Radio Ognjišče
Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Buče so zelo uporabna zelenjava. Porabimo jih lahko v slanih in sladkih jedeh. (foto: Dan-Cristian Pădureț / Unsplash)
Buče so zelo uporabna zelenjava. Porabimo jih lahko v slanih in sladkih jedeh. | (foto: Dan-Cristian Pădureț / Unsplash)

Jedi iz bučk kot jih pripravlja sestra Nikolina

Kuhajmo s s. Nikolino Matjaž Merljak

Na naših vrtovih nas razveseljujejo bučke in iz njih v tem vročem poletju lahko pripravimo pestro paleto jedi: juhe, dušene za prilogo, v kompotu, z jajci ... če jih imamo dovolj, jih že lahko zamrzujemo.

O jedeh iz bučk je sestra Nikolina tako spregovorila v zadnji Svetovalnici: "Zelo so uporabne za več vrst jedi, mlade bučke lahko uporabimo za priloge - malo pečene ali dušene so odlična priloga testeninam in krompirju, lahko pripravimo panirane v pivovem testu ... Če so večje, jih očistimo in naredimo polpete (potrebujemo še jajca, drobtine, peteršilj, česen). Z žlico zajemamo maso in jo damo na pogreto olje ter zapečemo z obeh strani. Za juho jih naribamo ali nalistamo, malo posolimo, da spustijo vodo. Ožamemo jih in damo na praženo čebulo, potresemo s kumino in strtim česnom. Posebej skuhamo krompir in česen. Odlijemo vodo in stlačimo ter dodamo pražene bučke."

Iz našega arhiva smo izbrskali naslednje recepte

Jajca z bučkami
4 mlade bučke
2 žlici olivnega olja
slanina
2 stroka česna
sol
peteršilj
3 jajca
parmezan
bazilika
Mlade, nežne bučke očistimo, narežemo na pol centimetrske koleščke in jih rahlo rumeno prepražimo v široki ponvi na olju ali razpuščeni slanini. Cela jajca rahlo stepemo z vilicami (da rumenjak in beljak še nista enotna, gladka), solimo, dodamo nekoliko naribanega parmezana in sveže bazilike ter vlijemo na bučke. Spečemo in ko nežno zakrkne, prevrnemo na skuhane krompirjeve kocke na krožniku, potresemo s parmezanom in takoj serviramo. Istočasno skuhamo krompir.

Dušene bučke
Bučke olupimo, narežemo na 1,5 cm velike kocke, posolimo, poškropimo z žlico kisa, premešamo in pustimo. Prepražimo čebulo in ½ sveže paprike, paradižnik, premešamo, pokrito dušimo, nato ne mešamo, prej pa intenzivno. Na koncu dodamo sesekljan peteršilj, česen in kislo smetano.

Juha iz bučk
30-40 dag krompirja
1 paradižnik
3 žlice olja
1 čebula
30 dag bučk
moka
sol
mleta kumina
2 žlici sadnega kisa
3 stroke česna
2 žlici smetane ali jogurta
peteršilj ali drobnjak
Olupljen krompir in paradižnik razrežemo, solimo, zalijemo z litrom vode ter kuhamo 20 minut.
Bučke olupimo, očistimo semena, solimo in rahlo premešamo. Pustimo, da spustijo vodo in se omedijo. Potem na olju zarumenimo sesekljano čebulo, pridamo ožete bučke ter pražimo 10 minut. Večkrat premešamo. Pridamo zmleto kumino, pokapljamo s kisom ter bučke zamešamo v stlačen, s krompirjevko zalit krompir. Dolijemo približno še pol litra vode. Juho premešamo in naj prevre.
Če imamo prihranjen pečenkin sok, ga pridamo; nazadnje še smetano, pomešano s ščepom moke ali jogurt, strt česen in če je potrebno, dosolimo. Preden jo ponudimo, jo potresemo s peteršiljem ali drobnjakom.

Bučke v solati
2-3 bučke
sol
kis
olje
česen
peteršilj
Bučke olupimo, očistimo seme in zrežemo na centimetrske kocke ter kuhamo v vreli slani vodi s kisom tako dolgo, da posteklenijo. Odcedimo in pustimo, da se ohladijo, nato jih stresemo v skledo, potresemo s sesekljanim peteršiljem, česnom, poprom, zabelimo z oljem in okisamo. Rahlo premešamo.

Bučke za skrinjo
Olupimo, razpolovimo in z žlico očistimo semena, z multipraktikom jih naribamo na rezance ali narežemo na lističe, ali z običajnim strgalnikom naribamo kot repo. Damo jih v vrečke (količino, ki jo potrebujemo) in damo v skrinjo. Dobro je vrečke označiti z etiketami!

 

Recepti sestre nikoline

Vabljeni, da tudi vi obiščete arhiv receptov sestre Nikoline!

Kuhajmo s s. Nikolino
Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko) Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko)

»Učenje iz napak je najhitrejša pot do uspeha«

Delavnica, ki v Socialni akademiji že ima svoje mesto, je tokrat dobila svojo polurno različico v radijski oddaji Svetovalnica. Gre za delavnico, kjer se govori o napakah, učenju in osebni rasti. ...

O avtorju

Avdio player - naslovnica