Marjan Bunič
Aleš Karba
Alen Salihović

Na internetu oddajamo že 22 let

15. aprila 1997 smo postali prva slovenska radijska postaja, ki ste ji lahko prek interneta prisluhnili kjerkoli po svetu, 24 ur na dan. V teh 22. letih so se zgodile številne tehnične spremembe in izboljšave našega oddajanja, vse z namenom, da bi naš glas lahko slišali v čimboljši kakovosti. Trenutno nam prek interneta lahko prisluhnete v štirih različnih tehnikah, kar seveda pomeni večjo izbiro za vse tiste, ki nas poslušate preko medmrežja na najrazličnejših napravah.

Opus kodek vse bolj uveljavljen

Čeprav se je že zdelo, da bomo za vedno ostali ujetniki vojne med audio kodeki in njihove zelo različne podprtosti tako pri izdelovalcih naprav, kot tudi posameznih spletnih brskalnikov, pa je v zadnjem času vendarle prišlo do preboja. Z velikimi koraki stopa v ospredje odprtokodni Opus kodek, ki ponuja izjemne tehnične lastnosti in svoje konkurente užene pravzaprav pri vseh hitrostih bitnega pretoka. Kaže tudi, da bo prav kmalu podprt v vseh glavnih brskalnikih, zanj se je odločil tudi Skype, kar mu daje velike možnosti uveljavitve.


Opus audio kodek:
 
Uživajte v poslušanju! (80 kbps, stereo)
Odpri predvajalnik v svojem oknu...
Priporočeni predvajalniki: VLC


Poslušanje na tablicah in telefonih

Tik pred začetkom letošnjega radijskega misijona smo pripravili android aplikacijo, ki poleg poslušanja našega programa v živo omogoča tudi dostop do zadnjih novic in različnih drugih radijskih vsebin, ter poenostavlja možnost stika z nami.

Le klik torej, oziroma dva, in že nas lahko poslušate v živo, 24 ur na dan, kjerkoli ste. Na ekranu lahko vidite, katero pesem vrtimo in če vam je všeč, že imate dovolj informacij za klic in naročilo glasbenega voščila. Med tem lahko preberete povzetke naših zadnjih novic, ob kliku nanje pa se vam odprejo v celoti, da lahko poslušate tudi posnetke pogovorov in oddaj.

V meniju sledijo hitre povezave do objavljenih vabil, obvestil ter tudi osmrtnic. Če ste jih morda v našem programu preslišali, jih lahko na vaši mobilni napravi kadarkoli preberete, med tem pa neovirano poslušate naš program.

Enostavna namestitev prek Google Play

Aplikacijo najbolj enostavno na vaš telefon ali tablico z android sistemom namestite prek Google Play oziroma Trgovina Play. V iskalno mesto vpišete "radio ognjišče" in izberete aplikacijo z našim logotipom. Kliknete Namesti in Odpri in to je vse.

Android aplikacija Radia Ognjišče
Android aplikacija Radia Ognjišče © ARO

Klikni na Google Play
Klikni na Google Play za namestitev aplikacije © ARO

Poenostavljena komunikacija

Aplikacija omogoča enostaven klic v studio ali naše tajništvo, prav tako pa nam lahko pošljete elektronsko sporočilo. Tako lahko na preprost način sodelujete v oddajah v živo ali naročite naše storitve, na primer radijska voščila. Ne skrbite: med telefonskim klicem bo predvajanje našega programa utišano.

Spremljajte nas na Youtubu, sledite nam na Facebooku, Twitterju ali v Google+, kar na vašem mobilnem telefonu, ki je vedno z vami. Povezave do naših profilov na socialnih omrežjih vam omogočajo hiter stik z nami, veseli pa bomo tudi vaših mnenj in odzivov. Aplikacija vam v nekaj sekundah na zemljevidu prikaže tudi kje se nahajamo in vam svetuje najhitrejšo pot do našega studia. Veseli bomo vašega obiska!

Vsem tistim, ki nas še naprej želite poslušati s pomočjo samostojnih audio odjemalcev pa pridejo prav povezave v nadaljevanju strani. Prijetno poslušanje. Veseli bomo vaših odzivov.

Vse možnosti poslušanja:

Poslušanje s pomočjo HTML 5 audio predvajalnika
HTML 5 ptredvajalnik deluje na (skoraj) vseh sistemih. Predvsem ga svetujemo, če naš program poslušate na tablicah in telefonih.

WMPlayer © Administrator
Oddajanje za WM predvajalnik:
 
Prisluhni! (128 kbps)
 
Priporočeni predvajalniki: Windows Media Player 9 ali novejši


AAC+V2 stereo oddajanje
Kodiranje AAC+V2:
 
Prisluhni! (64 kbps, 44100 Hz, stereo) (Alternativa XSPF playlist!)

 
Priporočeni predvajalniki: Winamp, VLC


Kodiranje MP3:
 
Prisluhni! (128 kbps, 44100 Hz, stereo)
 
Priporočeni predvajalnikiWinamp, VLC


Opus audio kodek:
 
Prisluhni! (64 kbps, stereo)
Odpri predvajalnik v svojem oknu...
Priporočeni predvajalniki: VLCV primeru, da vam programska oprema, ki jo imate nameščeno na vašem računalniku, javlja napake ob poskusu poslušanja našega novega oddajanja, vam predlagamo, da namestite najnovejše verzije programov, ki jih priporočamo ob posameznih načinih internetnega oddajanja. To še posebej velja za Windows Media Player, ki naj bo vedno najnovejši.

V praksi se izkaže, da je najmanj težav s poslušanjem, če imate nameščen brezplačni odprtokodni VLC predvajalnik. Najdete ga tukaj.

Nekateri poročajo, da so imeli težave s poslušanjem po tem, ko so namestili varnostne popravke operacijskega Windows. Ponavadi pomaga, če na novo namestite enega od zgoraj omenjenih programov.