Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Marta Jerebič
Paradižnikova mezga (foto: Pixabay)
Paradižnikova mezga | (foto: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

02.09.2020, 08:42 Matjaž Merljak

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra Nikolina je povedala tudi, kako konzerviramo česen in čebulo.

Paradižnikova mezga

Paradižnik očistimo in operemo ter narežemo na večje kose. V lonec z debelejšim dnom najprej damo malo olja, nato pa naložimo paradižnik. Dodamo tudi šopek zelenja: peteršilj, zelena, bazilika. Med kuhanjem večkrat pomešamo. Odstranimo morebitno odvečno tekočino (lahko uporabimo za juho) ter spasiramo. Solimo: na 5 l mezge 1 žlico soli. Mirno naj vre 15 minut. Vrelo nalagamo v pogrete steklenice ali kozarce. Takoj jih zapremo in počasi ohladimo.

In kako s pomočjo paradižnikove mezge naradimo paradižnikovo omako?

Čebulo fino sesekljamo in prepražimo do rumene barve. Potresemo s kavno žličko pirine moke in zalijemo s paradižnikovo mezgo. Po potrebi solimo, lahko dodamo žlico pečenkinega soka ... Vre naj nekaj minut. Če je premalo gosta, dodamo kislo smetano s ščepom pirine moke. Posebej skuhamo nadevano papriko, in sicer v posodi, kjer smo najprej karamelizirali nekaj sladkorja. Dodamo paprike in zalijemo z vodo ali juho.

Paradižnikova omaka
Paradižnikova omaka © Pixabay

Konzerviranje čebule in česna

Če vaša čebula že malo gnije ali česen ni več tako čvrst in trd, ju vseeno lahko ohranimo za daljši čas. Čebulo očistimo in narežemo (velikost prilagodimo potrebam). Damo jo na maščobo in pražimo, da začne rumeneti. Tako nalagamo v tople kozarčke, zapremo in odlagamo, da se ohladijo.

Česen narežemo na rezine, damo v sekljalnik ali multipraktik, solimo in dolivamo olivno olje, da postane kremasto. Naložimo v majhne kozarčke ali plastične posodice ter naložimo v skrinjo. Ob uporabi z žličko postrgamo ...

Čebula in česen
Čebula in česen © Pixabay

Več nasvetov sestre Nikoline na blogu.

Sestra Nikolina že petnajsto leto sodeluje z Radiem Ognjišče, tudi letos je dvakrat mesečno gostja oddaje Svetovalnica. Naslednjič ji lahko prisluhnite v ponedeljek, 14. septembra 2020, ob 8. uri.

Naročite se na podcast nasvetov sestre Nikoline

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kuhajmo s s. Nikolino
Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Robert Golob izvoljen za predsednika vlade

Državni zbor je na tajnem glasovanju izvolil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba za mandatarja za sestavo nove vlade. Podprlo ga je 54 poslancev, 30 jih je bilo proti. Novoizvoljeni ...

Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA) Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA)

Dobro in zlo in pošast komunizma

V nedeljo zvečer me je pretresel ogled dokumentarnega filma Bitka za Kijev, vojnega dopisnika RTV Slovenija Valentina Areha. Na njemu lasten način je skupaj s snemalci gledalcu približal trpljenje ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...

Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc) Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc)

Klemen Selakovič: Iščem zimzelene modrosti

Srečala sva se dva spraševalca, z dveh različnih medijev, skupaj pred mikrofonom. Podcasti, oziroma pododdaje, so trenutno ena bolj priljubljenih oblik, v bistvu so kot pogovorne radijske oddaje, ...