Mateja Subotičanec
Jakob Čuk
Marjana Debevec

Spominjamo se

Orgle v župnijski cerkvi v Šentvidu pri Stični (photo: Župnija Šentvid pri Stični) Orgle v župnijski cerkvi v Šentvidu pri Stični (photo: Župnija Šentvid pri Stični)

Spominjamo se, 14. junij

Na današnji dan 1877 je bilo v Ljubljani ustanovljeno Ceciljánsko društvo kot zasebni cerkveno-glasbeni zavod za vso škofijo.

Luiza Pesjak (photo: Mihael Stroj, Public domain, via Wikimedia Commons) Luiza Pesjak (photo: Mihael Stroj, Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 12. junij – Luiza Pesjakova

12. junija 1828 se je v Ljubljani rodila pesnica in pisateljica Luíza Pesjákova. Sprva je pisala v nemščini, nato v slovenščini. Izdala je zbirko pesmi Vijolice. Pisala je tudi krajšo prozo, ...

Spomenik Primoža Trubarja pred Moderno galerijo. (photo: Daniel Novakovič/STA) Spomenik Primoža Trubarja pred Moderno galerijo. (photo: Daniel Novakovič/STA)

Spominjamo se, 9. junij – Primož Trubar

9. junija 1508 se je v Rášici pri Velikih Laščah rodil pisatelj in reformator Primož Trubar. Približno dvajset let je bil katoliški duhovnik, zatem pa se je pridružil protestantom. Objavil je 22 ...

Milan Komar: Pot iz mrtvila (photo: ARO) Milan Komar: Pot iz mrtvila (photo: ARO)

Spominjamo se, 4. junij

4. junija 1839 se je v Zgornjem Tuhinju rodil skladatelj in zborovodja Anton Hribar. Nekatere njegove pesmi so ponarodele: Slovenka, Slavček, Pobratimija ...

P. Vladimir Kos (photo: p. Ivan Rampre) P. Vladimir Kos (photo: p. Ivan Rampre)

Spominjamo se, 2. junij

2. junija 1858 se je revnim kmečkim staršem v Benečiji rodil Giuseppe Sárto. Leta 1903 so ga kot beneškega patriarha in kardinala izvolili za papeža Pija X.

Blaženi Alojzij Grozde (photo: ARO) Blaženi Alojzij Grozde (photo: ARO)

Spominjamo se, 27. maj - Lojze Grozde

Leta 1861 se je na Rádenskem Vrhu rodil pesnik Josip Freunsfeld. Pisal je mladinsko liriko in prozo;zgledoval se je pri Aškercu, Stritarju in Gregorčiču.

Postonjska jama (photo: Stanko Gruden/STA) Postonjska jama (photo: Stanko Gruden/STA)

Spominjamo se, 20. maj

Na današnji dan 1825 se je v Železnikih rodil pionir jamarskega turizma Anton Globóčnik. Poskrbel je za ureditev dostopa v Postojnsko jamo in za elektrifikacijo.

Škof Anton Vovk (photo: anton-vovk.rkc.si; Škof Anton Vovk) Škof Anton Vovk (photo: anton-vovk.rkc.si; Škof Anton Vovk)

Spominjamo se, 19. maj

Na današnji dan leta 1769 je v Egiptu umrl misijonar Severijan Spruk, doma iz Kamnika. Kot frančiškan je odšel v misijone in deloval v različnih krajih ob reki Nil.

p. Josip Edgar (photo: Kartuzija Pleterje) p. Josip Edgar (photo: Kartuzija Pleterje)

Spominjamo se, 18. maj

Na današnji dan 1813 se je v Túpelčah pri Kobjeglávi rodil dvorni kaplan in kanonik Janez Abram. Bil je velik dobrotnik slovenskih ustanov v Gorici.

Sveti papež Janez Pavel II. (photo: Romarski urad Brezje) Sveti papež Janez Pavel II. (photo: Romarski urad Brezje)

Spominjamo se, 17. maj, obisk svetega papeža

Na današnji dan 1741 je v Nazarjah umrl nabožni pesnik in duhovnik Ahacij Stržínar. V Radmirju je uvedel božjo pot v čast misijonarju Frančišku Ksaveriju in pozneje dal tam s ezidati novo ...

p. Miha Žužek (photo: Maranatha) p. Miha Žužek (photo: Maranatha)

Spominjamo se, 14. maj - p. Miha Žužek

Na današnji dan 2008 je v Ljubljani umrl jezuit, duhovni pisatelj, vzgojitelj mladih in duhovnik Miha Žužek. Leta 1966 je odkril Log pod Mangartom, kjer je začel zbirati mlade.

Zavod sv. Stanislava (photo: Stanislav.si) Zavod sv. Stanislava (photo: Stanislav.si)

Spominjamo se, 12. maj

12. maja 1845 se je v Sémiču rodil škof Janez Staríha. Že pred duhovniškim posvečenjem je na povabilo škofa Barage odšel v ameriške misijone. Posvečen je bil leta 1869 v marquettski stolnici.

Naslovnica knjige Sadjereja (photo: dLib.si (NUK)) Naslovnica knjige Sadjereja (photo: dLib.si (NUK))

Spominjamo se, 11. maj - Urban Jarnik

11. maja 1610 je v Pekingu umrl italijanski misijonar Mattéo Ricci. Poleg misijonskega dela je napisal več znanstvenih del v kitajščini in izdal zemljevid sveta.

Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana (photo: Nadškofija Ljubljana) Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana (photo: Nadškofija Ljubljana)

Spominjamo se, 8. maj

Na današnji dan leta 1707 je ljubljanski škof Ferdinand von Khuenburg posvetil ljubljansko stolnico sv. Nikolaja. Načrte za novo svetišče je naredil jezuit Andrej Pozzo, poslikal pa jo je Giulio ...

Prizor iz filma V kraljestvu Zlatoroga (photo: Slovenski planinski muzej) Prizor iz filma V kraljestvu Zlatoroga (photo: Slovenski planinski muzej)

Spominjamo se, 7. maj

Na današnji dan 1891 se je v Bohinjski Bistrici rodil organist, pianist, skladatelj, fotograf in filmski režiser Janko Ravnik.

Posebne znamke ob jubileju v Kewju (photo: Stičišče avstralskih Slovencev) Posebne znamke ob jubileju v Kewju (photo: Stičišče avstralskih Slovencev)

Spominjamo se, 6. maj

Leta 1840 je Velika Britanija izdala prvo poštno znamko. Obračunavanje poštnine z znamkami je že pet let pred tem predlagal Lovrenc Košir, a Avstrija tega ni sprejela.

Josip Jurčič (photo: (NUK, Zbirka upodobitev znanih Slovencev)) Josip Jurčič (photo: (NUK, Zbirka upodobitev znanih Slovencev))

Spominjamo se, 3. maj

Na današnji dan leta 1881 je v Ljubljani umrl pripovednik, dramatik in časnikar Josip Jurčič. Izšel je iz Levstikovega literarnega načrta v Popotovanju in ga tudi uresničil.

Pravila Radia Ognjišče za izrabo programskega časa za predstavitev mnenj o referendumski kampanji ZVRK in Odloka o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah.