Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Drage prijateljice, dragi prijatelji, prisrčno pozdravljeni!

Gospodovo leto 2024 je za Radio Ognjišče jubilejno leto, saj bo 28. novembra minilo 30 let, odkar smo začeli s 24-urnim programom v ljubljanskem studiu, ki je v kletnih prostorih Zavoda sv. Stanislava.

Msgr. Franci Trstenjak
Msgr. Franci Trstenjak © Rok Mihevc

Ponoviti želim misel, ki sem jo izrekel ob koncu svetega bogoslužja na Brezjah 28. novembra 2023. Radijci vam ne obljubljamo velikih programskih sprememb in tudi ne velikih dogodkov. Obljubljamo pa zavzeto prizadevanje, da bo naš program skrbno pripravljen in bo omogočal najširšemu krogu poslušalcev preverjene informacije, formacijo v resnici in pravici ter trenutke veselja, miru in sreče. Še naprej si bomo prizadevali, da bomo s programom blizu trpečim, bolnim, žalostnim in ranjenim, hkrati pa se bomo trudili za risanje nasmeha na obrazu.

Ob veliki skrbi za pripravljanje programa pa seveda načrtujemo tudi nekaj dogodkov, ki so kar stalnica naše radijske dejavnosti. V letošnjem letu bodo imeli tradicionalni dogodki pečat jubileja, kakor se spodobi in je pravično. Izražam željo, da bi se z veseljem udeležili vsaj enega izmed njih.

Priložnosti za srečanja bo veliko

Dogodki ne morejo biti namenjeni sami sebi, ampak so pripravljeni zato, da se jih poslušalci udeležite in se na njih utrdi vez z radijskimi ustvarjalci. Ponekod bo le kak predstavnik ali dva našega kolektiva, drugod pa bo večje število sodelavcev. Še posebej želim izpostaviti tri dogodke, ki sami po sebi zelo zelo kličejo k udeležbi.

 • Najprej je tu 50. srečanje PROjevcev v Arboretumu Volčji potok (25.6.), v katerega bomo lahko vstopili brezplačno. Povezali smo ga s tradicionalno mašo za domovino. Ob 10.00 bo sv. maša, po njej pa ... Naj ostane presenečenje.
 • Drugi pomemben dogodek bo 30. Gala koncert, ki bo v nedeljo, 17. novembra, ob 15.00 in 19.00 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.
 • Tretji dogodek pa bo zahvalno bogoslužje 28. novembra ob 12.00 na Brezjah.


Letošnje praznično leto bo torej leto zahvale in veselja, zato vabim tudi vas, drage prijateljice, dragi prijatelji, da se z nami zahvaljujete in veselite. V prvi vrsti smo hvaležni dobremu Bogu, ki skrbi za nas, ki nas varuje, ki nam pošilja svoje obilne blagoslove, da moremo pluti mimo vseh čeri in nevarnosti ter delati tisto, za kar nas je pred tridesetimi leti ustanovil mons. Franc Bole.

Hvaležni bodimo vsem ustvarjalcem programa, ki so edinstveni pri pripravi in izvedbi radijskega programa, kakor tudi pri vseh drugih radijskih dogodkih, na katerih pokažejo svoje talente in sposobnosti.

Hvaležnost pa čutimo do vseh naših podpornikov, ki s svojim darom omogočate, da smo in da se lahko razvijamo naprej. Ta vaša podpora je neizmerna in brez nje ne bi mogli. Zato ob hvaležnosti tudi prošnja: ostanite nam zvesti in nam še naprej pomagajte po svojih močeh in zmožnostih družinskega proračuna.

Drage prijateljice, dragi prijatelji, iskreno in srčno napišem: Skup' držimo, pa bo šlo!

Vsak pondeljek se srečamo ob 20.00

Oddaja PRO je bila najprej na začetku dolga 30 minut, kasneje je trajala vse do dveh ur, zadnjih nekaj let pa je enourna. Nikoli pa se v tem času ni spremenil dan predvajanja, saj je na sporedu vsak ponedeljek, zadnja leta med 20.00 in 21.00.

