Imate piknik? Naredite domače lepinje in tatarsko omako
Kuhajmo s s. Nikolino | 22.07.2023, 12:48 Matjaž Merljak
Dobrote za druženje ali praznovanje v naravi lahko pripravite tudi sami. Sestra Nikolina je v Svetovalnici pomagala poslušalkama, ki sta želeli pripraviti domačo tatarsko omako in lepinje. Stvari izgledajo bolj preproste kot bi človek mislil, da so ...
Tatarska omaka
Za domačo tatarsko omako najprej naredimo majonezno osnovo - jajca in olje naj bodo iste temperature (2 rumenjaka in 3 dl olja in malo gorčice). Rumenjaka zmešamo z gorčico in po žlicah dodajamo olje. Dodamo sol, poper, sesekljan peteršilj ali drobnjak, 1 fino sesekljano kislo kumaro, kapre, 2-3 sardelne filete, limonin sok - količino določamo glede na naš okus.
Lepinje
Potrebujemo 1/2 kg bele ali krušne moke, kavno žličko soli, 1 1/2 dag kvasa, sladkor in toplo voda. Naredimo testo kot za kruh. Zamesimo z vodo ali s polovičnim mlekom, dodamo 2-3 žlice olje in naredimo srednje mehko testo. Dobro ga pregnetemo in pustimo vzhajati. Na deski razdelimo na majhne kroglice, naredimo diske in pustimo vzhajati. Vmes ogrejemo olje in v njem opečemo vzhajane hlebčke. Po vrhu jih posolimo z drobno soljo.
Sestra Nikolina je v kontaktni oddaji Svetovalnica povedala še, kako pripraviti njoke, ribezovo marmelado, mesne polpete in rižoto z zelenjavo.
Imate tudi vi vprašanje za sestro Nikolino? Vabljeni k sodelovanju v Svetovalnici ta ponedeljek, 24. julija 2023, ob 8.00!