Alen SalihovićAlen Salihović
Justin Stanovnik (foto: Nova Slovenska zaveza)
Justin Stanovnik | (foto: Nova Slovenska zaveza)

Pričevalec in demokrat v žlahtnem pomenu besede

Spominjamo se | 27.01.2022, 06:02 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 2019 je v Ljubljani umrl anglist in klasični filolog Justin Stanovnik. Odraščal je v kmečki družini na Lesnem Brdu pri Horjulu. Vojno je dočakal kot dijak klasične gimnazije v Ljubljani. Leta 1944 se je pridružil domobrancem in bil po vojni vrnjen v Teharje. Ker je bil mladoleten, se je izognil likvidaciji ter nadaljeval gimnazijo.

Leta 1949 so ga aretirali in za eno leto poslali v koncentracijsko taborišče Strnišče. Zatem je študiral klasično filologijo in angleščino na ljubljanski univerzi. Učiti je smel le v osnovnih šolah od Kamnika in Raven na Koroškem do Ljubljane; pred upokojitvijo je učil na trgovski šoli.

Ves čas se je poglabljal v filozofijo, zgodovino, sociologijo, politologijo, lingvistiko, estetska in etična vprašanja.

Maja 1991 je bil med ustanovitelji Nove Slovenske zaveze. Vrsto let je urejal revijo Zaveza, bil dejaven pri katoliških izobražencih. Justin Stanovnik se je uveljavil kot esejist in odličen govornik. Po besedah sopotnikov je bil globok mislec slovenske in evropske zgodovine ter kulture s posebnim pogledom na „krizo slovenstva po boljševiški revoluciji". V komentarjih tedna in raznih oddajah je sodeloval tudi na Radiu Ognjišče.

Peter Sušnik iz Nove Slovenske zaveze je ob slovesu o njem med drugim povedal: "S svojo globoko predanostjo je trajno zaznamoval slovenski publicistični prostor. V ideološki monopol nad pravico do manipulacije z zgodovino je vnesel resnico, ki je ni več mogoče obiti, zanikati niti diskvalificirati."

Na današnji dan leta 1882 se je v Pevmi pri Gorici rodil tržaško koprski škof Alojzij Fogar. Kot škof je pri oblasteh večkrat posredoval v korist Slovencev. Zaradi pritiskov s strani fašističnih oblasti se je moral odpovedati tržaško-koprski škofiji.

27. januarja 1893 je v Ljubljani umrl literarni zgodovinar, pedagog, časnikar in duhovnik Josip Marn. Vodil je knjižni odsek Slovenske matice in urejal Jezičnik.

Na današnji dan leta 1916 se je v Ljubljani rodil zdravnik in fiziolog Andrej Župančič. Ustanovil je katedro za patološko fiziologijo na Medicinski fakulteti.

27. januarja 1956 je v Lemontu, ameriških Brezjah, umrl p. Kazimir Zakrajšek. Leta 1906 odšel v Združene države Amerike. Tri leta zatem je v New Yorku ustanovil Rafaelovo družbo in list Amerika, naslednje leto pa še verski mesečnik Ave Marija. Po vrnitvi v Ljubljano leta 1927 se je vključil v razne oblike dela za izseljence. Leta 1936 je na Radiu Ljubljana začel z rednimi oddajami za slovenske izseljence. Na njegovo pobudo je bila ustanovljena Izseljenska zbornica.

Na današnji dan 2005 je v New Yorku umrl jezikoslovec in etnolog Rado Lénček. Doma je bil v Mirni na Dolenjskem.

V Ljubljani je študiral slavistiko in po vojni študij nadaljeval v Padovi, po preselitvi v ZDA pa še na čikaški in harvardski univerzi. V povojnih letih se je izpopolnjeval v več evropskih slavističnih središčih.

 Rado L. Lenček
Rado L. Lenček © SAZU

Nekaj let je poučeval na slovenskih šolah v Trstu in Gorici. Od leta 1965 je predaval na kolumbijski univerzi v New Yorku. Zaslužen je, da se je slovenistika v ZDA uveljavila kot samostojna znanstvena veda. Prisluhnite oddaji graditelji, ki smo jo posvetili Radu lenčku ob 100. obletnici rojstva.

Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...