Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Goveja juha (foto: Couleur/Pixabay)
Goveja juha | (foto: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Kuhajmo s s. Nikolino Matjaž Merljak

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim povedala tudi, da v mlaju ni pravi čas za ribanje zelja.

Za govejo juho je najboljši kos križnika, rep, prsni del, bočnik, najmanj pa stegno ali kare. Dobra so tudi rebra, kos vratnega dela in bočnika. Če hočem meso servirati, je dobro dati kuhati v vrelo vodo, da meso ostane čim bolj sončno. Če damo kuhati v hladno vodo, se bo več iz mesa izlužilo in bo juha boljšega okusa. Če imamo manjši kos mesa, najprej damo kuhati kosti. Ko te zavrejo, dodamo še meso. Počakamo, da pride do vrenja - začele se bodo nabirati pene. Takrat vstavimo zelenjavo (korenje, peteršiljevo korenino, steblo zelene, rezine popečene čebule ali del pora, košček paprike ali očiščeno peščišče), lovorjev list, zrna popra in sol. Juha naj vre uro in pol do dve uri.

Sestra Nikolina je o kuhanju goveje juhe svetovala tudi v junijski oddaji ter marca lani.

Ta teden je v Svetovalnici povedala tudi kako skuhati zajčjo obaro, kako pripraviti kostanjev nadev za sladice, nadevane brezmesne paprike in kaj storiti, če se kruh drobi oz. drobtini.

Več nasvetov sestre Nikoline na blogu.

Kdaj je najbolj primeren čas za ribanje zelja - ob prvem ali zadnjem krajcu, je zanimalo poslušalko in sestra je odgovrila, da izkušnje kažejo, da ob mlaju ni primeren čas. To velja tudi za konzerviranje, koline...

Kruh se drobtini oz. drobi, če je preveč olja v testu. Če je testo preveč gosto, pa lahko dodamo malo tekočine.

Vabljeni, da se v Avdio arhivu naročite na nasvete sestre Nikoline v obliki podcasta.

Kuhajmo s s. Nikolino
Poroka (photo: Pexels) Poroka (photo: Pexels)

Vatikanski dokument o monogamiji

Vatikanski Dikasterij za nauk vere je objavil dokument z naslovom »Eno meso. Hvalnica monogamiji.« Z njim poskuša odgovoriti predvsem na poligamijo v Afriki in na današnje gibanje, ki spodbuja ...

Glasovnica na referendumu (photo: Rok Mihevc) Glasovnica na referendumu (photo: Rok Mihevc)

Zakon o asistiranem samomoru je zavrnjen

Volivci so, kot kaže, na današnjem referendumu zavrnili zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Proti zakonu je namreč glasovalo 53,04 odstotka volivcev, hkrati pa je nasprotnikom ...

Miha Šalehar je govoril tudi o vzorcih, ki mu niso prizanašali (photo: Rok Mihevc) Miha Šalehar je govoril tudi o vzorcih, ki mu niso prizanašali (photo: Rok Mihevc)

Miha Šalehar: Svet lahko rešimo samo z lučjo

Eden najbolj prepoznavnih radijskih moderatorjev Miha Šalehar, ki je več kot polovico svojega življenja z zanj značilnim govorom in svojstveno osebnostjo deloval pred mikrofonom, v zadnjih letih ...

Marko Tomanič (photo: Urša Sešek) Marko Tomanič (photo: Urša Sešek)

Rešila ga je hčerkina fotografija

V oddaji Srečanja smo gostili in spoznali Marka Tomaniča, ki je s pomočjo nekdanjega policista Ivana Jurgeca napisal knjigo Pobeg iz senc odvisnosti. Podnaslov nam pove, da je že 10 let trezen in ...

Dr. Ajda Marič (photo: Maja Morela) Dr. Ajda Marič (photo: Maja Morela)

Misija štrbunk

V Sobotni iskrici smo vstopili v prav poseben svet, ki ga z očesom ne vidimo, a vsak dan deluje v nas. Beseda kakec, ki je takoj na začetku oddaje poskrbela za hihitanje, je hitro postala ...

O avtorju

Avdio player - naslovnica