Mateja Subotičanec
Boštjan Smole
Alen Salihović

Mirjam Judež

Mirjam Judež skrbi, da nekatere zanimive oddaje lahko tudi preberete.

 • Ksenija Flegar, direktorica Direktorata za turizem (photo: Rok Mihevc)
  04.08.2021, 14:43

  Turistični boni

  Doslej smo pokoristili nekoliko več kot polovico lanskih turističnih bonov. Veljavni so do konca letošnjega leta in jih lahko pokombiniramo z novimi boni 21. Ko smo ravno v času počitnic: tisti, ki še niste uspeli izkoristiti lanskoletnih bonov, lahko z njimi plačate nočitev z zajtrkom, z novim bonom pa »doplačate« še kosilo in večerjo, pa imate celoten paket. Z nami je bila Ksenija Flegar, direktorica Direktorata za turizem, ki je odgovarjala tudi na vprašanja poslušalcev. Pogovor je vodila Tanja Dominko.

 • Naš tokratni sogovornik v Svetovalnici Klemen Maček je tudi podpredsednik Združenja Speciality kave Slovenija. (photo: Rok Mihevc)
  03.08.2021, 13:59

  Klemen Maček: »Slovenci pijemo slabo, zažgano kavo!«

  Se tudi vaš dan začne s skodelico dišeče kave? Kaj je dobra kava in kako prepoznamo okus kakovostne kavne mešanice? O kavi smo se pogovarjali s Klemenom Mačkom iz slovenske pražarne vrhunske kave Mariposa, kar je špansko izraz za metulja: »Tako, kot se metulj razvija od ličinke, gosenice, kokona in na koncu pride ven metulj, ki je unikaten, gre tudi kava skozi faze razvoja od faze češnje, zelene kave, ki jo mi kupimo in iz katere naredimo praženo kavo. Kot je vsak metulj unikaten, je vsak napitek unikaten. Karkoli naredimo v kateremkoli členu verige, ima učinek metulja; majhna stvar lahko na koncu naredi ogromno razliko.« Pogovor je vodila Nataša Ličen.

 • Vrtec v karanteni, gremo v gozd. Gozdne vragolije na poti na Jamnik. (photo: Mirjam Judež)
  03.08.2021, 12:00

  Otroci, gibanje in zgled staršev

  Počitnice so se prevesile v drugo polovico. Tisti, ki ste me že videli, morda ne bi pričakovali, da bo lepo zaobljena oseba »predavala« o gibanju (predvsem) otrok in koristih, ki jih prinaša. Zgled sem dobila pri svoji mami, ki je pred boleznijo dan za dnem v vsakem vremenu hodila na Šmarno goro (približno 7.000 korakov oz. skupaj ena ura hoje) in se po opravkih v mesto vedno in redno vozila s kolesom (približno 10 km v eno smer).

 • V vrtovih pobiramo (in znova sadimo) stročji fižol, kumare, pa tudi paradižniki so vse bolj rdeči. Tudi rumeni. (photo: Nadine Primeau / Unsplash )
  02.08.2021, 14:45

  Miša Pušenjak in težave na naših vrtovih

  V vrtnarsko obarvani Svetovalnici je Miša Pušenjak, specialistka za pridelavo vrtnin in okrasnih rastlin, odgovarjala na vprašanja naših poslušalk in poslušalcev: »Letošnje vreme je zelo naporno že za nas, ljudi, ker nas precej utruja, kako šele utruja rastline, ki se ne morejo umakniti pred vročino in boriti z nizkimi temperaturami.« Padavine so terjale svoj davek, na vrtu imamo bolezni in škodljivce. Z gostjo se je na daljavo pogovarjal Robert Božič.

 • Poletje ni čas le za lahkotno branje, ampak tudi za zahtevnejšo literaturo (photo: Christin Hume / Unsplash)
  30.07.2021, 21:21

  Knjižnice so odprte, kar vstopite (z masko)!

  Tokrat smo odprli poglavje z naslovom počitniško branje. Bo že držalo, da pol ure branja na dan odžene dolgčas stran. Predvsem so nas zanimali mladi bralci, ki jih je težko spraviti izpred zaslonov. Z nami je bil vodja oddelka za otroke in mladino Knjižnice Otona Župančiča Tone Obadič. Z njim se je pogovarjal Blaž Lesnik.