Tudi glavni namen oddaje PRO ostaja vseskozi enak in sicer iskanje podpornih članov, ki bi radiu pomagali s svojimi darovi. Minimalni dar je zdaj dva evra in petdeset centov na mesec, na leto torej 30 evrov. Višina daru je že ves čas nespremenjena, od prve oddaje naprej, vmes smo zamenjali le valuto – iz tolarjev v evre.

Število podpornih članov je v prvih letih zelo hitro raslo in še zdaj, hvala Bogu, se prijavljajo novi in novi poslušalci, ki se odločijo, da bodo po svojih močeh podprli Radio Ognjišče.

Zaupamo v Božjo previdnost, ki je bila vedno do nas velikodušna, da nam bo tudi v sedanjosti in prihodnosti naklonjena in bo spodbudila poslušalce dobrega srca, da bodo v okviru svojih možnosti in družinskega proračuna pomagali Radiu Ognjišče.

V vseh minulih letih je bilo razmerje pri pridobivanju prihodkov takšno, da so 50 % predstavljali darovi PRO-jevcev, 50 % pa oglasi in plačane oddaje. Ti odstotki seveda kdaj zanihajo v eno ali drugo smer. V zadnjih mesecih morda celo ugotavljamo, da se manjša delež darov naših dobrotnikov. Lepo število naših zvestih PRO-jevcev je prestopilo prag večnosti. Nekateri ne zmorejo zaradi splošno znane krize. Nekateri pa so "pozabili" na svojo dano obljubo, da nas bodo podpirali.

Izrednega pomena je, da imamo dovolj podpornih članov. Zaupamo v Božjo previdnost, ki je bila vedno do nas velikodušna, da nam bo tudi v sedanjosti in prihodnosti naklonjena in bo spodbudila poslušalce dobrega srca, da bodo v okviru svojih možnosti in družinskega proračuna pomagali Radiu Ognjišče. Samo s Božjo pomočjo in dobroto poslušalcev bo Radio Ognjišče "stal in obstal".

 

 

Marsikaj smo že preživeli, tudi skupaj z vami, in upamo, da marsikaj še bomo. Sredstva, zbrana z vašo pomočjo in pomočjo novih prijateljev, bomo še naprej skrbno "obračali" in porabili za kritje materialnih stroškov, ki iz dneva v dan naraščajo. Ne prosimo veliko – le za 2,5 € na mesec oz. 30 € na leto.

Novim prijateljem, prosimo, povejte, da se jim želimo oddolžiti na več načinov:

 • z radijskim programom, ki ga skrbno pripravljamo, sleherni dan, od jutra do večera;
 • s tedensko oddajo PRO vsak ponedeljek ob 20.00;
 • z brezplačno revijo PRO, ki jo izdajamo dvakrat letno;
 • z voščilom ob rojstnem dnevu (če nam zaupajo podatek o datumu rojstva), ki je vsak dan ob 12.12;
 • s popustom na vse radijske storitve (25 % na glasbena voščila in osmrtnice);
 • s srečanji PRO, počitnicami, romanji, koncerti in drugimi dogodki …

Ob sklepu se vam želim še enkrat zahvaliti za vašo zvestobo in podporo. Ne le finančno. Tudi za vse molitve, ki nam jih namenjate in jih čutimo - Božja roka nas tudi z vašo pomočjo spremlja in podpira. Hvaležen sem vam za konkretne pohvale in seveda tudi za vso kritiko, če je le na mestu. Vemo, da smo lahko v marsičem še boljši, a vemo tudi, da nismo najslabši. Trudimo se po svojih najboljših močeh!

29 let smo že z vami. Še se spominjam naših začetkov … Kako mladi in naivni smo bili, zanosno smo verjeli v velike načrte in danes lahko s ponosom rečem, da smo jih izpolnili in jih še hočemo izpolnjevati. Še vedno imamo sanje, še vedno imamo zanos in voljo, ob tem pa imamo zdaj še veliko več izkušenj in znanja ...

V prazničnih dneh vam in sploh vse dni želim obilo doživetij Božje bližine, ki naj v vas in pri vaših domačih ustvari okolje miru in zadovoljstva, predvsem pa ljubezni in zaupanja, da nas v svoji ljubezni vodi dobrotna Božja roka. V imenu vseh sodelavcev iskreno zapišem: Radi vas imamo!

Kdo je PRO?

