Slavi Košir
Miha Močnik
Tanja Dominko

Drage prijateljice, dragi prijatelji, prisrčno pozdravljeni!

Franci Trstenjak
Franci Trstenjak © Izidor Šček

Darovi PRO so pomemben vir preživetja, saj predstavljajo kar 40% vseh prihodkov, brez katerih Radio Ognjišče ne bi mogel biti to, kar je.“

Jubilejno leto Radia Ognjišče se je izteklo in vstopili smo v 26. leto, z njim pa proti novim, Bog daj, okroglim obletnicam. Leto je bilo zelo pestro zaradi mnogih aktivnosti, ki smo jih pripravili ob skrbi za 24 urni dnevni program. Ko se oziram nazaj, lahko samo rečem: Bogu hvala! In seveda hvala vsem vam, zvestim poslušalcem in podpornim članom, ki ste nam tudi v tem letu na mnoge načine pokazali, kaj vam pomenimo oz. kaj vam pomeni program Radia Ognjišče v vašem vsakodnevnem življenju.

Še posebej smo te potrditve bili deležni v času kolesarjenja od Marije k Mariji, ko smo pripravili, ob skrbni pomoči dušnih pastirjev, lokalna srečanja PRO-jevcev, na katerih se je zbralo od 20 do 70 poslušalcev. Slišali smo čudovite pripovedi, ob katerih nam je poskočilo srce in tudi solza se je zalesketala v očeh.

Praznovanje 25. obletnice je 6. novembra 2019 dobilo nepozabni pečat, lahko bi rekel dragoceni biser, ki ga ne bomo pozabili in tudi ne izgubili. To je bilo srečanje s papežem Frančiškom na trgu svetega Petra. Radio Ognjišče je zastopalo sedem sodelavcev, na čelu z odgovornim urednikom Tadejem. Veliko veselje je bilo v njihovih srcih, ko se je njihova dlan srečala z dlanjo Petra našega časa. Neizmerna milost pa se je zgodila, ko je papež njim in po njih na vse nas, vključno s poslušalci, dal blagoslov, ki ga je izgovoril v našem materinem jeziku. Nedvomno je to bil trenutek vetja Svetega Duha. Ob tem mi prihaja na misel resnica: "Sveti Duh je kot veter. Nihče ne ve, od kod prihaja, niti kam je usmerjen. Dvigniti moramo le svoja krila, da ga zajamemo. Zagotovo nam je pripravil še veliko presenečenj".

Radio Ognjišče bo z radijskim programom in spletno stranjo še naprej skrbel za evangelizacijo, informiranost, izobraževanje in zabavo. Še naprej bomo poudarjali vse, kar vzpodbuja, opogumlja in vliva voljo. Želimo in hočemo v naš slovenski prostor prinašati vesele novice, ki dvigajo in utrjujejo upanje sredi obupane in razočarane družbe. Z našim programom si ne želimo prilagajati sveti za vsako ceno, ampak se držimo lestvice vrednot, ki imajo svoj temelj v evangeliju Jezusa Kristusa. Še naprej si bomo prizadevali za povezovanje in združevanje ljudi. Ja, lahko bi rekel: prizadevali si bomo za graditev mostov, ki so nujno potrebni med nami. Prav nobenega razloga ni in ne more biti za postavljanje zidov. Pomembni so zdravi, odkriti, iskreni in prisrčni odnosi med nami. Kakor v minulih 25. letih, tako želimo tudi v prihodnosti spodbujati poslušalce k strpnosti, odprtemu dialogu in občutku za stisko človeka.

Našo vizijo in hotenja lepo povzemajo besede Marjana Buniča, ki so na 25. gala koncertu zazvenele ob glasbi: "Nič ne oziram se, stopam odločno naprej! Proti soncu, proti svetlobi, da napijem se večne Luči, da za mano novi rodovi bodo videli prave poti in šli pogumno naprej! ... Naj strah mi biča obraz, naj strupene besede hromijo me, naj kriči in preganja me čas, naj trgajo dvomi srce, jaz grem naprej!"

Naprej gremo in upam, da greste z nami tudi vi, drage prijateljice, dragi prijatelji!

msgr. Franci Trstenjak
glavni urednik