Jure SešekJure Sešek
S. Nikolina (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina | (foto: Izidor Šček)

Sestra Nikolina počitniškim kuharjem: Naredite, kar bodo radi pojedli

Kuhajmo s s. Nikolino | 28.06.2023, 10:19 Matjaž Merljak

Sestra Nikolina je šolarje, ki začenjajo poletne šolske počitnice, spodbudila, da se lotijo kuhanja. Naj naredijo kaj iz sestavin, ki jih imajo doma na razpolago in naj skuhajo, kar bodo v družini tudi radi pojedli. Priprave naj se lotijo skrbno in naj si vzamejo dovolj časa.

Za začetnike bodo v redu že testenine. Potrebujejo jih 5 dag na osebo. Skuhajo jih v veliki količini slane vode in to al-dente.

Za prilogo lahko pripravijo praženo zelenjavo. V drugem primeru na praženo čebulo stresejo razžvrkljana jajca, malo posolijo in dodajo kuhane testenine. Zraven naj postrežejo še solato in kosilo je v pol ure pripravljeno.

Sestra Nikolina je izrekla še spodbudo, naj se mladi kuharji čim večkrat lotijo kuhanja in če kaj ne uspe, naj se čim prej lotijo znova.

Svetovalnica s sestro Nikolino

Telečja obara, pranje sadja ali ne, zakaj kruh poči, bučke, nasveti za kuharje začetnikarje ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Jedi iz mladih bučk

Iz mladih bučk lahko naredimo juho, prilogo ali solato. Za prilogo jih opečemo na olju ali panirane ocvremo. Iz njih lahko naredimo tudi pito ali zavitek iz vlečenega testa. Jedi iz mladih bučk so zelo okusne, a zelo vodenijo, zato jih moramo dobro popivnati.

Pranje malin in borovnic

Poslušalko je zanimalo, ali je treba oprati domače jagodičevje, saj je opazila, da spremenijo okus. Sestra Nikolina je odgovorila, da jih nabira suhe in jih nič ne opere. Take lahko uporabimo sveže ali damo zamrznit.

Več nasvetov med podcasti in na blogu Kuhajmo s sestro Nikolino

Kuhajmo s s. Nikolino
Družina zbrana ob jaslicah kot jo vidi umetna inteligenca (photo: Chatgpt) Družina zbrana ob jaslicah kot jo vidi umetna inteligenca (photo: Chatgpt)

Takega večera mnogi narodi ne poznajo

Pred nami je prvi sveti večer. Podoben je drugim večerom, a vseeno je zelo drugačen. Je večer, ko se že veselimo jutrišnjega praznika – rojstva Jezusa Kristusa. Stara slovenska navada je, da nocoj ...

Papež pred svetimi vrati (photo: Vatican Media) Papež pred svetimi vrati (photo: Vatican Media)

To noč se zate odpirajo sveta vrata Božjega srca

Sveti oče Frančišek je na sveti večer, med posebnim obredom odprl sveta vrata Jubileja 2025. V procesiji so zatem navzoči v atriju bazilike sv. Petra, stopili skozi sveta vrata v baziliko sv. ...

Naš gost - Arif Polikarp Sulejmanovič (photo: ARO) Naš gost - Arif Polikarp Sulejmanovič (photo: ARO)

Drži me za roko, ko bom odhajala

Našega decembrskega gosta in letošnjega jubilanta, ki mu tako na videz kot po živahnosti duha zlahka prisodimo četrtino let manj, že od majhnih nog spremlja sprejemanje različnosti in Božjih ...

Matic Vidic (photo: Rok Mihevc) Matic Vidic (photo: Rok Mihevc)

Odpreti svojo "štalo" je najlepše darilo za božič

Četrta adventna sveča že gori, kar pomeni, da se božični čas počasi bliža. Z vsakim prižigom sveče v adventnem vencu, se vedno bolj zavedamo, da je božič tik pred vrati. Ta čas naj bi bil obdobje ...

Mateja Mazgan Senegačnik se je tudi letos udeležila projekta Spust Božičkov s pediatrije (photo: PixaBay) Mateja Mazgan Senegačnik se je tudi letos udeležila projekta Spust Božičkov s pediatrije (photo: PixaBay)

Ko v Božičkovi preobleki plezam po pediatriji

Mateja Mazgan Senegačnik je svetovna popotnica. Odmevni so bili njeni opisi potovanj z babico, zdaj pa ji lahko že nekaj let sledimo na blogu, kjer opisuje izlete in doživetja primerna za družine. ...

O avtorju