji ustavni sodnik dr. Ernest Petrič, ki ga je novinar Tone Gorjup gostil v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«. Dotaknila sta se tudi vloge Slovenske cerkve in škofov pri tem zgodovinskem dogodku.

 • Dr. Ernest Petrič (photo: STA)
  10.12.2020, 09:38

  "Poslušalci Radia Ognjišče ste zgled, kako se ravna v tej težki situaciji"

  Zdi se, da bi del enotnosti, ki je vladal pred 30 leti, potrebovali tudi danes v vojni proti koronavirusu. V tej bitki kot kaže izgubljamo, saj so številke umrlih, ki jih poslušamo vsak dan, grozljive. Kje se je zalomilo, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, povprašali nekdanjega ustavnega sodnika dr. Ernesta Petriča.

 • Trg sv. Petra, Vatikan (photo: Pixabay)
  03.12.2020, 18:54

  Štefan Falež, mož, ki je Slovencem odpiral vrata v Vatikanu in italijanski politiki

  V povezavi z dogodki, ki zaznamuje 30 let naše poti v samostojnost, smo letos večkrat omenjali svetega Janeza Pavla II. in nadškofa Alojzija Šuštarja. To si zasluži tudi njun sodelavec in prijatelj Štefan Falež. Življenjske poti vseh treh so se začele leta 1920 v Wadowicah na Poljskem, na Grmadi pri Trebnjem in v Slivnici pri Mariboru. Tokrat se ustavimo pri Faležu.

 • Nadškof Stanislav Zore (photo: Bor Slana / STA)
  23.11.2020, 12:06

  "Škof Smej je bil plemenit, ljubezen je živel v dejanjih"

  Predsednik Slovenske škofovske konference, nadškof Stanislav Zore, je za naš radio v imenu sobratov v škofovski službi o pokojnem škofu Jožefu Smeju dejal…