Mateja Subotičanec
Boštjan Smole
Alen Salihović

Tanja Dominko

Tanja Dominko je novinarka na Radiu Ognjišče.

 • Mag. Matej Tonin (photo: Rok Mihevc)
  29.07.2021, 08:37

  Tonin: »Združeni zmagujemo«

  »Politika je dobila nek slab prizvok, kot da je treba bežati od nje, ampak v svojem bistvu je nekaj dobrega, je delo za skupno dobro, za našo skupnost. Se mi zdi, da je to tudi poslanstvo kristjana. Sam politiko razumem na tak način in zato spodbujam ljudi, da nam pri tem ustvarjanju skupnega dobrega pomagajo. Ljudje imamo različne talente, ni zgolj to, da si aktiven v politiki, dovolj je že, da si aktiven državljan, da spremljaš situacijo, da se udeležuješ volitev in referendumov, že to lahko prispeva k temu, da je v državi drugače.« Pri tem je predsednik Nove Slovenije in obrambni minister mag. Matej Tonin poudaril tudi pomen sodelovanja v politiki, »združeni zmagujemo, razdvojeni pa vsi izgubljamo«, je bila ena od njegovih misli.

 • Tanja Dominko (photo: Izidor Šček)
  20.07.2021, 14:29

  Slovenija, obljubljena dežela?

  Desetletja in stoletja so se trudili, da bi jo imeli. In da bi v njej živeli svobodno. Da bi volili. In da bi volili slovenske politike. Da bi govorili slovensko, povsod, v šoli in na uradih. Da bi se šolali ne glede na to, ali si naši starši to lahko privoščijo, in bili uspešni v šoli, čeprav so naši starši hodili v cerkev. Da bi svobodno izbirali svojega življenjskega sopotnika. Da bi svobodno prehajali državno mejo in da bi lahko potovali po svetu brez strahu, da bi nadzorovali naše poti. Kako nenavadno se to danes sliši, kajne? Težko si predstavljamo, da so vse to stvari, ki so si jih morali priboriti rodovi pred nami. Za katere so se trudili pisatelji, duhovniki, učitelji in drugi izobraženci, ki so vedeli, da je narod nekaj pomembnega, nekaj edinstvenega, nekaj, na čemer je treba graditi, zavest, ki jo je treba gojiti in spoštovati. In ubraniti.

 • Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)
  16.07.2021, 14:37

  Delta različica koronavirusa na pohodu, kako nas ščiti cepivo?

  Potem ko so bili včeraj objavljeni podatki, kakšen delež različice delta je pri vnesenih okužbah med udeleženci maturantskega izleta, je jasno, da je ta verzija zelo nalezljiva. Podatki namreč kažejo, da so različico delta potrdili v 89 odstotkih vzorcev, od teh je 60 odstotkov v starostni skupini od 17 do 18 let, kar potrjuje, da gre za maturante. Med udeleženci nedavnih maturantskih izletov v Španiji so sicer do včeraj potrdili skupaj že 198 okužb s koronavirusom. Med dolenjskimi dijaki je okužb 134, poleg tega so potrdili še vsaj 74 sekundarnih okužb, med udeleženci izleta z Gorenjske so potrdili 64 okužb in najmanj sedem sekundarnih.

 • Državni zbor (photo: Rok Mihevc)
  15.07.2021, 10:15

  SD predlog o financiranju razširjenega programa vidi kot darilo desnice zasebnim šolam

  Poslanke in poslanci bodo danes odločali o noveli zakona o financiranju programov zasebnega osnovnega šolstva. Z njo koalicija predlaga, da država v zasebnih osnovnih šolah zagotovi 100-odstotno financiranje obveznega programa in 85 odstotno financiranje razširjenega programa. Predlog novele, ki so ga vložile SDS, NSi in SMC in je v drugi obravnavi, je še eden v vrsti poskusov uresničitve odločbe Ustavnega sodišča.

 • Bled (photo: )
  01.07.2021, 11:44

  Referendum o vodah

  Na referendumu bomo 11. julija odločali o noveli zakona o vodah. Zahtevo za referendum so vložile različne nevladne organizacije, vprašanje na lističu pa se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah, ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021? Novela bo na referendumu zavrnjena, če se bo za to izrekla večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glede na seznam volilnih upravičencev to pomeni približno 340.000 volivcev. V oddaji Pogovor o smo predstavili različna stališča do novele, v ločenih pogovorih so sodelovali direktor Direkcije za vode Roman Kramer, predsednik društva Eko krog Uroš Macerl in predsednik parlamentarnega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Bojan Podkrajšek.