Marjan Bunič
Jakob Čuk
Petra Stopar
Goveja juha (foto: Couleur/Pixabay)
Goveja juha | (foto: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

17.10.2020, 09:13 Matjaž Merljak

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim povedala tudi, da v mlaju ni pravi čas za ribanje zelja.

Za govejo juho je najboljši kos križnika, rep, prsni del, bočnik, najmanj pa stegno ali kare. Dobra so tudi rebra, kos vratnega dela in bočnika. Če hočem meso servirati, je dobro dati kuhati v vrelo vodo, da meso ostane čim bolj sončno. Če damo kuhati v hladno vodo, se bo več iz mesa izlužilo in bo juha boljšega okusa. Če imamo manjši kos mesa, najprej damo kuhati kosti. Ko te zavrejo, dodamo še meso. Počakamo, da pride do vrenja - začele se bodo nabirati pene. Takrat vstavimo zelenjavo (korenje, peteršiljevo korenino, steblo zelene, rezine popečene čebule ali del pora, košček paprike ali očiščeno peščišče), lovorjev list, zrna popra in sol. Juha naj vre uro in pol do dve uri.

Sestra Nikolina je o kuhanju goveje juhe svetovala tudi v junijski oddaji ter marca lani.

Ta teden je v Svetovalnici povedala tudi kako skuhati zajčjo obaro, kako pripraviti kostanjev nadev za sladice, nadevane brezmesne paprike in kaj storiti, če se kruh drobi oz. drobtini.

Več nasvetov sestre Nikoline na blogu.

Kdaj je najbolj primeren čas za ribanje zelja - ob prvem ali zadnjem krajcu, je zanimalo poslušalko in sestra je odgovrila, da izkušnje kažejo, da ob mlaju ni primeren čas. To velja tudi za konzerviranje, koline...

Kruh se drobtini oz. drobi, če je preveč olja v testu. Če je testo preveč gosto, pa lahko dodamo malo tekočine.

Vabljeni, da se v Avdio arhivu naročite na nasvete sestre Nikoline v obliki podcasta.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay) Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay)

Naučena nemoč

Ste že slišali za zgodbo? Oziroma nevrološki poizkus, ko so v akvariju združili večjo ribo in manjše, med njimi pa postavili stekleno pregrado. Večja riba je seveda brez oklevanja takoj zaplavala ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju