Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović

Tone Gorjup

Tone Gorjup je novinar na Radiu Ognjišče.

 • Papež Frančišek (photo: Vatican Media)
  20.03.2023, 09:49

  Preozka vrata za Frančiška

  Zakaj papež Frančišek po izvolitvi pred desetimi leti ni šel v Apostolsko palačo? Zakaj tako pogosto ponavlja: molite zame? In kje je vzrok, da je religija spet postala svetovna kategorija? O tem smo govorili v zadnji oddaji »Pogovor o« z mednarodnim pravnikom dr. Andrejem Finkom, diplomat Tomažem Kunstljem in teologom dr. p. Marijem Osredkarjem.

 • Pohod za življenje v Madridu (photo: Twitter Si a la vida)
  13.03.2023, 13:49

  "Da življenju" po špansko

  V španski prestolnici je včeraj potekal shod za življenje. Središče Madrida je napolnila množica, ki se zavzema za življenje vsakega človeka v vsakem trenutku, od spočetja do naravne smrti.

 • Izidor Završnik (photo: Župnija Gomilsko)
  11.03.2023, 09:31

  Samostojen postopek za beatifikacijo Izidorja Završnika, slovenskega Kolbeja

  Mineva 80 let od smrti duhovnika Izidorja Završnika z Gomilskega, ki je bil kot talec ustreljen 10. marca 1943 na dvorišču mariborskih zaporov. Med izbiranjem talcev med ujetniki je zamenjal mladega fanta in šel v smrt namesto njega. Zato ga uvrščamo med mučence 20. stoletja. Ob letošnji obletnici njegove smrti so se na škofiji odločili, da bodo zaprosili za začetek samostojnega postopka za njegovo beatifikacijo. V njegovi domači župniji na Gomilskem pa se ga bodo spomnili s sveto mašo, ki jo bo to nedeljo ob 10. uri daroval upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek.

 • Nanti Olip (photo: nsks.at)
  08.03.2023, 12:41

  Kaj bi bilo najugodnejše za slovensko manjšino po volitvah na Koroškem?

  Po nedeljskih volitvah v deželni zbor na avstrijskem Koroškem v krovnih organizacijah Slovencev na Koroškem že razmišljajo o prihodnji vladi.

 • Romarji ob vitraju Marija Pomagaj v Nazaretu (photo: marija.si)
  01.03.2023, 13:04

  Podoba Marije Pomagaj tudi v Marijinem Nazaretu #video

  Marijina hiša, bazilika Marijinega oznanjenja v Nazaretu je odslej tesno povezana z narodnim svetiščem Marije Pomagaj na Brezjah. Baziliko v srcu Svete dežele krasi vitraj, barvno okno brezjanske Marije, ki ga je danes blagoslovil nadškof Stanislav Zore, izdelal pa Alojzij Čemažar. Pri slovesnosti, ki so jo sklenili s sveto mašo, so sodelovali kustos Svete dežele p. Francesco Patton, rektor svetišča Marije Pomagaj z Brezij p. Robert Bahčič, provincal slovenskih frančiškanov p. Marjan Čuden, več drugih duhovnikov in skupina romarjev iz Slovenije.