Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Buče so zelo uporabna zelenjava. Porabimo jih lahko v slanih in sladkih jedeh. (foto: Dan-Cristian Pădureț / Unsplash)
Buče so zelo uporabna zelenjava. Porabimo jih lahko v slanih in sladkih jedeh. | (foto: Dan-Cristian Pădureț / Unsplash)

Jedi iz bučk kot jih pripravlja sestra Nikolina

Kuhajmo s s. Nikolino | 07.07.2021, 13:54 Matjaž Merljak

Na naših vrtovih nas razveseljujejo bučke in iz njih v tem vročem poletju lahko pripravimo pestro paleto jedi: juhe, dušene za prilogo, v kompotu, z jajci ... če jih imamo dovolj, jih že lahko zamrzujemo.

O jedeh iz bučk je sestra Nikolina tako spregovorila v zadnji Svetovalnici: "Zelo so uporabne za več vrst jedi, mlade bučke lahko uporabimo za priloge - malo pečene ali dušene so odlična priloga testeninam in krompirju, lahko pripravimo panirane v pivovem testu ... Če so večje, jih očistimo in naredimo polpete (potrebujemo še jajca, drobtine, peteršilj, česen). Z žlico zajemamo maso in jo damo na pogreto olje ter zapečemo z obeh strani. Za juho jih naribamo ali nalistamo, malo posolimo, da spustijo vodo. Ožamemo jih in damo na praženo čebulo, potresemo s kumino in strtim česnom. Posebej skuhamo krompir in česen. Odlijemo vodo in stlačimo ter dodamo pražene bučke."

Iz našega arhiva smo izbrskali naslednje recepte

Jajca z bučkami
4 mlade bučke
2 žlici olivnega olja
slanina
2 stroka česna
sol
peteršilj
3 jajca
parmezan
bazilika
Mlade, nežne bučke očistimo, narežemo na pol centimetrske koleščke in jih rahlo rumeno prepražimo v široki ponvi na olju ali razpuščeni slanini. Cela jajca rahlo stepemo z vilicami (da rumenjak in beljak še nista enotna, gladka), solimo, dodamo nekoliko naribanega parmezana in sveže bazilike ter vlijemo na bučke. Spečemo in ko nežno zakrkne, prevrnemo na skuhane krompirjeve kocke na krožniku, potresemo s parmezanom in takoj serviramo. Istočasno skuhamo krompir.

Dušene bučke
Bučke olupimo, narežemo na 1,5 cm velike kocke, posolimo, poškropimo z žlico kisa, premešamo in pustimo. Prepražimo čebulo in ½ sveže paprike, paradižnik, premešamo, pokrito dušimo, nato ne mešamo, prej pa intenzivno. Na koncu dodamo sesekljan peteršilj, česen in kislo smetano.

Juha iz bučk
30-40 dag krompirja
1 paradižnik
3 žlice olja
1 čebula
30 dag bučk
moka
sol
mleta kumina
2 žlici sadnega kisa
3 stroke česna
2 žlici smetane ali jogurta
peteršilj ali drobnjak
Olupljen krompir in paradižnik razrežemo, solimo, zalijemo z litrom vode ter kuhamo 20 minut.
Bučke olupimo, očistimo semena, solimo in rahlo premešamo. Pustimo, da spustijo vodo in se omedijo. Potem na olju zarumenimo sesekljano čebulo, pridamo ožete bučke ter pražimo 10 minut. Večkrat premešamo. Pridamo zmleto kumino, pokapljamo s kisom ter bučke zamešamo v stlačen, s krompirjevko zalit krompir. Dolijemo približno še pol litra vode. Juho premešamo in naj prevre.
Če imamo prihranjen pečenkin sok, ga pridamo; nazadnje še smetano, pomešano s ščepom moke ali jogurt, strt česen in če je potrebno, dosolimo. Preden jo ponudimo, jo potresemo s peteršiljem ali drobnjakom.

Bučke v solati
2-3 bučke
sol
kis
olje
česen
peteršilj
Bučke olupimo, očistimo seme in zrežemo na centimetrske kocke ter kuhamo v vreli slani vodi s kisom tako dolgo, da posteklenijo. Odcedimo in pustimo, da se ohladijo, nato jih stresemo v skledo, potresemo s sesekljanim peteršiljem, česnom, poprom, zabelimo z oljem in okisamo. Rahlo premešamo.

Bučke za skrinjo
Olupimo, razpolovimo in z žlico očistimo semena, z multipraktikom jih naribamo na rezance ali narežemo na lističe, ali z običajnim strgalnikom naribamo kot repo. Damo jih v vrečke (količino, ki jo potrebujemo) in damo v skrinjo. Dobro je vrečke označiti z etiketami!

 

Recepti sestre nikoline

Vabljeni, da tudi vi obiščete arhiv receptov sestre Nikoline!

Kuhajmo s s. Nikolino
br. Dominik Papež (photo: Lojze Mušič) br. Dominik Papež (photo: Lojze Mušič)

Diakonsko posvečenje br. Dominika Papeža

V skupnosti bratov kapucinov je bila včerajšnja nedelja posebej slovesna. Novomeški škof Andrej Saje je namreč v župnijski cerkvi sv. Jerneja v Ambrusu v diakona posvetil br. Dominika Papeža.

 kardinal Michael Czerny, prefekt Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju (photo: Rok Mihevc)  kardinal Michael Czerny, prefekt Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju (photo: Rok Mihevc)

V Sloveniji visoki gost iz Vatikana

Slovenski škofje so bili zbrani na dvodnevni plenarni sejo. Danes je bil na njej prisoten tudi visoki gost iz Vatikana, prefekt Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, kardinal ...

Mag. Andreja Jernejčič (photo:  Lin&Nil, svetovanje in izobraževanje, d.o.o.) Mag. Andreja Jernejčič (photo:  Lin&Nil, svetovanje in izobraževanje, d.o.o.)

Nastop je zame zadetek v polno

Mag. Andreja Jernejčič je z več kot petindvajsetletnimi izkušnjami v komuniciranju, novinarstvu in odnosih z javnostmi, strokovnjakinja za javno nastopanje. Je avtorica sedmih knjig ter dveh ...

Poročnika Benjamin Gaube in Aljaž Kurbos ter voditeljica Maja Morela (photo: Rok Mihevc) Poročnika Benjamin Gaube in Aljaž Kurbos ter voditeljica Maja Morela (photo: Rok Mihevc)

V najslabšem primeru skočim iz letala

V Kolokviju smo se dvignili med oblake, leteli, pilotirala pa sta poročnika Slovenske vojske Benjamin Gaube in Aljaž Kurbos. Mlada pilota sta z nami delila svojo pot izobraževanja in ...

O avtorju