Marjan Bunič
Jakob Čuk
Andrej Šinko

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak je urednik in voditelj na Radiu Ognjišče.

 • Blitva (photo: Pixabay)
  15.07.2020, 09:39

  Sestra Nikolina: Iz blitve naredimo juho, prilogo ali nadev za lazanjo

  Blitva ima zelo malo kalorij, a vsebuje pomembna hranila: vitamina A in C, kalij, mangan, železo in kalcij, okus je podoben špinači, dobrodošlo je, ker je na razpolago je vse leto. Iz nje lahko naredimo različne jedi, njihova priprava je enostavna. Lahko jo tudi zamrznemo.

 • Prireditev na Repentabru (photo: Matjaž Merljak)
  14.07.2020, 10:26

  Boris Pahor: Vse, kar sem dobil, sem daroval

  V niz dogodkov ob vrnitvi Narodnega doma v Trstu je 13. julija 2020 sodil tudi večerni dogodek na Repentabru, ki jo je skupaj z drugimi zamejskimi organizacijami, ki delujejo v Trstu v okviru Slovenske prosvete, pripravil Radijski oder. Zbrani so lahko prisluhnili izbranim besedam pisateljev Borisa Pahorja in Marija Čuka ter ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

 • Srečanje ministrice Jaklitsch z novoizvoljeno poslanko hrvaškega sabora Barbaro Antolić Vupora (photo: USZS)
  09.07.2020, 16:03

  Slovenka v hrvaškem saboru

  Barbara Antolić Vupora, podpredsednica slovenskega društva “Nagelj” iz Varaždina, je prva pripadnica slovenske narodne manjšine na Hrvaškem, ki ji je uspelo priti v sabor.

 • Škof Peter Štumpf (photo: Osebni arhiv škofa Petra Štumpfa)
  05.07.2020, 08:33

  Kot pred 29-imi leti, tudi zdaj matična domovina kliče rojake po svetu k pomoči

  Ob nedelji Slovencev po svetu sem k pogovoru povabil soboškega škofa in delegata za Slovence po svetu pri SŠK, dr. Petra Štumpfa. Odprla sva veliko tem, tudi aktualnih, povezanih z epidemijo zaradi covida-19 in trenutnega stanja v Sloveniji. Rojake po svetu je pozval, naj opozarjajo ustrezne institucije, kjer živijo, na dogajanje pri nas.

 • Grb Narodnega sveta koroških Slovencev (photo: NSKS)
  29.06.2020, 18:15

  NSKS ostaja zvest katoliški osnovi

  28. oz. 29. junija leta 1949 je bil ustanovljen Narodni svet koroških Slovencev (NSKS). Vanj so se združili tisti Slovenci na avstrijskem Koroškem, ki v pretežni meri niso bili komunisti in so bili prepričani, da je bila OF v letih 1945-1948 fiasko in je bilo treba ustanoviti skupino katoliško orientiranih Slovencev.