Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak (1975) je voditelj na Radiu Ognjišče. Od leta 2000 pokriva tudi področje Slovencev po svetu. Redno sodeluje z mediji, kulturnimi, verskimi in političnimi zastopniškimi organizacijami v zamejstvu in izseljenstvu. Širok in dober vpogled v tematiko krepi z obiski in neposrednimi stiki na terenu.

 • Minister Arčon z rojaki v Kanalski dolini (photo: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu)
  28.11.2023, 10:51

  Štirijezični pouk pod Svetimi Višarjami - garancija za ohranjanje slovenskega jezika

  Na stičišču romanskega, germanskega in slovanskega sveta, v Kanalski dolini pod Svetimi Višarjami, je nedavno stekel poskus italijansko-slovensko-nemško-furlanske šole. To pomeni, da pouk poteka v teh jezikih in se tudi učijo vseh štirih jezikov. Da je to dragocena obogatitev prostora in najlepše darilo za prihodnje generacije, je včeraj ob obisku rojakov dejal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

 • Škof Jamnik z mladimi (photo: arhiv škofa Antona Jamnika)
  27.11.2023, 14:59

  Zlata obletnica slovenske župnije v Gorici

  V cerkvi sv. Ivana v Gorici so včeraj obhajali 50. obletnico ustanovitve Pastoralnega središča Slovencev. Slovesno sveto mašo je vodil škof dr. Anton Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo Slovencev v zamejstvu in po svetu.

 • Skupna izjava koroških Slovencev (photo: Narodni svet koroških Slovencev)
  24.11.2023, 12:54

  Koroški Slovenci v skupni izjavi razočarani nad Dunajem

  Enotna lista, Narodni svet koroških Slovencev, Zveza slovenskih organizacij in Skupnost koroških Slovencev in Slovenk so zaradi razočaranja nad narodnostno politiko zvezne vlade in neuspehom pri realizaciji koalicijskega sporazuma pripravile skupno izjavo. Opozarjajo na nujnost reforme dvojezičnega šolstva in sodstva, uporabo slovenščine v javnih ustanovah ter nujno spremembo zakona o narodnih skupnostih. Več pojasnil nam je posredoval predsednik Enotne liste Gabriel Hribar.

 • Izidor Pečovnik Dori v studiu Radia Ognjišče (photo: Matjaž Merljak)
  23.11.2023, 19:27

  Izzivi in aktualna vprašanja pastorale Slovencev v Evropi

  Slovenski izseljenski duhovniki, ki delujejo v evropskih državah, so se v Strunjanu sestali na jesenski pastoralni konferenci. Z njimi je bil tudi škof Anton Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo izseljencev. O temah, ki so jih obravnavali, nam je več povedal Izidor Pečovnik Dori, novi slovenski župnik v Münchnu, od spomladi tudi predsednik Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi in govorec Slovencev pri Nemški škofovski konferenci.

 • 68. Slovenski dan (photo: Svobodna Slovenija)
  17.11.2023, 11:51

  Jezik je pesem, pesem je domovina

  Geslo največjega letnega praznika slovenske skupnosti v Buenos Airesu v Argentini so besede dr. Tineta Debeljaka, ki se je rodil pred 120-imi leti. Slovenski dan je imel zaporedno številko 68, letos pa je potekal v Slomškovem domu, ki je hkrati obeležil 62-letnico.