Radio Ognjišče
Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Goveja juha (foto: Couleur/Pixabay)
Goveja juha | (foto: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Kuhajmo s s. Nikolino Matjaž Merljak

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim povedala tudi, da v mlaju ni pravi čas za ribanje zelja.

Za govejo juho je najboljši kos križnika, rep, prsni del, bočnik, najmanj pa stegno ali kare. Dobra so tudi rebra, kos vratnega dela in bočnika. Če hočem meso servirati, je dobro dati kuhati v vrelo vodo, da meso ostane čim bolj sončno. Če damo kuhati v hladno vodo, se bo več iz mesa izlužilo in bo juha boljšega okusa. Če imamo manjši kos mesa, najprej damo kuhati kosti. Ko te zavrejo, dodamo še meso. Počakamo, da pride do vrenja - začele se bodo nabirati pene. Takrat vstavimo zelenjavo (korenje, peteršiljevo korenino, steblo zelene, rezine popečene čebule ali del pora, košček paprike ali očiščeno peščišče), lovorjev list, zrna popra in sol. Juha naj vre uro in pol do dve uri.

Sestra Nikolina je o kuhanju goveje juhe svetovala tudi v junijski oddaji ter marca lani.

Ta teden je v Svetovalnici povedala tudi kako skuhati zajčjo obaro, kako pripraviti kostanjev nadev za sladice, nadevane brezmesne paprike in kaj storiti, če se kruh drobi oz. drobtini.

Več nasvetov sestre Nikoline na blogu.

Kdaj je najbolj primeren čas za ribanje zelja - ob prvem ali zadnjem krajcu, je zanimalo poslušalko in sestra je odgovrila, da izkušnje kažejo, da ob mlaju ni primeren čas. To velja tudi za konzerviranje, koline...

Kruh se drobtini oz. drobi, če je preveč olja v testu. Če je testo preveč gosto, pa lahko dodamo malo tekočine.

Vabljeni, da se v Avdio arhivu naročite na nasvete sestre Nikoline v obliki podcasta.

Kuhajmo s s. Nikolino
Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica) Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica)

Umrl je duhovnik Gabrijel Vidrih

V večeru pred tretjo adventno nedeljo, v 74. letu življenja, je dočakal prihod svojega Odrešenika, župnik v Tomaju Gabrijel Vidrih, rojen v Podragi.

Katehumeni (photo: Boštjan Prevc) Katehumeni (photo: Boštjan Prevc)

Skupna fotografija v stolnici, ki je razveselila

Na tretjo adventno nedeljo vsako leto v ljubljanski stolnici poteka srečanje katehumenov, pripravnikov na prejem zakramentov uvajanja, torej svetega krsta, svete birme in svete evharistije.

Vseslovensko sinodalno srečanje na Rakovniku (photo: Arhiv Škofije Celje in Gašper Berčič) Vseslovensko sinodalno srečanje na Rakovniku (photo: Arhiv Škofije Celje in Gašper Berčič)

Ogenj upanja

Na Rakovniku v Ljubljani je v soboto potekalo vseslovensko srečanje in jubilej sinodalnih ekip z naslovom Ogenj upanja. Organizatorji so poslali naslednje poročilo o dogodku.

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

O avtorju

Avdio player - naslovnica