Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović
Paradižnikova mezga (foto: Pixabay)
Paradižnikova mezga | (foto: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

02.09.2020, 08:42 Matjaž Merljak

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra Nikolina je povedala tudi, kako konzerviramo česen in čebulo.

Paradižnikova mezga

Paradižnik očistimo in operemo ter narežemo na večje kose. V lonec z debelejšim dnom najprej damo malo olja, nato pa naložimo paradižnik. Dodamo tudi šopek zelenja: peteršilj, zelena, bazilika. Med kuhanjem večkrat pomešamo. Odstranimo morebitno odvečno tekočino (lahko uporabimo za juho) ter spasiramo. Solimo: na 5 l mezge 1 žlico soli. Mirno naj vre 15 minut. Vrelo nalagamo v pogrete steklenice ali kozarce. Takoj jih zapremo in počasi ohladimo.

In kako s pomočjo paradižnikove mezge naradimo paradižnikovo omako?

Čebulo fino sesekljamo in prepražimo do rumene barve. Potresemo s kavno žličko pirine moke in zalijemo s paradižnikovo mezgo. Po potrebi solimo, lahko dodamo žlico pečenkinega soka ... Vre naj nekaj minut. Če je premalo gosta, dodamo kislo smetano s ščepom pirine moke. Posebej skuhamo nadevano papriko, in sicer v posodi, kjer smo najprej karamelizirali nekaj sladkorja. Dodamo paprike in zalijemo z vodo ali juho.

Paradižnikova omaka
Paradižnikova omaka © Pixabay

Konzerviranje čebule in česna

Če vaša čebula že malo gnije ali česen ni več tako čvrst in trd, ju vseeno lahko ohranimo za daljši čas. Čebulo očistimo in narežemo (velikost prilagodimo potrebam). Damo jo na maščobo in pražimo, da začne rumeneti. Tako nalagamo v tople kozarčke, zapremo in odlagamo, da se ohladijo.

Česen narežemo na rezine, damo v sekljalnik ali multipraktik, solimo in dolivamo olivno olje, da postane kremasto. Naložimo v majhne kozarčke ali plastične posodice ter naložimo v skrinjo. Ob uporabi z žličko postrgamo ...

Čebula in česen
Čebula in česen © Pixabay

Več nasvetov sestre Nikoline na blogu.

Sestra Nikolina že petnajsto leto sodeluje z Radiem Ognjišče, tudi letos je dvakrat mesečno gostja oddaje Svetovalnica. Naslednjič ji lahko prisluhnite v ponedeljek, 14. septembra 2020, ob 8. uri.

Naročite se na podcast nasvetov sestre Nikoline

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kuhajmo s s. Nikolino

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...

O avtorju