Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
S. Nikolina je naša 'radijska kuharica' že več kot desetletje (foto: Rok Mihevc)
S. Nikolina je naša 'radijska kuharica' že več kot desetletje | (foto: Rok Mihevc)

Imate piknik? Naredite domače lepinje in tatarsko omako

Kuhajmo s s. Nikolino | 22.07.2023, 12:48 Matjaž Merljak

Dobrote za druženje ali praznovanje v naravi lahko pripravite tudi sami. Sestra Nikolina je v Svetovalnici pomagala poslušalkama, ki sta želeli pripraviti domačo tatarsko omako in lepinje. Stvari izgledajo bolj preproste kot bi človek mislil, da so ...

Tatarska omaka

Za domačo tatarsko omako najprej naredimo majonezno osnovo - jajca in olje naj bodo iste temperature (2 rumenjaka in 3 dl olja in malo gorčice). Rumenjaka zmešamo z gorčico in po žlicah dodajamo olje. Dodamo sol, poper, sesekljan peteršilj ali drobnjak, 1 fino sesekljano kislo kumaro, kapre, 2-3 sardelne filete, limonin sok - količino določamo glede na naš okus.

Lepinje

Potrebujemo 1/2 kg bele ali krušne moke, kavno žličko soli, 1 1/2 dag kvasa, sladkor in toplo voda. Naredimo testo kot za kruh. Zamesimo z vodo ali s polovičnim mlekom, dodamo 2-3 žlice olje in naredimo srednje mehko testo. Dobro ga pregnetemo in pustimo vzhajati. Na deski razdelimo na majhne kroglice, naredimo diske in pustimo vzhajati. Vmes ogrejemo olje in v njem opečemo vzhajane hlebčke. Po vrhu jih posolimo z drobno soljo.

Sestra Nikolina je v kontaktni oddaji Svetovalnica povedala še, kako pripraviti njoke, ribezovo marmelado, mesne polpete in rižoto z zelenjavo

Imate tudi vi vprašanje za sestro Nikolino? Vabljeni k sodelovanju v Svetovalnici ta ponedeljek, 24. julija 2023, ob 8.00!

Nasveti sestre Nikoline tudi kot podkast - vabljeni, da se naročite, storitev je brezplačna

Kuhajmo s s. Nikolino
Igor Vojinović in predstavniki Zavoda Živim (photo: Marjana Debevec) Igor Vojinović in predstavniki Zavoda Živim (photo: Marjana Debevec)

V vodovodnih jaških je slišala 'glasove duš'

Na Pohodu za življenje v Ljubljani je pričeval Igor Vojinović. Njegovi pretresljivi zgodbi so mnogi prislunili s solzami v očeh, saj potrjuje, da je zavzemanje za pravico do splava v resnici ...

dr. Janez Juhant in dr. Sebastjan Valentan (photo: Rok Mihevc) dr. Janez Juhant in dr. Sebastjan Valentan (photo: Rok Mihevc)

Nestrpnost do vernikov in duhovnikov

V oddajo Spoznanje več, predsodek manj smo tokrat povabili dva teologa različnih generacij, filozofa dr. Janeza Juhanta in pravnika dr. Sebastjana Valentana. Uvodoma smo se dotaknili položaja ...

Konec za vegetarianske zrezke, klobase... (photo: ARO) Konec za vegetarianske zrezke, klobase... (photo: ARO)

Nič več vegi klobas, rastlinskih zrezkov ...?

Po včerajšnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu v javnosti najbolj odmeva predlog, da bi se izrazi, kot so burger, zrezek ali klobasa, ne smeli uporabljali za živila ...

O avtorju