Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Andrej Šinko

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak je urednik in voditelj na Radiu Ognjišče.

 • Ljubljana, DZ,Novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arcon. (photo: Tamino Petelinsek/STA)
  26.09.2022, 18:44

  K rojakom v Argentino tako škof kot minister

  Ohranjanje slovenskega jezika in kulture, gospodarsko sodelovanje, vračanje mladih. To so tematike, ki so zaznamovale srečanja ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona v prvih sto dneh na položaju. Urad, ki ga vodi, delovanje zamejcev in izseljencev podpira tudi finančno. Višina sredstev bo po rebalansu proračuna ostala nespremenjena. Minister je v pogovoru tudi napovedal prvi uradni obisk pri rojakih v izseljenstvu, in sicer na prvem vseslovenskem srečanju v Mendozi v Argentini v mesecu novembru.

 • Tretja konferenca slovenskih glasbenikov (photo: Svetovni slovenski kongres)
  20.09.2022, 13:02

  Še tri dni do tretje konference glasbenikov

  Glasba in posel, glasba in diplomacija ter predstavitev slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije. Vse to bo med drugim prinesla konferenca, ki se bo v petek začela v Ljubljani.

 • Zborček Škrjančki iz Mendoze v Argentini (photo: arhiv skupine)
  12.09.2022, 11:09

  Danes bodo prvič v Sloveniji zapeli Škrjančki iz Argentine

  V Slovenijo je prišel otroški pevski zborček iz Mendoze, v katerem sodeluje 20 vnukov zborovodkinje Angelce Šmon Bajda. To je že četrta generacija Slovencev, ki so stari med 4 in 15 let. In vsi lepo govorijo slovensko. Kaj šele pojejo …

 • Draga 2020 (photo: Youtube Draga 2020)
  31.08.2022, 18:32

  Konec tedna bo Draga 2022

  V parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu se bo petek začel bogat tridnevni spored letošnjih 57. študijskih dnevov Draga, ki jih prireja Društvo slovenskih izobražencev.

 • Cvetka Češarek Tomaževič, Viki Selan, Andrejka Puntar Gaser in Gabi Bajda Križ (photo: Instagram profil Jeklenih magnolij)
  22.08.2022, 12:23

  Naravna lepota je nekaj, česar ni

  To je le eno od sporočil predstave Jeklene magnolije, s katero je to poletje v Sloveniji gostovala Gledališka skupina društva Slovenska pristava iz Buenos Airesa. Z Maručo Zurc, Milošem Mavričem, Adrianom Gaserjem, Andrejko Puntar, Viki Sela in Eriko Čeč sem se pogovarjal za oddajo Slovencem po svetu in domovini.