Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak (1975) je voditelj na Radiu Ognjišče. Od leta 2000 pokriva tudi področje Slovencev po svetu. Redno sodeluje z mediji, kulturnimi, verskimi in političnimi zastopniškimi organizacijami v zamejstvu in izseljenstvu. Širok in dober vpogled v tematiko krepi z obiski in neposrednimi stiki na terenu.

 • Igralci v predstavi Jajce (photo: KPD Šmihel)
  05.03.2024, 09:14

  Naužijte se bogate kulturne ustvarjalnosti naših rojakov z avstrijske Koroške

  Jutri se bodo začeli letošnji Koroški kulturni dnevi v Ljubljani. Do 14. aprila si bo med drugim moč ogledati razstavo, monokomedijo in lutkovno predstavo, prisluhniti koncertu in predstavitvam knjižnih del z avstrijske Koroške. To nedeljo pa bo v Celovcu tradicionalni koncert Koroška poje.

 • Romanje v Marijino dolino v Queenslandu v Avstraliji (photo: Osebni arhiv p. Cirila Božiča)
  20.02.2024, 11:36

  Romanje v Marijino dolino

  Slovenski frančiškani v Avstraliji (p. Simon Peter, p. Darko, p. David) in p. Ciril, ki je nekdaj deloval v Avstraliji, zdaj pa deluje v Kamniku, so se zbrali skupaj s slovenskim občestvom na romarskem kraju Marian Valley v Queenslandu.

 • Herta Maurer-Lausegger (photo: Matjaž Merljak)
  12.02.2024, 13:01

  Začetnica uporabe filmske kamere pri raziskovanju narečij #video

  Naša gostja je bila dr. Herta Maurer-Lausegger, jezikoslovka, etnologinja in avtorica številnih strokovnih razprav ter knjig z avstrijske Koroške. Svoje življenje in delo je posvetila raziskovanju koroških slovenskih narečij in stare kmečke kulture.

 • Krofi (photo: Pixabay)
  09.02.2024, 16:00

  Sestra Nikolina o "skrivnosti" odličnih krofov

  Priprave pustnih dobrot smo se lotili tudi v zadnji Svetovalnici s podnaslovom Kuhajmo s sestro Nikolino. Povedala je med drugim, kako pripraviti krofe in miške ter na kaj naj še posebej pazimo.

 • Maks Rozman (photo: Matjaž Merljak)
  09.02.2024, 10:56

  Čaka nas generacija milijonarjev, influencerjev in profesionalnih nogometašev

  Zaskrbljujoče je, da mladi danes med želje za prihodnost ne uvrščajo sreče, veselja, ljubezni, biti ljubljen, biti zaljubljen ... ampak si večina želi materialnih dobrin in moč. To je v sklopu referata za psihologijo ugotovil Maks Rozman iz slovenske gimnazije v Celovcu, ki je na podlagi tega tudi pripravil svoj nastop na letošnjem govorniškem natečaju za mlade na avstrijskem Koroškem. In z njim tudi zmagal!