Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Paradižnikova mezga (foto: Pixabay)
Paradižnikova mezga | (foto: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Kuhajmo s s. Nikolino | 02.09.2020, 08:42 Matjaž Merljak

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra Nikolina je povedala tudi, kako konzerviramo česen in čebulo.

Paradižnikova mezga

Paradižnik očistimo in operemo ter narežemo na večje kose. V lonec z debelejšim dnom najprej damo malo olja, nato pa naložimo paradižnik. Dodamo tudi šopek zelenja: peteršilj, zelena, bazilika. Med kuhanjem večkrat pomešamo. Odstranimo morebitno odvečno tekočino (lahko uporabimo za juho) ter spasiramo. Solimo: na 5 l mezge 1 žlico soli. Mirno naj vre 15 minut. Vrelo nalagamo v pogrete steklenice ali kozarce. Takoj jih zapremo in počasi ohladimo.

In kako s pomočjo paradižnikove mezge naradimo paradižnikovo omako?

Čebulo fino sesekljamo in prepražimo do rumene barve. Potresemo s kavno žličko pirine moke in zalijemo s paradižnikovo mezgo. Po potrebi solimo, lahko dodamo žlico pečenkinega soka ... Vre naj nekaj minut. Če je premalo gosta, dodamo kislo smetano s ščepom pirine moke. Posebej skuhamo nadevano papriko, in sicer v posodi, kjer smo najprej karamelizirali nekaj sladkorja. Dodamo paprike in zalijemo z vodo ali juho.

Paradižnikova omaka
Paradižnikova omaka © Pixabay

Konzerviranje čebule in česna

Če vaša čebula že malo gnije ali česen ni več tako čvrst in trd, ju vseeno lahko ohranimo za daljši čas. Čebulo očistimo in narežemo (velikost prilagodimo potrebam). Damo jo na maščobo in pražimo, da začne rumeneti. Tako nalagamo v tople kozarčke, zapremo in odlagamo, da se ohladijo.

Česen narežemo na rezine, damo v sekljalnik ali multipraktik, solimo in dolivamo olivno olje, da postane kremasto. Naložimo v majhne kozarčke ali plastične posodice ter naložimo v skrinjo. Ob uporabi z žličko postrgamo ...

Čebula in česen
Čebula in česen © Pixabay

Več nasvetov sestre Nikoline na blogu.

Sestra Nikolina že petnajsto leto sodeluje z Radiem Ognjišče, tudi letos je dvakrat mesečno gostja oddaje Svetovalnica. Naslednjič ji lahko prisluhnite v ponedeljek, 14. septembra 2020, ob 8. uri.

Naročite se na podcast nasvetov sestre Nikoline

Kuhajmo s s. Nikolino
Igor Vojinović in predstavniki Zavoda Živim (photo: Marjana Debevec) Igor Vojinović in predstavniki Zavoda Živim (photo: Marjana Debevec)

V vodovodnih jaških je slišala 'glasove duš'

Na Pohodu za življenje v Ljubljani je pričeval Igor Vojinović. Njegovi pretresljivi zgodbi so mnogi prislunili s solzami v očeh, saj potrjuje, da je zavzemanje za pravico do splava v resnici ...

Premier Robert Golob (photo: Bor Slana / STA) Premier Robert Golob (photo: Bor Slana / STA)

"Da vidimo sedaj junaka."

Predsednik vlade Robert Golob vse bolj tone v korupcijskih aferah. V zadevi Karigador je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila okoliščine, ki lahko predstavljajo konflikt interesov. V ...

dr. Janez Juhant in dr. Sebastjan Valentan (photo: Rok Mihevc) dr. Janez Juhant in dr. Sebastjan Valentan (photo: Rok Mihevc)

Nestrpnost do vernikov in duhovnikov

V oddajo Spoznanje več, predsodek manj smo tokrat povabili dva teologa različnih generacij, filozofa dr. Janeza Juhanta in pravnika dr. Sebastjana Valentana. Uvodoma smo se dotaknili položaja ...

O avtorju