Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Kuhajmo s s. Nikolino

Buče so zelo uporabna zelenjava. Porabimo jih lahko v slanih in sladkih jedeh. (photo: Dan-Cristian Pădureț / Unsplash) Buče so zelo uporabna zelenjava. Porabimo jih lahko v slanih in sladkih jedeh. (photo: Dan-Cristian Pădureț / Unsplash)

Jedi iz bučk kot jih pripravlja sestra Nikolina

Na naših vrtovih nas razveseljujejo bučke in iz njih v tem vročem poletju lahko pripravimo pestro paleto jedi: juhe, dušene za prilogo, v kompotu, z jajci ... če jih imamo dovolj, jih že lahko ...

Potica (photo: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij) Potica (photo: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij)

Sestra Nikolina in recept za potico

Sestra Nikolina priporoča, da pravočasno pripravite sestavine. Med njimi ne sme manjkati rum oz. žganje. Pa veste zakaj? In na kaj paziti, da skorja ne bo odstopila?

Pečeni parklji (photo: Matjaž Merljak) Pečeni parklji (photo: Matjaž Merljak)

Tako sestra Nikolina peče parklje iz testa

Bliža se Miklavžev večer, otroci po letih in srcu z velikim upanjem pričakujejo njegove darove, po naših domovih že diši po piškotih in tudi po drugih dobrotah, ki spremljajo te dni. Sestra ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina častna občanka občine Lenart

6. novembra obhajamo god sv. Lenarta. Ta svetnik je zavetnik župnije Sv. Lenart v Slovenskih goricah, na isti dan pa občina praznuje tudi občinski praznik. Letos je za svojo častno občanko ...

Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay) Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...

Doma narejena čokolada (photo: pixabay) Doma narejena čokolada (photo: pixabay)

Naredimo domačo čokolado

Ali lahko sami naredimo čokolado, doma sem našla zavojček pravega, kakovostnega kakava, je spraševala poslušalka v Svetovalnici s sestro Nikolino. In dobila je odgovor, kar dva in še nasvet glede ...

Buhtlji (photo: Pixabay) Buhtlji (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Naj zadiši po buhtljih

Naj na to lepo soboto diši po vaših domovih, po receptih sestre Nikoline si lahko pripravite buhtlje, pinco (sladki kruh), vinsko omako iz rdečega vina ali domači prepečenec.

Potica (photo: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij) Potica (photo: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij)

Potico lahko naredimo tudi z drožmi

Ali lahko naredimo potico s pomočjo suhega kvasa, kaj pa z drožimi? Kako speči šunko v testu? Kako jo pravilno skuhati? To je le nekaj vprašanj iz današnje Svetovalnice s sestro Nikolino.

Potica (photo: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij) Sestra Nikolina in Matjaž Merljak v studiu Radia Ognjišče (photo: Izidor Šček)

Nasveti sestre Nikoline: Božična potica

Za dobro božično potico je treba imete dobre sestavine in tudi pravi recept. Priznana avtorica kuharskih knjig, sestra Nikolina, je v današnji oddaji Svetovalnica natrosila nekaj nasvetov za ...

Hlebec domačega kruha (photo: Robert Božič) Hlebec domačega kruha (photo: Robert Božič)

Ni ga čez domači kruh

Domači kruh lahko pripravimo ne samo iz ene, ampak iz dveh, treh ali štirih vrst moke. Kakšno so pri tem razmerja mok in zakaj kruh pri peki ob strani poči, ste vprašali ...

s. Nikolina (photo: Izidor Šček) s. Nikolina (photo: Izidor Šček)

Da ne bo pekla zgaga

Še dvajset dni je do velike noči. Tega praznika ni brez potice, a kaj ko nekatere pri uživanju peče zgaga. Zadeve se omilijo, če se orehi predhodno poparijo ali pa se doda lešnike. ...

s. Nikolina (photo: Izidor Šček) s. Nikolina (photo: Izidor Šček)

Poskrbimo za energijo, da ohranimo zdravje

V tokratni oddaji Svetovalnica smo s sestro Nikolino govorili o postni hrani, tudi o tem ali z zelenjavo dobimo dovolj energije za telo. Spraševali ste o kuhanju goveje juhe, orehih, ...