Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
S. Nikolina (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina | (foto: Izidor Šček)

Sestra Nikolina počitniškim kuharjem: Naredite, kar bodo radi pojedli

Kuhajmo s s. Nikolino | 28.06.2023, 10:19 Matjaž Merljak

Sestra Nikolina je šolarje, ki začenjajo poletne šolske počitnice, spodbudila, da se lotijo kuhanja. Naj naredijo kaj iz sestavin, ki jih imajo doma na razpolago in naj skuhajo, kar bodo v družini tudi radi pojedli. Priprave naj se lotijo skrbno in naj si vzamejo dovolj časa.

Za začetnike bodo v redu že testenine. Potrebujejo jih 5 dag na osebo. Skuhajo jih v veliki količini slane vode in to al-dente.

Za prilogo lahko pripravijo praženo zelenjavo. V drugem primeru na praženo čebulo stresejo razžvrkljana jajca, malo posolijo in dodajo kuhane testenine. Zraven naj postrežejo še solato in kosilo je v pol ure pripravljeno.

Sestra Nikolina je izrekla še spodbudo, naj se mladi kuharji čim večkrat lotijo kuhanja in če kaj ne uspe, naj se čim prej lotijo znova.

Svetovalnica s sestro Nikolino

Telečja obara, pranje sadja ali ne, zakaj kruh poči, bučke, nasveti za kuharje začetnikarje ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Jedi iz mladih bučk

Iz mladih bučk lahko naredimo juho, prilogo ali solato. Za prilogo jih opečemo na olju ali panirane ocvremo. Iz njih lahko naredimo tudi pito ali zavitek iz vlečenega testa. Jedi iz mladih bučk so zelo okusne, a zelo vodenijo, zato jih moramo dobro popivnati.

Pranje malin in borovnic

Poslušalko je zanimalo, ali je treba oprati domače jagodičevje, saj je opazila, da spremenijo okus. Sestra Nikolina je odgovorila, da jih nabira suhe in jih nič ne opere. Take lahko uporabimo sveže ali damo zamrznit.

Več nasvetov med podcasti in na blogu Kuhajmo s sestro Nikolino

Kuhajmo s s. Nikolino
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

O avtorju