Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Tone Gorjup

Tone Gorjup je novinar na Radiu Ognjišče.

 • Škof Maksimilijan Matjaž (photo: SŠK)
  15.09.2023, 10:47

  Sinodalni biblični vikend pod vodstvom škofa Matjaža.

  V Domu duhovnosti v Kančevcih je prejšnji konec tedna potekal Sinodalni biblični vikend z naslovom: »Bili so stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah.« Z udeleženci je o skrivnosti prve Cerkve in njenem razumevanju oziroma občestvu verujočih danes razmišljal celjski škof Maksimilijan Matjaž.

 • Papež je ob koncu nedeljskega bogoslužja k oltarju povabil dva škofa, ki sta prišla s Kitajske in njihove vernike spodbudil, naj bodo dobri katoličani in dobri državljani. (photo: Simone Risoluti / Vatican News)
  03.09.2023, 15:41

  Pri papeževi maši v prestolnici Mongolije tudi kitajski katoličani s svojima škofoma

  Predzadnji dan obiska papeža Frančiška v Mongoliji predstavlja vrh njegovega štiridnevnega bivanja v tej azijski deželi. Začel ga je z ekumenskim in medverskim srečanjem v osrednji gledališki dvorani mongolske prestolnice. Nadaljeval pa s sveto mašo v večnamenski športni areni v bližini letališča.

 • Papež Frančišek se je pozneje v katedrali sv. Petra in Pavla srečal tudi s predstavniki majhne katoliške skupnosti v državi. (photo: Dicastero per la Comunicazione)
  02.09.2023, 15:48

  Papež se je Mongolcem predstavil kot romar prijateljstva

  Papež Frančišek se že drugi dan mudi na apostolskem obisku v Mongoliji. Včeraj ga je na letališču v Ulan Batorju poleg predstavnikov krajevne Cerkve pričakala mongolska zunanja ministrica. Zatem se je papež odpravil v rezidenco apostolskega prefekta v mongolski prestolnici kardinala Giorgia Marenga, ki je tudi svetovalec svetega očeta za ta del Azije. Tam ga je pozdravilo več sto vernikov. Prvi dan obiska si je papež po napornem potovanju vzel čas za počitek. Danes pa je nagovoril tako Mongolce kot majhno krajevno Cerkev v tej deželi.

 • Draga 2023 - Pogovor z novim tržaškim škofom msgr. Enricom Trevisijem (photo: Zajem zaslona Youtube Draga Streaming)
  02.09.2023, 08:20

  Tokratni 58. študijski dnevi Draga o inovacijah in vrednoti bratstva

  Ta konec tedna se v parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu odvijajo 58. študijski dnevi Draga. Tradicionalno srečanje, ki organizira Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta, se je začelo včeraj popoldne. Uvod vanj je bil pogovor z novim tržaškim škofom Henrikom Trevisijem na temo bratstva.

 • Klarise iz Nazarij (photo: RKC)
  28.08.2023, 11:08

  Sestre klarise močno povezane s prizadetimi v poplavah

  Sredi krajev, ki so jih poplave najbolj prizadele, se nahaja tudi samostan sester klaris v Nazarjah. Ker stoji na griču ob župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja, mu obilno deževje ni škodovalo. So pa sestre od prvega dne naravne ujme dale svoje roke - sklenjene v molitvi - na razpolago vsem potrebnim pomoči in tistim, ki so pomagali in še pomagajo.