Matjaž Merljak
Marko Zupan
Marjana Debevec

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak je urednik in voditelj na Radiu Ognjišče.

 • Svet v primežu novega koronavirusa (photo: pixabay)
  23.03.2020, 14:44

  Dejavnosti so zastale, zdaj bodo še bolj povezani

  Kako epidemijo zaradi novega koronavirusa doživljajo rojaki v zamejstvu, Argentini, na Švedskem in v Avstraliji? V Sydneyju so včeraj še imeli sveto mašo, v Buenos Airesu težave dodatno povzroča bolezen denga, na Švedskem bodo nadaljevali z uveljavljenim načinom verouka preko Skype-a.

 • Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch (photo: Bor Slana/STA, vlada.si)
  14.03.2020, 12:48

  Ne samo finančna pomoč, ampak podpora dejavnostim

  Nova ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu je postala Helena Jaklitsch. V svoji predstavitvi je povedala, da je vedno občudovala trud in požrtvovalnost rojakov, da so ohranili slovensko kulturo, identiteto in jezik. Zavzela se je za to, da bi pri uresničevanju zaveze Slovenije do njenih rojakov zunaj meja sodelovalo več ministrstev. Sodelovanja s Slovenci v zamejstvu pa ne vidi le kot finančno pomoč ampak tudi kot podporo različnim dejavnostim.

 • Venezuela (photo: Pixabay)
  13.03.2020, 10:15

  Bo koronavirus zamaknil integracijo Slovencev iz Venezuele?

  Na pot so šli z dvema kovčkoma. Iz države, kjer so živeli vse življenje. V novo okolje se dobro vključujejo, edina ovira je jezik. Večinoma govorijo le špansko. Tečaji slovenščine, ki bi se zdaj morali začeli, so odpovedani. Upati je, da se bodo začeli do aprila, ko pričakujemo prihod še enajstih oseb.

 • Iva Dimic (photo: Nova Slovenija)
  08.03.2020, 17:34

  Če želiš stvari spreminjati, se je treba aktivirati

  Kakšen je položaj žensk v politiki? Kako usklajevati vlogo mame in političarke in to tudi, ko pride bolezen? Kako dobro pozanmo življenje rojakov v zamejstvu in po svetu? O tem je med drugim na nedavnem Srečanju pod lipami v Gorici govorila poslanka Iva Dimic, ki vodi državnozborsko komisijo za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

 • Igor Gabrovec (photo: Twitter)
  05.03.2020, 22:13

  Solidarnost z Igorjem Gabrovcem

  V deželnem svetu Furlanije - Julijske krajine so včeraj in danes odpovedali zasedanje, potem ko so pri enem od deželnih svetnikov potrdili okužbo s koronavirusom. Po poročanju Novega glasa je to deželni tajnik zbirne stranke Slovencev v Italiji Slovenska skupnost Igor Gabrovec