Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak je urednik in voditelj na Radiu Ognjišče.

 • Rojaki Slomškovega doma povezani v medmrežju (photo: Slomškov dom)
  20.09.2020, 09:37

  Slomškov dom v Argentini: Ostajajo aktivni, pandemija jih ne bo ustavila

  Čez nekaj ur se na Youtube-u lahko pridružimo rojakom v Buenos Airesu pri praznovanju 59. obletnice Slomškovega doma. V tem tednu bo namreč godoval blaženi Anton Martin Slomšek. Delovanje doma je v zadnjem letu zelo prilagojeno razmeram. A rojaki iščejo načine in pripomočke, da skupnost živi in se razvija naprej.

 • Igor Gabrovec (photo: Twitter)
  19.09.2020, 07:25

  Bi vzeli eno kavo na leto in se za to odrekli delu demokracije?

  V Italiji bo jutri in v ponedeljek potekal referendum, zaradi katerega bi sloveska narodna skupnost lahko ostala brez svojega predstavnika v Rimu. Ker naj bi se zmanjšalo število paralmentarcev, tako poslancev v spodnjem domu kot senatorjev, naj bi država privarčevala. Igor Gabrovec je v pogovoru za naš radio ocenil, da gre za metanje peska v oči. Zaskrbljujoč je, da bo referendum veljaven ne glede na to, koliko ljudi bo prišlo na volišča. Zato krovni manjšinski organizaciji spodbujata k udeležbi in k izbiri "ne".

 • Slovenska zastava (photo: gov.si)
  15.09.2020, 16:01

  Eno dolgo kavo in malo slovenske glasbe, prosim!

  Nenavadno naročilo. Nisem še slišal zanj, ne za posameznika, ne za družbo, ki bi kaj takega rekel oz. rekla v kavarni, baru, slaščičarni ... v kakršnem koli lokalu že. V Republiki Sloveniji.

 • Ksenija Dobrila in Walter Bandelj (photo: ssorg.eu)
  15.09.2020, 12:20

  Brez slovenskega predstavništva je znižanje števila parlamentarcev nesprejemljivo

  Objavljamo skupno tiskovno sporočilo dveh krovnih organizacij Slovencev v Italiji v zvezi s potrditvenim ustavnim referendumom o znižanju števila parlamentarcev, ki se bo odvijal 20. in 21. septembra.

 • Denar (photo: pixabay.com)
  11.09.2020, 15:44

  Sredstev za štipendije zamejskih in izseljenskih študentov je dovolj

  Država Slovenija za študij zamejcev in rojakov iz sveta namenja štipendije. Sredstev je dovolj za vse, pojasnjuje Irena Kuntarič Hribar, direktorica Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklad Republike Slovenije. Pohitite z oddajo vlog, rok je 30. september.