Damijana Medved
Matej Kržišnik
Alen Salihović

Mirjam Judež

Mirjam Judež skrbi, da nekatere zanimive oddaje lahko tudi preberete.

 • Pri pravljicah se otrok umiri, razvija poslušanje, slušno pozornost, starša ima samo zase, otrok dobiva v uho knjižni jezik, oblikuje se struktura govora, vse se pri pravljicah uravna, da ne govorim tudi o vzgojnem pomenu nekaterih pravljic. (photo: Andrea Piacquadio / Pexels)
  20.01.2021, 14:41

  Logopedinja Simona Levc: »Večerna pravljica je prava dota za življenje«

  V tokratni oddaji smo se posvetili razvoju govora pri otroku in težavam, povezanim s tem. Pri večini otrok poteka razvoj govora normalno. Raziskave potrjujejo, da imajo pri razvoju govora pomembno vlogo genetske, psihomotorične danosti, zdrava govorila, dober sluh in dejavniki okolja. Kaj pa, če se pri razvoju kaj zaplete? Z nami je bila logopedinja Simona Levc, ki je močno podčrtala pomen večerne pravljice. Z logopedinjo se je na daljavo pogovarjala Tanja Dominko.

 • Z najstniki je treba znat delat. So čudoviti, če znaš zabrenkati na pravo struno. (photo: Anastasia Gepp / Pixabay)
  17.01.2021, 18:43

  Šolanje na daljavo

  Šola na daljavo je izziv za učence in tudi za učitelje. Boljši učenci tudi na daljavo pridobijo znanje, slabši pa se trudijo, a z lahkoto pade motivacija, med njimi je ogromno stisk. Vsi si želijo, da bi se lahko čimprej vrnili v šolo. Kakšno vlogo imajo starši dijakov in kako lahko učitelji pomagajo šibkejšim in manj aktivnim? Nekaj nasvetov je iz prve roke z nami delila profesorica matematike na Gimnaziji Rudolfa Maistra v Kamniku, Marta Zabret: »Mislim, da je v tem obdobju najtežje otrokom: učencem, dijakom, študentom, ker so v življenjskem obdobju, ko najbolj potrebujejo žive ljudi okrog sebe.« Pogovor je vodila Tanja Dominko.

 • 7. protikoronski paket je prinesel veliko ukrepov pomoči družinam. (photo: CDC / Unsplash)
  15.01.2021, 12:33

  V času epidemije država pomaga starejšim, družinam, novorojenčkom, brezposelnim, študentom, ...

  Epidemija je prinesla vrsto ukrepov na področju socialne in družinske politike, za kar se vladi zahvaljujemo. Kateri ukrepi so na voljo v sklopu protikoronske zakonodaje? Kako je z različnimi oblikami transferjev in pomoči? Ker je sprememb res veliko, terjajo svojo razlago, zato smo ji danes namenili svojo oddajo. Z nami je bila Valentina Vehovar z Ministrstva za delo. Pogovor je vodila Tanja Dominko.

 • Nadškof Alojz Uran in msgr. Franc Bole (photo: Izidor Šček)
  14.01.2021, 13:37

  Vabljeni k branju revije PRO!

  Zaradi koronavirusa smo si vzeli nekoliko daljši premor med zadnjo revijo, ki je izšla decembra 2019 in novo revijo, ki nosi letnico 2021. Časa za razmislek in pripravo je bilo več kot dovolj in ideja o vsebini je prišla sama od sebe: revijo smo posvetili dvema izjemnima duhovnikoma, ki sta močno zaznamovala Radio Ognjišče in sta v lanskem letu zaspala za večnost.

 • Cestne razmere, oprijem pnevmatik na vozišče je pozimi slabši kot poleti. Tudi možnost zastojev je bistveno večja. (photo: rawpixel.com)
  13.01.2021, 13:38

  Vožnja v zimskih razmerah

  Zima, ledene ceste, ustrezna opremljenost vozila. To je nekaj ključnih besed oddaje, v kateri je bil naš gost inštruktor varne vožnje pri AMZS Manuel Pungertnik. Z njim se je na daljavo pogovarjal Matjaž Merljak.