Nataša Ličen
Jakob Čuk
Alen Salihović

Spominjamo se

Grob msgr. Alojzija Turka (photo: www.najdigrob.si) Grob msgr. Alojzija Turka (photo: www.najdigrob.si)

Spominjamo se, 20. april – msgr. Alojzij Turk

20. aprila 1995 je v Ljubljani umrl nadškof Alojzij Turk. Po gimnaziji v Novem mestu se je vpisal na bogoslovje v Ljubljani. Najprej si je želel v misijone v Indijo. Že pred novo mašo pa se je ...

Kardinali v sikstinski kapeli (photo: Vatican Media) Kardinali v sikstinski kapeli (photo: Vatican Media)

Spominjamo se, 18. april

18. aprila leta 1877 se je v Ljubljani rodil arhitekt Treo Rudolf, doma z Vrhnike. Specializiral je visoke gradnje. Na državni obrtniški šoli je poučeval risanje.

Čebela na oljni repici (photo: Jošt Gantar / MKGP) Čebela na oljni repici (photo: Jošt Gantar / MKGP)

Spominjamo se, 17. april

Na današnji dan 485 je v Atenah umrl grški filozof in matematik Próklos. Kot novoplatónik je z delom Elementi teologije je vplivalo na sholastiko in renesanso.

Škof Edvarda Pevec (photo: Tone Ovsenik) Škof Edvarda Pevec (photo: Tone Ovsenik)

Spominjamo se, 13. april - Edvard Pevec

13. aprila 1982 je papež Janez Pavel II. za clevelandskega pomožnega škofa imenoval našega rojaka Edvarda Pevca. Kot sin slovenskih staršev je odraščal v Clevelandu, ki so mu rekli tudi ameriška ...

Janez Jalen (levo) - v družbi sobratov duhovnikov (photo: stareslike.cerknica.org - Jože Žnidaršič) Janez Jalen (levo) - v družbi sobratov duhovnikov (photo: stareslike.cerknica.org - Jože Žnidaršič)

Spominjamo se, 12. april

12. aprila 1657 se je v Kamni Gorici rodil misijonar Marko Anton Kapus . Kot misijonar v Mehiki je sodeloval v raziskavah predelov južne Arizone in Kalifornije.

Razglas (photo: Occupying Fascist Italian authorities in Province of Ljubljana, Public domain, via Wikimedia Commons) Razglas (photo: Occupying Fascist Italian authorities in Province of Ljubljana, Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 11. april

11. aprila 1806 se je v Ljubljani rodil pesnik in politik grof Anton Aleksander Auersperg. Njegov vzgojitelj je bil Prešeren. V zrelih letih se je posvetil politiki.

Apostolsko nuncij msgr. dr. Santos Abril y Castello (photo: ARO) Apostolsko nuncij msgr. dr. Santos Abril y Castello (photo: ARO)

Spominjamo se, 9. april

9. aprila 1803 je v Šurdu umrl pisatelj, šolnik in evangeličanski duhovnik Mihael Bákoš. Izdal abecednik in prvo prekmursko evangeličansko pesmarico.

Sv. brata Ciril in Metod, slovanska apostola in sozavetnika Evrope  (photo: p. Marko Ivan Rupnik - Centro Aletti) Sv. brata Ciril in Metod, slovanska apostola in sozavetnika Evrope  (photo: p. Marko Ivan Rupnik - Centro Aletti)

Spominjamo se, 6. april

6. aprila 885 je v Vélehradu umrl nadškof Metod. Z bratom Cirilom je leta 863 prišel na Moravsko, kjer sta na željo kneza Rastislava oznanjala evangelij moravskim in panonskim Slovanom.

Škof Andrej Karlin leta 1910 (photo: Neznan fotograf, Public domain, via Wikimedia Commons) Škof Andrej Karlin leta 1910 (photo: Neznan fotograf, Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 5. april

5. aprila 1933 je v Mariboru umrl škof Andrej Karlín. Doma je bil iz Stare Loke. Teologijo je študiral v Ljubljani. Po posvečenju in nekajletnem kaplanovanju je nadaljeval študij prava v Rimu.

Izidor Završnik (photo: Dom sv. Jožef Celje) Izidor Završnik (photo: Dom sv. Jožef Celje)

Spominjamo se, 4. april

4. aprila 1727 je v Ljubljani umrl škof Viljem Leslíe. Položil je temeljni kamen za cerkev Sv. Trojice v Ljubljani in pogosto romal v Marijino svetišče na Dobrovo.

Rutke (photo: https://skavti.si/) Rutke (photo: https://skavti.si/)

Spominjamo se, 31. marec - ZSKSS

31. marca 1990 je bilo v Ljubljani ustanovljeno Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Prvi načelnik je bil Peter Lovšin, načelnica Marija Marinko, duhovni vodja pa salezijanec ...

Grad Ortenburg (photo: Johann Jaritz, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons) Grad Ortenburg (photo: Johann Jaritz, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 29. marec

Leta 1418 je v Radovljici umrl zadnji ortenburški grof Friderik III. Koroška veja rodbine Ortenburžánov je znana iz začetka 12. stoletja. Rodbina je v naslednjih stoletjih igrala pomembno vlogo na ...

Terezija Avilska (photo: ARO) Terezija Avilska (photo: ARO)

Spominjamo se, 28. marec - Terezija Avilska

28. marca leta 1515 se je v Ávili rodila redovna ustanoviteljica Terezija Avilska. Vstopila je v karmeličanski red in ga z Janezom od Križa prenovila. Ustanovila je več samostanov in jih povezala ...

Sestre karmeličanke (photo: ARO) Sestre karmeličanke (photo: ARO)

Spominjamo se, 23. marec – Karmel v Sori

23. marca 1986 je nadškof Šuštar blagoslovil nov samostan karmeličank v Sori pri Medvodah. Njegova zavetnika sta Sv. Jožef in Marijino brezmadežno srce. Karmeličanke so prišle k nam že leta 1889.

Spominsko obeležje Erni Meško (photo: ARO) Spominsko obeležje Erni Meško (photo: ARO)

Spominjamo se, 21. marec - pisateljica Erna Meško

21. marca 1911 se je v Lóperšicah pri Ormožu rodila ljudska pisateljica Erna Meško. Bila je bančna uslužbenka, po poroki z nečakom pisatelja Meška leta 1936 pa je ostala na kmetiji in se posvetila ...

Rubrika Spominjamo se (photo: ARO) Rubrika Spominjamo se (photo: ARO)

Spominjamo se, 20. marec 2018

20. marca 1808 se je na Vrdeli pri Trstu rodil publicist in pravnik Josip Godina. Po gimnaziji v Gorici, je študiral pravo v Gradcu.