Blaž Lesnik
Miha Močnik
Andrej Šinko

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak je urednik in voditelj na Radiu Ognjišče.

 • Zahvala za osemnajstletno služenje v Melbournu (photo: Florjan Auser, Stičišče avstralskih Slovencev)
  19.02.2020, 08:44

  Zahvala za 18 let služenja p. Cirila Božiča v Melbournu

  V slovenski župniji v Melbournu v Avstraliji so v nedeljo, 16. februarja 2020, imeli zahvalno slovesnost, saj se v domovino vračata voditelj misijona frančiškan p. Ciril Božič in pastoralna sodelavka Marija Anžič. Sveto mašo v cerkvi svetih bratov Cirila in Metoda je daroval nekdanji melbournski nadškof Denis Hart. Veliko rojakov je prišlo izreči zahvalo, hkrati pa so v srcu nosili prošnjo, da bi cerkvena skupnost ob spremembah ostala povezana.

 • Skupina Adoramus v Frankfurtu (photo: Arhiv Slovenske katoliške župnije Frankfurt)
  12.02.2020, 15:05

  Poskrbimo, da bomo pognali globoke korenine v materinem jeziku in kulturi

  Rojaki v nemškem Frankfurtu so tudi letos obeležili Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. Slavnostni govor je imel župnik Martin Retelj. Naglasil je, da je tok slovenske besede začel teči že davnega leta 1584 in teče še danes. Omenil je zasluge Mohorjeve družbe, ki se je zaradi političnih razmer in premikanja ter spreminjanja državnih meja razrasla v nekakšen slovenski nagelj s tremi cvetovi, v Mohorjevo družbo v Celju, Gorici in Celovcu. Zelo redke hiše oziroma družine pa so bile, kjer niso imeli naročenih 'mohorjevk'. Mnogi so se ob njih naučili brati in pisati.

 • Podarimo knjige 2020 (photo: Mohorjeva – Hermagoras: Nebojša Tejić)
  10.02.2020, 14:54

  Podarimo knjige 2020

  Avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani in Mohorjeva družba sta v letošnji akciji nevladnim ustanovam ter organizacijam Slovencev v zamejstvu in po svetu so podarila knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov.

 • Škof Marketz pred podobo sv. Matere Terezij (photo: Matjaž Merljak)
  09.02.2020, 12:54

  Naš gost škof Jože Marketz: Papežu ne morem reči, da sem prestar

  Ali nisi imel kdaj občutka, da te ljudje potrebujejo, pa nisi vstal in jim pomagal? Ko je te besede Mati Terezija v Indiji rekla Jožetu Marketzu, so ga tako globoko zaznamovale, da se je vrnil v semenišče. Še pred duhovniškim posvečenjem ga je zaznamovalo bivanje v Ekvadorju, kjer je kot diakon videl, da za pastoralo ne potrebuješ veliko duhovnikov, če odgovorne službe zaupaš laikom, tudi ženskam.

 • Jože Marketz (photo: Nedelja/Gotthardt)
  01.02.2020, 11:06

  Duhovni šopek za novega škofa

  V stolnici pri Gospe Sveti bo nocoj srečanje z novim škofom Jožetom Marketzem. Pripravljajo ga Dušnopastirski urad, Katoliška akcija, cerkvena časopisa Nedelja in Sonntag ter stolni kapitelj. Verniki od 66. krškega škofa, ki bo posvečen jutri v stolnici v Celovcu, pričakujejo poslušanje in pomiritev razprtij.