Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Petra Stopar

Petra Stopar je novinarka Radia Ognjišče.

 • Sinoda 2023 (photo: splet)
  05.02.2023, 15:47

  Sinoda prehaja v drugo fazo

  S sveto mašo in večernicami se bo drevi v Pragi na Češkem začelo enotedensko celinsko zasedanje sinode za Evropo. Proces, ki ga je vesoljna Cerkev začela v oktobru 2021, s tem prehaja v drugo fazo, v sinodalno posvetovanje na ravni celin. Med dvesto udeleženci zasedanja v Pragi bo tudi slovenska delegacija.

 • Redovnice (photo: Rok Mihevc)
  02.02.2023, 07:19

  S. Hermina o redovništvu, Bogu posvečenem življenju in tudi o pomanjkanju novincev ...

  Kristjani 2. februarja obhajamo svečnico in se spominjamo Jezusovega darovanja v templju. Spomin na ta dogodek je prva Cerkev v Jeruzalemu obhajala že ob koncu 4. stoletja. Ko se je praznovanje širilo, je ime dobilo po srečanju s starčkom Simeonom in Ano v jeruzalemskem templju. V ljudskem praznovanju je stopilo v ospredje proslavljanje Kristusa, ki ga je Simeon v svojem hvalospevu imenoval »luč v razsvetljenje poganov«. Od tod običaj blagoslavljanja sveč. Obenem je 2. februar dan vseh Bogu posvečenih oseb. O prazniku smo se pogovarjali s. Hermino Nemšak iz reda Frančiškank Brezmadežnega spočetja.

 • Marija Pomagaj (photo: Romarski urad Brezja)
  01.02.2023, 13:46

  Na Brezjah odslej redne svete maše za bolnike z rakom

  V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah bo v soboto, 4. februarja, ob 16. uri sveta maša za bolnike z rakom ter njihove svojce in prijatelje. Daroval jo bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, nato pa bo romarje blagoslovil z relikvijami svetega p. Leopolda Mandića, ki je od leta 2020 tudi zavetnik onkoloških bolnikov.

 • Obnova doma za invalidne otroke v regiji Žitomir (photo: Karitas)
  30.01.2023, 12:43

  Pomoč Slovenije pri obnovi doma za invalidne otroke v Ukrajini

  Vojna v Ukrajini terja ogromen humanitarni davek. Medtem ko je iz države po oceni Združenih narodov zbežalo 7,2 milijona prebivalcev, jih znotraj Ukrajine pomoč potrebuje 17,7 milijona. Najranljivejšim prihaja naproti Karitas. Njena pomoč že od vsega začetka prihaja tudi iz Slovenije, med drugim v sklopu triletnega strateškega partnerstva med Ministrstvom za zunanje zadeve RS (MZZ) in Slovensko karitas.

 • 15. Svetopisemski maraton (photo: Svetopisemski maraton)
  21.01.2023, 07:00

  15. Svetopisemski maraton: Le pogum, vstani!

  Pred Nedeljo Božje besede se bo danes popoldne začel 15. Svetopisemski maraton. Vseslovensko branje Svetega pisma bo potekalo 24 ur na dan preko spleta. V marsikateri župniji, skupnosti, cerkvi ali drugi ustanovi pa bodo imeli »mini svetopisemske maratone« v živo.