Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
S. Nikolina je naša 'radijska kuharica' že več kot desetletje (foto: Rok Mihevc)
S. Nikolina je naša 'radijska kuharica' že več kot desetletje | (foto: Rok Mihevc)

Imate piknik? Naredite domače lepinje in tatarsko omako

Kuhajmo s s. Nikolino | 22.07.2023, 12:48 Matjaž Merljak

Dobrote za druženje ali praznovanje v naravi lahko pripravite tudi sami. Sestra Nikolina je v Svetovalnici pomagala poslušalkama, ki sta želeli pripraviti domačo tatarsko omako in lepinje. Stvari izgledajo bolj preproste kot bi človek mislil, da so ...

Tatarska omaka

Za domačo tatarsko omako najprej naredimo majonezno osnovo - jajca in olje naj bodo iste temperature (2 rumenjaka in 3 dl olja in malo gorčice). Rumenjaka zmešamo z gorčico in po žlicah dodajamo olje. Dodamo sol, poper, sesekljan peteršilj ali drobnjak, 1 fino sesekljano kislo kumaro, kapre, 2-3 sardelne filete, limonin sok - količino določamo glede na naš okus.

Lepinje

Potrebujemo 1/2 kg bele ali krušne moke, kavno žličko soli, 1 1/2 dag kvasa, sladkor in toplo voda. Naredimo testo kot za kruh. Zamesimo z vodo ali s polovičnim mlekom, dodamo 2-3 žlice olje in naredimo srednje mehko testo. Dobro ga pregnetemo in pustimo vzhajati. Na deski razdelimo na majhne kroglice, naredimo diske in pustimo vzhajati. Vmes ogrejemo olje in v njem opečemo vzhajane hlebčke. Po vrhu jih posolimo z drobno soljo.

Sestra Nikolina je v kontaktni oddaji Svetovalnica povedala še, kako pripraviti njoke, ribezovo marmelado, mesne polpete in rižoto z zelenjavo

Imate tudi vi vprašanje za sestro Nikolino? Vabljeni k sodelovanju v Svetovalnici ta ponedeljek, 24. julija 2023, ob 8.00!

Nasveti sestre Nikoline tudi kot podkast - vabljeni, da se naročite, storitev je brezplačna

Kuhajmo s s. Nikolino
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju