Marjan Bunič
Marko Zupan
Tanja Dominko

Mirjam Judež

Mirjam Judež skrbi, da nekatere zanimive oddaje lahko tudi preberete.

 • Mama Natalija z Lovrom, o katerem je napisala knjigo, da bi pomagala z njo drugim staršem (photo: Arhiv družine Obadič)
  21.10.2021, 21:50

  Motnja ADHD: »Ne bom rekla, da ni težko, je pa Lovro velik blagoslov in dar za vse nas.«

  Vse več staršev se pri otrocih sooča z motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD). Strokovnjaki celo pravijo, da je otrok s tako motnjo 8-10 %. Žal si starši tega ne priznajo ali motnje ne prepoznajo in do takšnih otrok ne znajo pravilno pristopati. Kako starši sprejmejo novico, da ima njihov otrok motnjo pozornosti? Se mu znajo približati na pravilen način in razumeti, kako on razmišlja? Natalija in Damjan Obadič, sicer starša štirih otrok, sta svojo izkušnjo opisala v knjigi »O, ti naš Lovro«, pa tudi v naši oddaji, v kateri sta podelila z nami svoje uspehe, pa tudi padce in iskanja poti naprej. Pogovor je vodila Marjana Debevec.

 • Gost v Svetovalnici je bil prof. surdopedagogike in logopedije Benjamin Vogrič (photo: Izidor Šček)
  20.10.2021, 01:13

  »Otrok do 2. leta naj bi spregovoril 5 besed in nas večinoma razumel.«

  V tokratni oddaji smo govorili o razvoju govora pri otrocih. Kaj spodbudno vpliva nanj in kako pomembni smo starši? Kako se spopasti z jecljanjem? Naš gost je bil prof. surdopedagogike in logopedije Benjamin Vogrič, ki je postregel tudi z zelo slikovitimi primeri. Zanimiv sogovornik. Vabljeni k branju in poslušanju. Svetovalnico je vodila Tanja Dominko.

 • Naš gost v Svetovalnici je bil oftalmolog Franc Šalamun (photo: Rok Mihevc)
  19.10.2021, 12:04

  O zdravju oči

  Obstaja več vrst motenj vida, kot so: kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem in druge, ki jih sodobna oftalmologija lahko tudi popolnoma odpravi z različnimi kirurškimi tehnikami. O zdravju oči smo govorili v Svetovalnici, naš gost je bil oftalmolog Franc Šalamun iz Medicinskega centra Vid Nova Gorica: »Razvoj na področju oftalmologije je res neverjeten. Pred 20 leti smo bili srečni, če smo pri operaciji sive mrene prišli v +/- 2 dioptrije, pred 10 leti na +/- 0,5, danes pa na četrtinko dioptrije, kar je res neverjeten rezultat. Imamo prvi stroj pri nas, ki ima vgrajeno programsko opremo, da se stroj sam uči preko našega dela. Več kot delamo, več vlagamo podatkov, bolje se uči.« Pogovor je vodil Blaž Lesnik.

 • Naša gostja doc. dr. Andreja Poljanec (photo: bibaleze.si)
  17.10.2021, 22:19

  »Poskusimo v času, ko smo skupaj, ustvariti lepe spomine.«

  V sobotni oddaji Za življenje je bila z nami psihologinja, zakonska in družinska psihoterapevtka, žena in mama petih otrok, ki raziskuje in preučuje razvoj sproščenega in sočutnega starševstva doc. dr. Andreja Poljanec. »Doživljam, da me družina vedno mehča, predvsem otroci. Hvaležna sem, da lahko v službi oz. v študijske namene veliko berem, raziskujem o rahločutnem starševstvu. To me je že odkar sem mama zelo pomirjalo. Zniževalo mi je tesnobo, negotovost, ko sem prebirala raziskave, kako pomembna je empatija, ne šeškanje, kaznovanje otrok. Svoj poklic doživljam kot nekaj bogatega.« Pogovor je vodila Mateja Feltrin Novljan.

 • Naš gost je bil Rok Gumzej iz Logout.si (photo: Rok Mihevc)
  15.10.2021, 10:13

  Odvisnost od interneta

  Gost današnje Svetovalnice je bil svetovalec pri Logout-u (Center pomoči pri prekomerni rabi interneta) Rok Gumzej. Govorili smo o odvisnosti od interneta. Kako jo prepoznamo, kako se lahko »ozdravimo« te odvisnosti? S »pogodbo«, ki se je držimo vsi člani družine (ne samo najbolj »problematični« mladostniki) lahko naredimo veliko. Pogovor je vodil Matjaž Merljak.