Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Spominska plošča žrtev tragične letalske nesreče na Korziki (foto: Tamino Petelinšek/STA)
Spominska plošča žrtev tragične letalske nesreče na Korziki | (foto: Tamino Petelinšek/STA)

40 let strašne letalske nesreče na Korziki

Spominjamo se | 01.12.2021, 09:28 Tone Gorjup

Na današnji dan 1981 je na Korziki strmoglavilo letalo DC 9 slovenske Inex-Adrie. Do nesreče je prišlo tik pred pristankom na letališču Ajaccio, ko je letalo treščilo v hrib San Piétro.

Pri tem je življenje izgubilo 180 potnikov in članov posadke. Reševalci so zbrali ostanke ponesrečencev in jih večino tudi identificirali. Žrtve so pokopali v skupni grob na Žalah v Ljubljani.

Ob letalski nesreči na Korziki je takratni, danes sveti papež Janez Pavel II., po vatikanskem državnem tajniku Casaroliju, ljubljanskemu nadškofu Šuštarju poslal sožalno brzojavko z naslednjo vsebino: »Sveti oče je globoko prizadet zaradi letalske nesreče na Korziki, ki je zahtevala 180 žrtev, med katerimi jih je bilo veliko iz Ljubljane in drugih krajev Slovenije. Prosim vas, da posredujete žalujočim družinam izraz njegovega iskrenega sočutja in zagotovilo njegovih gorečih molitev za duše umrlih. Za sorodnike in prijatelje, ki jih je ta preizkušnja prizadela, pa sveti oče prosi obilje milosti, poguma in krščanskega upanja.«

Žalna slovesnost leta 2009 za žrtve letalske nesrece na Korziki. Molitev za žrtve letalske nesreče leta 1981 na Korziki.
Žalna slovesnost leta 2009 za žrtve letalske nesrece na Korziki. Molitev za žrtve letalske nesreče leta 1981 na Korziki. © Tamino Petelinšek/STA

Maja 2008 je ekipa slovenskih reševalcev z gore odstranila še razbitine letala in pri tem odkrila še preostale posmrtne ostanke, ki so jih leto zatem pokopali na Žalah. Na pogrebni slovesnosti je takratna obrambna ministrica Ljubica Jelušič dejala:

„Zato smo sedaj tu skupaj, vsi: svojci, reševalci in vsi, ki ste nam kazali pot na goro; vsi, ki so dejanju čiščenja gore na Korziki stali ob strani. Vsi mi si želimo, da bi duše umrlih našle svoj mir, tu med nami.“

Žalna slovesnost leta 2009 za žrtve letalske nesrece na Korziki. Nagovor takratne ministrice za obrambo Ljubice Jelušič
Žalna slovesnost leta 2009 za žrtve letalske nesrece na Korziki. Nagovor takratne ministrice za obrambo Ljubice Jelušič © Tamino Petelinšek/STA

1. decembra 1883 je v Gorici umrl pravnik in politik Anton Gorjup. Leta 1848 je bil izvoljen v državni zbor na Dunaju, kjer se je posvečal gospodarskim vprašanjem.

Leta 1943 se je končala Teheranska konferenca. Na njej so si voditelji zavezniške koalicije Stálin, Roosevelt in Churchill razdelili interesna območja v Evropi.

Veliki trije v Teheranu
Veliki trije v Teheranu © Public domain, via Wikimedia Commons

1. decembra leta 1946 je v ljubljanski stolnici prejel škofovsko posvečenje Anton Vovk. Komunistična oblast se ni strinjala z njegovim imenovanjem in je skušala posvečenje preprečiti. Ker to ni uspelo, je prepovedala zvonjenje v vseh cerkvah škofije, s katerim bi naznanili slovesnost. Prepovedali so tudi branje pastirskega pisma, ki ga je napisal novi škof, da bi ga prebrali vernikom na dan posvečenja. Pred koncem slovesnosti so neznanci v stolnico vrgli solzivec,da bi vernike pregnali iz nje.

1. decembra 2010 je v Ljubljani umrl skladatelj in pedagog Alojz Srebotnjak. Med letoma 1970 in 2001 je poučeval kompozicijo na glasbeni akademiji v Ljubljani.

 


Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.