PRO (Prijatelj Radia Ognjišče) je naš zvesti radijski prijatelj, ki Radio Ognjišče posluša iz dneva v dan, z njim živi in ga tudi finančno podpira, z vsaj 30 € na leto. Zaporedna številka PRO-jevcev je zdaj že veeč kot 24.500, a v resnici je PRO-jevcev okoli 15.000. Ne moremo mimo resnice, da se naši podporni člani poslavljajo od zemeljskega življenja, in le redko se zgodi, da na njihovo mesto stopijo njihovi družinski člani. Zato naša velika prošnja: Postani PRO tudi ti!

Kakšne so ugodnosti PRO?

 • Našim Prijateljem Radia Ognjišče je namenjena tedenska oddaja vsak ponedeljek ob 20.00. Vsak dan ob 12.12 v programu voščimo PRO-jevcem, ki praznujejo rojstni dan. Seveda samo tistim, ki nam zaupajo svoje rojstne podatke in si to želijo.
 • Dvakrat letno svojim prijateljem na dom pošljemo brezplačno obsežno revijo PRO, ki ima preko 60 strani in naše zveste poslušalce obvešča o radijskih dogodkih ter jih med seboj povezuje. Veseli smo, da nam moderna tehnologija omogoča listanje revije tudi v elektronski obliki.
 • Prijatelji Radia Ognjišče so upravičeni do 25% popusta pri radijskih čestitkah in osmrtnicah.
 • Za PRO-jevce pripravljamo velike in mini počitnice, romanja, izlete, koncerte in še druge dogodke. Če dobimo "zaveznika na terenu" pripravimo tudi srečanja.

Kako postati PRO? Enostavno!

 • Lahko nas pokličete na 01/512-11-26 in nam sporočite, da bi radi postali naš prijatelj, podporni član, naša prva pomoč, zaradi katere sploh lahko obstajamo.
 • Lahko na list papirja napišete svoje podatke, rojstni datum, zapakirate v kuverto in pošljete na Radio Ognjišče, Štula 23, 1210 Lj - Šentvid
 • Svoj "ZA" (latinska beseda PRO pomeni "ZA") na naš klic: "Podprite nas!" lahko sporočite tudi po fax-u 01/512-16-47 ali elektronski pošti pro@ognjisce.si.
 • Prijatelji v tujini lahko podprete naše delovanje z darom preko PayPal:

Predlagani minimalni mesečni dar je 2,50 € in predlagana letna najnižja vsota prispevka je 30 €. Vsak pa prispeva, kolikor zmore. Ne bomo vas terjali, nič grdo gledali, vsak evro je dobrodošel, če je dan iz srca. Predlagamo pa, da svoj dar nakažete za nekaj mesecev skupaj in se tako izognete visokim stroškom provizije pri plačevanju položnic.

Pa še eno prošnjo imamo. Če veste, da koga od naših PRO-jevcev ni več med nami, ker je odšel v večnost, nas o tem čim prej obvestite. Nerodno je voščiti za rojstni dan nekomu, ki je že odšel v večnost. Če nam sorodniki in znanci ne sporočijo, tega res ne moremo vedeti.

Postanem PRO. In kaj se zgodi potem?

Takoj po prejetju vaše prijave vam po pošti pošljemo poseben dopis, položnico in sporočimo vašo osebno številko PRO. Nanjo se sklicujete pri nakazovanju prispevkov.

Lahko pa plačujete tudi preko trajnika, ki ga odprete pri vaši matični banki. Potrebujete samo številko našega transakcijskega računa: SI56 1910 0001 1386 787 in številko PRO, ki smo vam jo določili. Višino zneska določite sami.

Naš transakcijski račun:

 • Številka TRR: SI56 1910 0001 1386 787
 • DEŽELNA BANKA SLOVENIJE d.d.
 • POSLOVALNICA I KOPER
 • ZORE PERELLO GODINA 2
 • 6000 KOPER-CAPODISTIRA

Hvala! In prosim.

Ko se na eni strani iskreno zahvaljujem vsem dobrotnikom, vsem PRO-jevcem, po drugi strani nagovarjam še vse druge poslušalce, da postanejo naši podporni člani. Brez darov prijateljev Radia Ognjišče ne bi mogli obstati in se razvijati. Kot rečeno: Na eni strani srčni HVALA in hkrati srčni PROSIM.