Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Meta Potočnik

Spominjamo se

Parada v čast cesarjem ob drugem kongresu Svete alianse (photo: Leander Russ, Public domain, via Wikimedia Commons) Parada v čast cesarjem ob drugem kongresu Svete alianse (photo: Leander Russ, Public domain, via Wikimedia Commons)

Obletnica II. kongresa svete alianse

10. januarja 1821 se je v Ljubljani začel tretji kongres svete alianse. Zvezo so sestavljale Rusija, Prusija, Avstrija, Velika Britanija in Francija. Glavni cilj je bila ohranitev ponapoleonovske ...

Arhitekt Anton Bitenc (photo: Zapuščina, kamra.si) Arhitekt Anton Bitenc (photo: Zapuščina, kamra.si)

122 let od rojstva arhitekta Antona Bitenca

Na današnji dan leta 1920 se je v Šentvidu v Ljubljani rodil arhitekt Anton Bitenc. Po maturi na škofijski gimnaziji je študiral na oddelku za arhitekturo Tehniške fakultete v seminarju Jožeta ...

Marijan Zadnikar (photo: SAZU) Marijan Zadnikar (photo: SAZU)

100 let rojstva konservatorja Marijana Zadnikarja

27. decembra 1921 se je v Novem mestu rodil vodilni umetnostni zgodovinar, raziskovalec in konservator prve povojne generacije pri nas Marijan Zádnikar. Od zgodnjega otroštva je živel v Ljubljani, ...

Lili Novy s hčerkama (photo: http://www.lili-novy.eu) Lili Novy s hčerkama (photo: http://www.lili-novy.eu)

136 let rojstva Lili Novy

Na današnji dan 1885 se je v Gradcu rodila pesnica in prevajalka Lili Nôvy. Živela je na Dunaju, v Pragi in nazadnje v Ljubljani.

Slovesnost blagoslova radijske kapele 8. 12. 2005 (photo: Izidor Šček) Slovesnost blagoslova radijske kapele 8. 12. 2005 (photo: Izidor Šček)

AVDIO: 16 let blagoslova radijske kapele

8. decembra 2005 je nadškof Alojz Uran blagoslovil kapelo v ljubljanskem studiu Radia Ognjišče. Kapela je posvečena svetemu patru Piju iz Pietrelcine in sveti materi Tereziji iz Kalkute.

Spominska plošča žrtev tragične letalske nesreče na Korziki (photo: Tamino Petelinšek/STA) Spominska plošča žrtev tragične letalske nesreče na Korziki (photo: Tamino Petelinšek/STA)

40 let strašne letalske nesreče na Korziki

Na današnji dan 1981 je na Korziki strmoglavilo letalo DC 9 slovenske Inex-Adrie. Do nesreče je prišlo tik pred pristankom na letališču Ajaccio, ko je letalo treščilo v hrib San Piétro.

Slovenik (photo: http://sloveno.blogspot.com/) Slovenik (photo: http://sloveno.blogspot.com/)

61 let papeškega zavoda Slovenik

22. novembra 1960 je bil v Rimu ustanovljen slovenski zavod - Slovenik. To se je zgodilo z dekretom papeža Janeza XXIII. Pavel VI. je ustanovo 19. junija 1973 povzdignil v papeški zavod.

Konkatedralna cerkev Kristusa Odrešenika (photo: Škofija Koper) Konkatedralna cerkev Kristusa Odrešenika (photo: Škofija Koper)

17 let od razglasitve konkatedrale v Novi Gorici

21. novembra 2004 je nuncij Santos Abril y Castelló razglasil cerkev Kristusa Odrešenika v Novi Gorici za konkatedralo. Slovesnost je bila na praznik Kristusa Kralja. S tem so verniki severnega ...

Škof Gregorij Rožman (photo: Nadškofija Ljubljana) Škof Gregorij Rožman (photo: Nadškofija Ljubljana)

Pred 62-timi leti je umrl Gregorij Rožman

Na današnji dan leta 1959 je v Clevelandu umrl teolog, pravnik in ljubljanski škof Gregorij Rožman. Leta 1929 je postal pomožni škof v Ljubljani, naslednje leto pa je nasledil škofa Jegliča.

Rapalska meja  (photo: Turistično Društvo Žiri) Rapalska meja  (photo: Turistično Društvo Žiri)

101 leto usodne rapalske pogodbe

12. novembra 1920 so predstavniki vlade kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev ter italijanske vlade v Rapallu podpisali pogodbo o razmejitvi. Z njo se je SHS odpovedala Goriški, delu Notranjske, ...

Dr. Anton Drobnič in dr. Jožef Bernik (photo: Tamino Petelinšek / STA) Dr. Anton Drobnič in dr. Jožef Bernik (photo: Tamino Petelinšek / STA)

Spominjamo se, 14. oktober - dr. Jože Bernik

14. oktobra 2011 je v Ljubljani umrl pravnik in politik dr. Jože Bernik, iz Puštala pri Škofji Loki. Po gimnaziji je bil nekaj časa novinar pri Slovencu. Maja 1945 je odšel na Koroško. S študijem ...