Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Andrej Šinko
Buče so zelo uporabna zelenjava. Porabimo jih lahko v slanih in sladkih jedeh. (foto: Dan-Cristian Pădureț / Unsplash)
Buče so zelo uporabna zelenjava. Porabimo jih lahko v slanih in sladkih jedeh. | (foto: Dan-Cristian Pădureț / Unsplash)

Jedi iz bučk kot jih pripravlja sestra Nikolina

07.07.2021, 13:54 Matjaž Merljak

Na naših vrtovih nas razveseljujejo bučke in iz njih v tem vročem poletju lahko pripravimo pestro paleto jedi: juhe, dušene za prilogo, v kompotu, z jajci ... če jih imamo dovolj, jih že lahko zamrzujemo.

O jedeh iz bučk je sestra Nikolina tako spregovorila v zadnji Svetovalnici: "Zelo so uporabne za več vrst jedi, mlade bučke lahko uporabimo za priloge - malo pečene ali dušene so odlična priloga testeninam in krompirju, lahko pripravimo panirane v pivovem testu ... Če so večje, jih očistimo in naredimo polpete (potrebujemo še jajca, drobtine, peteršilj, česen). Z žlico zajemamo maso in jo damo na pogreto olje ter zapečemo z obeh strani. Za juho jih naribamo ali nalistamo, malo posolimo, da spustijo vodo. Ožamemo jih in damo na praženo čebulo, potresemo s kumino in strtim česnom. Posebej skuhamo krompir in česen. Odlijemo vodo in stlačimo ter dodamo pražene bučke."

Iz našega arhiva smo izbrskali naslednje recepte

Jajca z bučkami
4 mlade bučke
2 žlici olivnega olja
slanina
2 stroka česna
sol
peteršilj
3 jajca
parmezan
bazilika
Mlade, nežne bučke očistimo, narežemo na pol centimetrske koleščke in jih rahlo rumeno prepražimo v široki ponvi na olju ali razpuščeni slanini. Cela jajca rahlo stepemo z vilicami (da rumenjak in beljak še nista enotna, gladka), solimo, dodamo nekoliko naribanega parmezana in sveže bazilike ter vlijemo na bučke. Spečemo in ko nežno zakrkne, prevrnemo na skuhane krompirjeve kocke na krožniku, potresemo s parmezanom in takoj serviramo. Istočasno skuhamo krompir.

Dušene bučke
Bučke olupimo, narežemo na 1,5 cm velike kocke, posolimo, poškropimo z žlico kisa, premešamo in pustimo. Prepražimo čebulo in ½ sveže paprike, paradižnik, premešamo, pokrito dušimo, nato ne mešamo, prej pa intenzivno. Na koncu dodamo sesekljan peteršilj, česen in kislo smetano.

Juha iz bučk
30-40 dag krompirja
1 paradižnik
3 žlice olja
1 čebula
30 dag bučk
moka
sol
mleta kumina
2 žlici sadnega kisa
3 stroke česna
2 žlici smetane ali jogurta
peteršilj ali drobnjak
Olupljen krompir in paradižnik razrežemo, solimo, zalijemo z litrom vode ter kuhamo 20 minut.
Bučke olupimo, očistimo semena, solimo in rahlo premešamo. Pustimo, da spustijo vodo in se omedijo. Potem na olju zarumenimo sesekljano čebulo, pridamo ožete bučke ter pražimo 10 minut. Večkrat premešamo. Pridamo zmleto kumino, pokapljamo s kisom ter bučke zamešamo v stlačen, s krompirjevko zalit krompir. Dolijemo približno še pol litra vode. Juho premešamo in naj prevre.
Če imamo prihranjen pečenkin sok, ga pridamo; nazadnje še smetano, pomešano s ščepom moke ali jogurt, strt česen in če je potrebno, dosolimo. Preden jo ponudimo, jo potresemo s peteršiljem ali drobnjakom.

Bučke v solati
2-3 bučke
sol
kis
olje
česen
peteršilj
Bučke olupimo, očistimo seme in zrežemo na centimetrske kocke ter kuhamo v vreli slani vodi s kisom tako dolgo, da posteklenijo. Odcedimo in pustimo, da se ohladijo, nato jih stresemo v skledo, potresemo s sesekljanim peteršiljem, česnom, poprom, zabelimo z oljem in okisamo. Rahlo premešamo.

Bučke za skrinjo
Olupimo, razpolovimo in z žlico očistimo semena, z multipraktikom jih naribamo na rezance ali narežemo na lističe, ali z običajnim strgalnikom naribamo kot repo. Damo jih v vrečke (količino, ki jo potrebujemo) in damo v skrinjo. Dobro je vrečke označiti z etiketami!

 

Recepti sestre nikoline

Vabljeni, da tudi vi obiščete arhiv receptov sestre Nikoline!

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc) Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc)

Pravičnost kot odsev Božje pravičnosti

V ljubljanski stolnici je bila sinoči tako imenovana rdeča maša, ki jo je za člane Akademskega društva pravnik, druge pravnike in študente prava ob začetku sodnega leta daroval novomeški škof dr. ...