Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Manca HribarManca Hribar

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak (1975) je voditelj na Radiu Ognjišče. Od leta 2000 pokriva tudi področje Slovencev po svetu. Redno sodeluje z mediji, kulturnimi, verskimi in političnimi zastopniškimi organizacijami v zamejstvu in izseljenstvu. Širok in dober vpogled v tematiko krepi z obiski in neposrednimi stiki na terenu.

 • Tischlerjeva nagrajenka Milka Kriegl (photo: Matjaž Merljak)
  25.01.2023, 15:26

  Narečje in šege je pripeljala v današnji čas, ne v arhivirani, temveč v živi obliki

  44. Tischlerjevo nagrado je včeraj v Celovcu prejela Milka Kriegl iz Ziljske doline „za vso njeno skrb za slovensko ziljsko narečje in ziljsko nošo, za ohranjanje domačih šeg in navad ter za ljubeč odnos do tipične ziljske gradbene in stanovanjske arhitekture“.

 • Gostje oddaje Mladoskop (photo: ARO)
  17.01.2023, 10:49

  Življenjska izkušnja, ki je ne pozabiš 

  Zakaj iti v šolo v Avstrijo? Kako je pri pouku, če poteka v dveh jezikih? Kakšno je življenje v internatu? Vse to so nam v Mladoskopu povedali Larisa, Gašper, dve Juliji in sestra Urša, ki prihajajo iz Višje šole za gospodarske poklice v Šent Petru pri Šent Jakobu na avstrijskem Koroškem.  

 • Jaslice Ane Korenčan za radijske prostore (photo: Rok Mihevc)
  25.12.2022, 08:29

  Pojdimo v Betlehem, da vidimo, kaj se je tam zgodilo, da vidimo na lastne oči in doživimo z lastno dušo

  V programu svetega večera smo potovali tudi v kraje Jezusovega rojstva. Komisar za Sveto deželo pater Peter Lavrih nas je z besedami vodil v Nazaret, Betlehem in na betlehemske poljane. Vprašali smo ga tudi, kakšna je bila pot, ki sta jo iz enega v drugo mesto morala zaradi popisa prehoditi Marija in Jožef.

 • Vanja Samec (photo: Matjaž Merljak)
  19.12.2022, 06:55

  Mostovi povezujejo ljudi in krajšajo poti

  Dr. Vanja Samec je po vsem svetu znana in uveljavljena strokovnjakinja za gradnjo mostov. Ker v domovini ni bilo posluha za njeno znanje, je leta 1989 začela delati v Gradcu. Stonecutter v Hongkongu, Sutong na Kitajskem, Woodrow Willson v Washingtonu - to je le nekaj mostov na svetu, pri katerih je pustila svoj pečat. Leta 2020 jo je ameriška platforma engineering.com uvrstila med petnajst svetovno najvplivnejših vizionarjev leta. Pred leti je postavila tudi zanimiv družinski most, most s preteklostjo in Josipom Mursom.  

 • Vesna in Anita s prvoobhajanci leta 2020 pred grobom Ivana Trinka v Trčmunu (photo: odbor Černetove nagrade)
  16.12.2022, 13:40

  Černetova nagrada v Benečijo slovenskima katehistinjama

  Jutri bo v Špetru v Beneški Sloveniji poseben večer. Po sveti maši, edini redni slovenski na Videmskem, ki jo daruje 82-letni msgr. Marino Qualizza, bodo podelili letošnjo Černetovo nagrado. Prejemnici sta Vesna Jagodic in Anita Bergnach. Obe učita na špetrski dvojezični šoli in imata po pouku še dvojezični katekizem ter sta dosegli, da je bilo leta 2020 po več letih v Benečiji prvo sveto obhajilo v slovenščini.