(Ne)gotovo leto
V teh dneh smo in še nekaj dni bomo prejemali številna voščila. Najpogosteje slišano je: „Želim obilo zdravja, veselja in ljubezni“, v šali pa mnogi ...
V teh dneh smo in še nekaj dni bomo prejemali številna voščila. Najpogosteje slišano je: „Želim obilo zdravja, veselja in ljubezni“, v šali pa mnogi ...
Dobro leto dni pred plebiscitom za samostojno Slovenijo mi je na tujem državnem uradu uspelo prepričati uslužbenca, da mi je v dokument pod narodnost napisal „slovenska“. Ni bilo ...
Sloveniji se pri dvanajsti vladi, ki jo vodi še pred meseci najbolj oboževani predsednik najbolj sposobne stranke, malce že kolca po kakšnih drugačnih časih. Recimo tistih, ko smo ...
Na prvo adventno nedeljo je Cerkev vstopila v leto posvečenega življenja. Trajalo bo dobrih štirinajst mesecev, vse do svečnice, 2. februarja 2016. Kardinal João Braz de Aviz, ...
Spet prihaja Slovenski knjižni sejem. Pozna jesen je že tradicionalno čas, ko se bolj posvetimo knjigam in vsemu lepemu, spodbudnemu, na nek način izzivalnemu v njih. Danes je dostop do domače in ...
Tako nam je naročila profesorica slovenščine, ko smo v mladih letih greli gimnazijske klopi. Če smo jih samo greli ali jih tudi uporabili za prostor svoje izobrazbe, ne vem.
Ta mesec je bil bogato zaznamovan z različnimi dogodki in dogajanji, ki nam nakazujejo, kam gremo oziroma kam lahko gremo kot posamezniki, družba in Cerkev.
Ste si kdaj privoščili odmik od dnevne politike? Vam kdaj preprosto ni uspelo slediti političnim veleumom in njihovim dejanjem, izjavam? Meni se je to zgodilo zadnji teden. Zato sem le na ...
Ko hodiš po vaseh in mestnih ulicah, polnih vrveža in veselih ljudi ali pa se sprehodiš med cvetočimi travniki, obrneš pogled proti morju ali v hribe kaj hitro spoznaš, ...
Ali veste, da se je dolg Slovenije povečal za pol milijarde evrov? To bi bila lahko novica tedna, pa verjetno ni. Vlada je v proračunu 2015 napovedala za devetsto milijonov prihrankov; to smo ...
Kdo mu je svetoval in kam se je šel učit, da danes, že več kot 800 let, za njim hodi več kot polmiljonska množica mož, žena, otrok in mladih? Kako to, da mu želi slediti tako veliko ljudi ...
Župane volimo na območju Slovenije že dolgo. Lokalna samouprava je bila uvedena že sredi 19. stoletja z avstrijskim začasnim zakonom o občinah, ki ga je leta 1849 podpisal cesar. Delovala je vse ...
Zadnje čase veliko razmišljam o kritičnosti med nami, o kritikah ljudi, ki jih slišim prav na vsakem koraku. Kritike tudi tam, kjer se srečujemo zaradi ljubezni do bližnjega, ki mu ...
Ko se poletni vroči dnevi, ki so sicer letos zatajili, prelevijo v jesenske hladne večere in noči se tudi ljudje podobno kot polhi in ježi zapremo v notranje prostore in čakamo na prehod zimske ...
Namenoma sem za naslov mojega tokratnega komentarja izbrala verz Bratje podajmo si roko. Pesem je nastala v drugih časih in drugačnih razmerah, toda hrepenenje po soncu in svobodi je vedno enako. ...
Kaj pomeni biti v službi ljudi? Biti ljudem na voljo? Služiti državljanom? Delati v dobro skupnosti, države, naroda? Pred leti sem daleč od doma, v državi z utrjeno demokracijo doživel, kaj pomeni ...
Zmagovalec in poraženec. To sta verjetno največkrat izrečeni besedi minulih dni, čeprav je to, komu pripisati kaj, nekoliko odvisno od tega, kdo to govori oziroma kateri časopis vzameš v ...
Vsak človek izbira svojo pot, poklicno in tudi celotno pot, na kateri so različne vloge, ki poudarjajo značaj in naravnanost človeka, njegovega duha.
V knjigi Il comportamento sessuale della donna (Spolno vedenje ženske), ki ga je izdala Zadruga Bompiani v Milanu leta 1950 in je italijanski prevod dela ameriškega znanstvenika Alfreda ...
Še dobre tri tedne, pa bomo tam. In tisto nedeljo se bo izvedelo kdo je najboljši, komu je v nekaj tednih uspelo premagati ostale. O zmagovalcih bodo pisali, narejene bodo ankete o ...
Aprila sva se z možem pridružila romarjem v Sveti deželi. Kljub naporom lahko rečem, da sva svete kraje doživela v vsej duhovni polnosti. Zato sem s še večjim veseljem spremljala tridnevno ...