Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Manca HribarManca Hribar
Maksimilijan Jezernik (foto: Papeški slovenski zavod)
Maksimilijan Jezernik | (foto: Papeški slovenski zavod)

Slovenik - življenjski projekt Maksimilijana Jezernika

Spominjamo se | 22.02.2022, 06:02 Tone Gorjup

Pred 100 leti, 22. februarja 1922 se je v Gornji Pónikvi pri Žalcu rodil apostolski pronotar Maksimilijan Jezernik. Gimnazijo je končal v Mariboru, bogoslovje pa v Rimu, kjer je bil 1949 posvečen v duhovnika.

Tam je nadaljeval s študijem in ga sklenil s trojnim doktoratom iz filozofije, misijologije in civilnega prava. Pozneje je predaval na papeški univerzi Urbaniana in na drugih univerzah ter opravljal odgovorne službe v vatikanskih ustanovah. Med drugim je bil tudi ravnatelj Zavoda za širjenje vere, danes Kongregacije za evangelizacijo narodov.

Pol stoletja je bil dušni pastir Slovencev, ki živijo v Rimu in mentor njihovega versko-kulturnega društva. Njegov življenjski projekt pa je bil Papeški zavod Slovenik. Sodeloval je pri njegovi ustanovitvi, ga vrsto let vodil in poskrbel, da je dobil značaj duhovnega, verskega, kulturnega in znanstvenega središča Slovencev v domovini in po svetu.

Vrsto let je bil postulator za beatifikacijo škofa Slomška, sodeloval je tudi pri postopku za Baragovo beatifikacijo. Leta 2001 je vodenje Slovenika prepustil nasledniku. Zadnja leta je živel v Domu sv. Jožefa v Celju, kjer je 21. aprila 2015 umrl.

Rektor Franci Mihelčič je o Maksimilijanu Jezerniku povedal:

"Posebne zasluge za Slovenik ima gotovo apostolski pronotar msgr. Maksimilijan Jezêrnik. Od ustanovitve naprej si je prizadeval za stik z dobrotniki, ki so darovali najprej za nakup zemljišča in načrtovano gradnjo ter kasneje, ko se je vodstvo odločilo za nakup že zgrajene hiše, za kritje stroškov prenovitvenih del. S sodelovanjem slovenskih arhitektov je bila urejena dvorana, obednica in kapela. Vsi prostori pa so bili obogateni z umetniškimi deli slovenskih slikarjev in kiparjev."

Drugi dogodki na današnji dan

Na današnji dan 1894 se je v Radovljici rodil zdravnik infektolog Valentin Meršól. Kot študent medicine v Gradcu je moral na rusko fronto, kjer so ga ujeli Kozaki. Študij je nadaljeval v Odesi, v Murmansku in v Zagrebu, diplomiral pa v Pragi.

Zatem se je v Báltimoru izpopolnjeval na bakteriološkem področju. Namesto univerzitetne kariere je prišla druga svetovna vojna. Maja 1945 se je Valentin Meršol z družino umaknil na Koroško. V Vetrinju je zaradi svojega zdravniškega slovesa in odličnega znanja angleščine postal vodja civilnega taborišča.

To je bil tudi kraj njegovega največjega življenjskega uspeha, saj je rešil na tisoče človeških življenj. Ko se je zvedelo, da domobrance vračajo v Slovenijo in jih pobijajo, je pri Angležih dosegel, do so prenehali s pošiljanjem transportov beguncev nazaj v Jugoslavijo.

22. februarja 1944 je bil pri Žlébniku nad Šoštanjem ubit pesnik Karel Destóvnik Kajúh. Konec leta 1943 je izšla njegova zbirka Pesmi v 38 izvodih.

22. februarja leta 1963 je v Stični umrl cistercijanski opat Avguštin Kostelec. Med drugo svetovno vojno je odprl vrata beguncem in drugim ljudem v stiski.

Na današnji dan 2014 je v Ilirski Bistrici umrl venetolog in klaretinec p. Ivan Tomažič. Ustanovil je študentski dom Korotan in ga več desetletij vodil. Posvetil se je tudi študiju naše prazgodovine in napisal več knjig o venetskem izvoru Slovence.

Spominjamo se
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram) Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...