Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ivana Kobilca, avtoportret, izsek  (foto: Public domain, via Wikimedia Commons)
Ivana Kobilca, avtoportret, izsek | (foto: Public domain, via Wikimedia Commons)

160 let rojstva najpomembnejše slovenske slikarke

Spominjamo se | 20.12.2021, 19:44 Tone Gorjup

20. decembra 1861 se je v Ljubljani rodila realistična slikarka Ivana Kobílca. Študirala je na Dunaju in v Münchnu. Nekaj časa je živela tudi v Parizu, Sarajevu in Berlinu, kar je vplivalo tudi na njena dela.

Kot najpomembnejša slovenska slikarka se je posebej odlikovala po portretu in žanrskih upodobitvah iz kmečkega in meščanskega življenja. Ivana Kobilca je za sliki Poletje in Likarice dobila posebno priznanje pariškega združenja umetnikov. Med njenimi pomembnejšimi deli so še: Kofetarica, Holandsko dekle, Citrarica, Pri vodnjaku, Otroci v travi in druge. Ivana Kobilca je umrla 4. decembra 1926 v Ljubljani.

Slikarkina mati Marija, rojena Škofič, je bila iz Podbrezij, zato je Ivana Kobilca pogosto zahajala tja in tam našla motive za svoja dela. Pisateljica Mimi Malenšek, ki je v tem kraju preživljala otroštvo, je o njenem ustvarjanju v tem okolju med drugim povedala: „Delo Ivane Kobilce, znane slovenske slikarke, pa vendar še premalo poznane in znane, je nastajalo v Podbrezjah zato, kjer je imela tukaj svoje sorodstvo. Sem je prihajala na počitnice. Živela je zelo razgibano življenje. Bila je svetovljanka bi lahko rekli danes, ker je živela veliko v tujini, daleč od Podbrezij in je samo občasno prihajala sem.“

Na današnji dan leta 1908 je v Gradcu umrl skladatelj in zdravnik Benjamin Ipavec. Njegovi sta pesmi Domovini in Na poljani ter opera Téharski plemiči.

20. decembra 1940 je v Celju umrl slikar in grafik August Friderik Seebacher. Izdal jezbirko štiriindvajsetih radirank Celéia antíqua et nova s prikazom rekonstrukcije mesta v rimski in zgodnjekrščanski dobi ter zgodovino celjskih grofov.

Na današnji dan 1990 je v Ljubljani umrl dramatik, režiser in igralec Marjan Marínc. Pisal je gledališke komedije, radijske igre, igre za otroke, pravljice, humoreske in skeče. Najbolj uspešna je bila komedija Poročil se bom s svojo ženo.

20. decembra 1990 je nadškof Šuštar še zadnjič pred plebiscitom povabil na glasovanje za samostojno Slovenijo. Na TV Slovenija je dejal: Vabim vse kristjane pa tudi vse druge, da se udeležijo glasovanja in s svojim DA potrdijo življenjsko moč in ustvarjalno politično voljo slovenskega naroda. Storimo vse, da bo plebiscit uspel.

Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.