Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak (1975) je voditelj na Radiu Ognjišče. Od leta 2000 pokriva tudi področje Slovencev po svetu. Redno sodeluje z mediji, kulturnimi, verskimi in političnimi zastopniškimi organizacijami v zamejstvu in izseljenstvu. Širok in dober vpogled v tematiko krepi z obiski in neposrednimi stiki na terenu.

 • Binkoštno romanje v Vadstano 2023 (photo: Lars Olof Nilsson)
  04.06.2023, 17:13

  FOTO: Slovenci na Švedskem so že 50-ič romali v Vadsteno

  Pri sveti Brigiti Švedski, sozavetnici Evrope, so se naši rojaki, ki živijo v tej severnoevropski državi, letos zbrali že na 50. binkoštnem vseslovenskem romanju in srečanju. Tamkajšnjim redovnicam, ki jim že pol stoletja nudijo gostoljubje, je posebno priznanje vročila državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar. Slednja je zbrane nagovorila pri slovenski lipi, kjer se je ustavila procesija.

 • Dobrodošli doma 2023 (photo: Izseljensko društvo Slovenija v svetu)
  02.06.2023, 11:27

  Dobrodošli doma letos v Ljubljani in Vipavi

  Konec junija in v začetku julija bo potekala letošnja serija dogodkov, ki nas povezuje z rojaki v sosednjih državah in po svetu. Na sporedu bodo razstave, koncerti, delavnice za otroke, razprave in pogovori. Letošnji organizator je Izseljensko društvo Slovenija v svetu.

 • Nekoč in danes z Marijo Pomagaj (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)
  21.05.2023, 17:45

  FOTO: Romanje v Habsterdick - spomini in danes, na krovu Titanika

  Slovenci smo Marijin narod in mnoge rojake po svetu spremlja podoba Marije Pomagaj. V prihodnjih dneh bo njen praznik. Nekateri bodo v duhu ali s pomočjo našega programa poromali k Njej na Brezje, drugi pa spet morda v kakšno bližnjo Marijino romarsko pot. Slovenski župnik v Freyming-Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin je pripravil zapis o romanju na francoske Brezje, v Habsterdick.

 • Stanko Trap (photo: Matjaž Merljak)
  21.05.2023, 09:50

  Kakor dolgo bomo peli, tako dolgo bomo

  Edini slovenski duhovnik na zahodnem robu slovenskega narodnega ozemlja je 84-letni Stanko Trap. V mašnika je bil posvečen pred 56-imi leti. Med Ziljani je že 46 let. V prvi vrsti je duhovnik, ki sledi novomašnemu geslu: “Veselje v Gospodu je naša moč.” Zelo močno pa njegovo poslanstvo prepletata kultura in skrb za ohranjanje običajev Ziljske doline.

 • Gospa Sveta (photo: Nedelja)
  17.05.2023, 13:21

  To nedeljo bo Slovenski dan pri Gospe Sveti

  Pri Gospe Sveti na avstrijskem Koroškem bodo tudi letos slovenske šmarnice. Dogodek so poimenovali kar Slovenski dan. Več nam je povedala Marija Gruškovnjak v imenu Katoliške akcije in Dušnopastirskega urada krške škofije.