Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tanja Dominko

Tone Gorjup

Tone Gorjup je novinar na Radiu Ognjišče.

 • Maša v Skadarju (photo: ARO)
  29.06.2022, 08:34

  9. dan radijskih počitnic – Skadar in Medžugorje

  »Svojo dušo prinašam domov!" odmeva že drugi dan. Smo na poti proti Sloveniji, s postankom v Medžugorju, a ta verz romarske pesmi je odzvanjal predvsem v čast abrahamovki Lidiji, ki je včeraj prestopila v drugo polovico stoletja.

 • Slovenska zastava (photo: gov.si)
  24.06.2022, 12:00

  O domovini, svobodi in Svobodi

  Čeprav dolgo nismo imeli svoje države, smo imeli svoj dom, kraj, kjer smo se rodili, kamor smo se vračali … In če smo odšli daleč od doma, če smo ostali brez njega, smo si ga zgradili v svojih srcih … tudi domovino smo imeli daleč pred lastno državo.

 • Ana Mlakar (photo: Osebni arhiv)
  07.06.2022, 06:00

  Mineva 100 let od rojstva Ane Mlakar

  7. junija leta 1922 se je v Slovenski Bistrici rodila radijska napovedovalka in učiteljica kulture govora Ana Mlakar.

 • Skupna izjava za medije predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba, predsednice SD Tanje Fajon in koordinatorja Levice Luke Mesca ob začetku koalicijskih pogajanj. (photo: Bor Slana/STA)
  04.05.2022, 15:23

  Bomo dobili bolj ideološko kot projektno koalicijo?

  V državnem zboru se nadaljujejo koalicijska pogajanja za sestavo 15. slovenske vlade. Potem ko so se včeraj srečali predsedniki Gibanja Svoboda, SD in Levice, danes delo nadaljujejo strokovne skupine, ki po posameznih področjih usklajujejo koalicijsko pogodbo. V petek ali soboto bo predvidoma znana razporeditev ministrstev med koalicijskimi partnericami, prihodnji teden pa tudi imena. Ekonomist Matej Lahovnik je za Radio Ognjišče ocenil, da se trenutno nakazuje bolj ideološka kot projektna koalicija.

 • Veliki štirje na pariški mirovni konferenci leta 1919: Lloyd George, Vittorio Orlando, Clemenceau in Woodrow Wilson. (photo: Edward N. Jackson (US Army Signal Corps), Public domain, via Wikimedia Commons)
  28.04.2022, 12:10

  Nemoč Društva narodov in nemoč OZN

  Na Pariški mirovni konferenci je bila 28. aprila 1919 podpisana ustanovna listina Društva narodov, svetovne organizacije, ki je z nalogo mirnega reševanja mednarodnih sporov in ohranitve miru zaživelo v januarju 1920. Društvo narodov ni izpolnilo pričakovanj in namenov, zaradi katerih je bilo ustanovljeno. To dokazujejo nemirna trideseta leta in druga svetovna vojna.