Matjaž Merljak
Marko Zupan
Marjana Debevec

Kuhajmo s s. Nikolino

Potica (photo: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij) Sestra Nikolina in Matjaž Merljak v studiu Radia Ognjišče (photo: Izidor Šček)

Nasveti sestre Nikoline: Božična potica

Za dobro božično potico je treba imete dobre sestavine in tudi pravi recept. Priznana avtorica kuharskih knjig, sestra Nikolina, je v današnji oddaji Svetovalnica natrosila nekaj nasvetov za ...

Hlebec domačega kruha (photo: Robert Božič) Hlebec domačega kruha (photo: Robert Božič)

Ni ga čez domači kruh

Domači kruh lahko pripravimo ne samo iz ene, ampak iz dveh, treh ali štirih vrst moke. Kakšno so pri tem razmerja mok in zakaj kruh pri peki ob strani poči, ste vprašali ...

s. Nikolina (photo: Izidor Šček) s. Nikolina (photo: Izidor Šček)

Da ne bo pekla zgaga

Še dvajset dni je do velike noči. Tega praznika ni brez potice, a kaj ko nekatere pri uživanju peče zgaga. Zadeve se omilijo, če se orehi predhodno poparijo ali pa se doda lešnike. ...

s. Nikolina (photo: Izidor Šček) s. Nikolina (photo: Izidor Šček)

Poskrbimo za energijo, da ohranimo zdravje

V tokratni oddaji Svetovalnica smo s sestro Nikolino govorili o postni hrani, tudi o tem ali z zelenjavo dobimo dovolj energije za telo. Spraševali ste o kuhanju goveje juhe, orehih, ...

s. Nikolina (photo: Izidor Šček) s. Nikolina (photo: Izidor Šček)

Kuhajmo s s. Nikolino tudi med podcasti

Sestra Nikolina bo gostja Svetovalnice tudi v letu 2019. Dvakrat na mesec ji boste lahko zastavljali vaša kuharska vprašanja. Na naši spletni strani ohranjamo arhiv vseh ...

s. Nikolina (photo: Izidor Šček) s. Nikolina (photo: Izidor Šček)

Miklavž bo pekel piškote

Še dober teden dni je do Miklavževega večera in njegovi pomočniki že razmišljajo, kako mu pomagati pri peki piškotov. Sestra Nikolina je v današnji Svetovalnici ...

s. Nikolina (photo: Izidor Šček) s. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Koleraba je koristna za zdravje

Koleraba ima zelo malo kalorij in izboljša presnovo, vsebuje antioksidante in vitamin C ter druge za zdravje koristne snovi. Iz nje lahko pripravimo juhe, priloge in solato. Sestra Nikolina ...

Sestra Nikolina in Matjaž Merljak (photo: Izidor Šček) Sestra Nikolina in Matjaž Merljak (photo: Izidor Šček)

Najboljši krompir je kuhan

Ste vedeli, da lahko pecilni prašek nadomestite s sodo bikarbono? Kako preprečiti, da bi potica in kruh med peko na vrhu popokala? Kakšen mladi krompir je najboljši - kuhan ...

Marmelada (photo: druzina.enaa.com) Marmelada (photo: druzina.enaa.com)

Ne pretiravajmo s sladkorjem

Kako narediti čokoladni obliv, pehtranovo potico, ribezovo marmelado, limonin sirup, potico iz črne mete ... ali je treba vodo pri kuhanju špinače zavreči, dodajanje arome k marmeladi, kako ...

Češnje (photo: Ingimage) Češnje (photo: Ingimage)

Rdeče češnje rada ... konzerviram

Češnje so okusne in koristne za zdravje. Ne vsebujejo sicer veliko vitamina C, a so bogate z antioksidanti in z drugimi koristnimi sestavinami. Češnje okrepijo naše počutje in ...

Bezgov cvet (photo: Matjaž Merljak) Bezgov cvet (photo: Matjaž Merljak)

Šabesa, sirup ali ocvrto

Bezeg v teh dneh opazimo vsi, če ga že ne zagledamo, pa ni mogoče pri sprehodu v naravi spregledati njegovega vonja. Ima številne zdravilne lastnosti, med drugim pomaga pri sladkorni ...

Sestra Nikolina in Matjaž Merljak (photo: Izidor Šček) Sestra Nikolina in Matjaž Merljak (photo: Izidor Šček)

Pripravimo si beluše

Na tržnicah, stojnicah ob cestah in v trgovinah v teh dneh lahko najdemo beluše oz. šparglje. Kako jih pripraviti, h katerim jedem narediti prilogo iz kuskusa, kako uporabiti pire ...

s. Nikolina (photo: Izidor Šček) s. Nikolina (photo: Izidor Šček)

Zelenjavna Svetovalnica s sestro Nikolino

Je že tako, da rdečo nit kontaktnih oddaj določate poslušalci. Tudi pri oddajah s sestro Nikolino je tako. Potem ko smo prejšnjič, to je bilo v velikem tednu, govorili o pripravi ...

s. Nikolina (photo: Izidor Šček) s. Nikolina (photo: Izidor Šček)

Post ni isto kot stradanje ali hujšanje

Gostja današnje Svetovalnice je bila sestra Nikolina. Povedala je, katere jedi pripraviti iz domače skute, zakaj v njenih receptih ni ojačevalcev okusa in kako sladkor pri pripravi ...