Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
S. Nikolina (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina | (foto: Izidor Šček)

S sestro Nikolino pripravimo jedi za martinovanje doma

Kuhajmo s s. Nikolino | 13.11.2021, 08:12 Matjaž Merljak

Pečena gos ali raca, rdeče zelje, mlinci, pečena jabolka ... v to sodi k jedem ob martinovanju. Ker bo ta letos v domačem krogu, smo sestro Nikolino v Svetovalncii prosili za nasvete in recepte.

Pečena gos in raca

Gos ali raco spečemo podobno kot piščanca, je pa gos bolj zamaščena, raca pa je bolj suha. Zato je bolje, da raco pred peko polijemo z vročim oljem, med peko pa polivamo z lastnim sokom in da ob tem pečemo jabolka. Dobro je tudi, da jo nadevamo - v trebušno votlino. Pečemo jo uro in pol, odvisno je od velikosti. Če je gos ali raca prevelika, jo razpolovimo in spečemo polovici.

Mlinci

Testo za mlince je podobno rezančnemu testu. Potrebujemo: 40 dag moke, 2 jajci in vodo ali mleko, da naredimo krepko testo. Razvaljamo ročno ali na strojček, nato pa spečemo na plošči štedilnika na drva ali na pekaču v pečici. Osušene nalomimo. V vreli slani vodi jih kuhamo tri minute, nato jih odcedimo in zabelimo (z oljem, ocvirki, praženo čebulo ...). Mlince lahko ponudimo k martinovim jedem pa tudi k drugim mesnim jedem.

Rdeče zelje

Narežemo ga na rezance, poparimo z okisano vodo ter damo pražiti na čebulo. Nato ga dušimo v lastnem soku z malo tekočine do mehkega.

Vabljeni, da se naročite na podcast Kuhajmo s sestro Nikolino.

Pečena jabolka

Jabolka naložimo na pekač. Prelijemo jih z maslom ali olivnim oljem, dolijemo malo vode in počasi spečemo pri 130-150 stopinjah. Najboljše so bolj sladke sorte jabolk (zlati delišes).
Druga možnost je, da jabolka očistimo peščišča in nadevamo. Kokosovo moko na suho popražimo v ponvi, da dobi oranžno barvo. Stresemo v skledo, dodamo sladkor in v rumu namočene rozine, kislo smetano in malo mleka, da dobimo gost nadev. Pekač namažemo z maslom, naložimo nadevana jabolka in ob njih dolijemo mleko. Pečemo pri 120-150 stopinjah do eno uro.
Če imamo manjšo količino jabolk, pa ta dušimo v kozici - na dnu prilijemo vino. Lahko jih napolnimo z nadevom ali ne, lahko jih tudi napolnimo z brusnicami.

Martinovo je dan za veselje s prijatelji ob dobri hrani in kapljici; letos bodo ta druženja okrnjena
Martinovo je dan za veselje s prijatelji ob dobri hrani in kapljici; letos bodo ta druženja okrnjena © krakenimages / Unsplash

Več nasvetov sestre Nikoline boste našli na posebni spletni strani oz. blogu.

V Svetovalnici ste sestro Nikolino spraševali še, kako uporabimo zamrznjeno glavo rdečega zelja, o pripravi zamrznjenega kostanja, peki vanilijevih rogljičkov ... Več

Kuhajmo s s. Nikolino
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju