Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
Parada v čast cesarjem ob drugem kongresu Svete alianse (foto: Leander Russ, Public domain, via Wikimedia Commons)
Parada v čast cesarjem ob drugem kongresu Svete alianse | (foto: Leander Russ, Public domain, via Wikimedia Commons)

Obletnica II. kongresa svete alianse

10.01.2022, 10:39 Tone Gorjup

10. januarja 1821 se je v Ljubljani začel tretji kongres svete alianse. Zvezo so sestavljale Rusija, Prusija, Avstrija, Velika Britanija in Francija. Glavni cilj je bila ohranitev ponapoleonovske ureditve Evrope.

Kongres je trajal do 22. maja 1821. Ljubljana je takrat za nekaj mesecev postala evropsko diplomatsko središče. Na kongres so prišli avstrijski cesar Franc I., ruski car Aleksander I., neapeljski kralj Ferdinand in več sto predstavnikov desetih evropskih držav. Na njem so pooblastili Avstrijo, da z vojsko zatre revolucijo v neapeljskem kraljestvu.

V spomin na kongres je Ljubljana dobila Kongresni trg, Cesto dveh cesarjev in gostilno Pri ruskem carju.

Zgodovinar Andrej Rahtén je ob 200. obletnici kongresa o udeležencih na njem povedal: „ Na kongresu se je zbrala praktično vsa takratna diplomatska elita in praktično vsi najpomembnejši državniki. Sveta aliansa je bila takrat ključna mednarodna povezava, ki so jo ustanovili avstrijski cesar Franc I., ruski car Aleksander I., neapeljski kralj Ferdinand. Lahko rečemo, da je bila v tistem času ta povezava izjemno vplivna, v njej so bile vse evropske države razen Velike Britanije in pa papeža Pija VII, zanimivo je, da se takrat sveti oče ni odločil za sodelovanje, ampak to je bila posledica njegove želje, da bi deloval nevtralno, čeprav je podpiral vrednote, ki jih je zagovarjala sveta aliansa."

Na današnji dan leta 1679 je bil v Novi Cerkvi krščen škof Feliks Sigismund Schrattenbach. Ko je bil ordinarij v Ljubjani je nastalo več baročnih cerkva: sv. Peter v Ljubljani, Šmarna gora, Homec, Polhov Gradec in Trnovo.

Na današnji dan leta 1836 je France Prešeren zaprosi ljubljanski gubêrnij za izdajo Krsta pri Savici. Ta je brez posebnih zadržkov kmalu izdal dovoljenje za izid Krsta in sredi aprila so v Blaznikovi tiskarni natisnili 600 izvodov.

10. januarja 1882 se je v Kranju rodila učiteljica, ustanoviteljica slovenske knjižnice za slepe Minka Skabernè. Po prvi vojni je bila med ustanovitelji zavoda za slepe v Ljubljani.

Na današnji dan 1999 je v Ljubljani umrl skladatelj in organist Primož Ramóvš. Po študiju v Ljubljani pri profesorju Slavku Ostercu se je izpopolnjeval v Sieni in Rimu. Velja za enega najbolj znanih in cenjenih slovenskih skladateljev z izjemnim in vsestranskim opusom. Napisal je nad 400 skladb, pretežno instrumentalnih. Znan je bil tudi kot organist, še posebej po improvizacijah na orglah. Poleg nastopov v koncertnih dvoranah in evropskih katedralah je več kot pol stoletja ob nedeljah igral v ljubljanski stolnici, pri uršulinkah in pri frančiškanih. Bil je redni član SAZU; poleg številnih priznanj je od papeža Janeza Pavla II. prejel red sv. Gregorja Vélikega.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...