Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
S. Nikolina (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina | (foto: Izidor Šček)

S. Nikolina častna občanka občine Lenart

Kuhajmo s s. Nikolino | 06.11.2020, 11:34 Petra Stopar

6. novembra obhajamo god sv. Lenarta. Ta svetnik je zavetnik župnije Sv. Lenart v Slovenskih goricah, na isti dan pa občina praznuje tudi občinski praznik. Letos je za svojo častno občanko imenovala lenarško rojakinjo s. Nikolino Rop.

Župnija je šolsko sestro predlagala za prejemnico enega od priznanj ob letošnjem občinskem prazniku. Toda občina se je odločila, da bo s. Nikolino, ki jo poznamo tudi kot izjemno osebo slovenske kulinarike, nagradila z nazivom častne občanke. »Ta gesta pomeni zelo veliko, tako za kraj kot tudi za župnijo. Pomeni, da župnija in občina zelo dobro sodelujeta, pa tudi, da se dejanja in dobra dela župljanov, občanov, poznajo na občinskem nivoju in da tudi občina zna videti dela naših župljanov širom Slovenije,« meni župnik Marjan Pučko.

S. Nikolina je že tretja častna občanka iz duhovnih vrst, pred njo sta ta naziv prejela tudi nadškof Franc Kramberger in prejšnji župnik sv. Lenarta Martin Bezgovšek. Po Pučkovih besedah bodo v župniji zaradi znanih omejitev letošnjo žegnanjsko in zahvalno nedeljo praznovali brez skupnega druženja, slednje bodo namreč prestavili na kasnejši čas in takrat obeležili vse obletnice. To so 60-letnica duhovniške in 40-letnica škofovske službe nadškofa Krambergerja ter 70-letnica življenja in 50-letnica redovnih obljub s. Nikoline.

Da ta prihaja iz lenarške fare, Pučko sprva ni vedel, »nato pa me je zelo presenetilo, ko sem s. Nikolino prvič poklical kot lenarški župnik in mi je rekla, da je naša župljanka, kljub temu, da ne živi v župniji«. Prav s tem mu je po njegovih besedah pokazala, kako pomemben je zgled povezanosti z domačo župnijo in krajem. »Prav s tem delom je ona te stvari ponesla v svet. Mislim, da v Sloveniji ni kuhinje, ki ne bi imela vsaj ene njene kuharske knjige,« je še dejal. Njen zgled pa je po Pučkovem mnenju tudi spodbuda in pričevanje za odločanje mladih za nove duhovniške in redovniške poklice.

Občina je v obrazložitvi podelitve naziva častna občanka o s. Nikolini med drugim zapisala, da je s svojim predanim delom, s pogumom, ponosom, kulinariko in zglednim redovniškim življenjem ponesla župnijo in občino Lenart v Slovenskih goricah v številne domove po vsej Sloveniji in sosednjih državah. Ob tem poslanstvu pa je tudi predano služila vrednotam krščanskega življenja. Tako je med vsem ostalim prispevala tudi za promocijo Slovenskih goric, župnije in občine Lenart.

Sestra Nikolina in Matjaž Merljak v studiu Radia Ognjišče
Sestra Nikolina in Matjaž Merljak v studiu Radia Ognjišče © Izidor Šček

Naročite se na podkast oddaj "Kuhajmo s sestro Nikolino"

"Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah."

Arhiv minulih oddaj in rubrik

Kuhajmo s s. Nikolino
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...