Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?
Kuhajmo s s. Nikolino | 17.10.2020, 09:13 Matjaž Merljak
Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim povedala tudi, da v mlaju ni pravi čas za ribanje zelja.
Za govejo juho je najboljši kos križnika, rep, prsni del, bočnik, najmanj pa stegno ali kare. Dobra so tudi rebra, kos vratnega dela in bočnika. Če hočem meso servirati, je dobro dati kuhati v vrelo vodo, da meso ostane čim bolj sončno. Če damo kuhati v hladno vodo, se bo več iz mesa izlužilo in bo juha boljšega okusa. Če imamo manjši kos mesa, najprej damo kuhati kosti. Ko te zavrejo, dodamo še meso. Počakamo, da pride do vrenja - začele se bodo nabirati pene. Takrat vstavimo zelenjavo (korenje, peteršiljevo korenino, steblo zelene, rezine popečene čebule ali del pora, košček paprike ali očiščeno peščišče), lovorjev list, zrna popra in sol. Juha naj vre uro in pol do dve uri.
Sestra Nikolina je o kuhanju goveje juhe svetovala tudi v junijski oddaji ter marca lani.
Ta teden je v Svetovalnici povedala tudi kako skuhati zajčjo obaro, kako pripraviti kostanjev nadev za sladice, nadevane brezmesne paprike in kaj storiti, če se kruh drobi oz. drobtini.
Kdaj je najbolj primeren čas za ribanje zelja - ob prvem ali zadnjem krajcu, je zanimalo poslušalko in sestra je odgovrila, da izkušnje kažejo, da ob mlaju ni primeren čas. To velja tudi za konzerviranje, koline...
Kruh se drobtini oz. drobi, če je preveč olja v testu. Če je testo preveč gosto, pa lahko dodamo malo tekočine.
Vabljeni, da se v Avdio arhivu naročite na nasvete sestre Nikoline v obliki podcasta.