Slavi Košir
Marko Zupan
Tone Gorjup
Ajdov kruh z orehi (foto: Šport center Prodnik)
Ajdov kruh z orehi | (foto: Šport center Prodnik)

Kako sestra Nikolina speče ajdov kruh in skuha žgance

14.11.2020, 09:38 Matjaž Merljak

Ajda spada med najbolj hranljiva žita. Ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za ljudi, ki trpijo za celiakijo. Jedi, narejene iz ajde, dvigajo nivo energije. Tokrat predlagamo, da po receptu sestre Nikoline spečete ajdov kruh ali skuhate ajdove žgance.

Ajdov kruh
Lahko ga naredimo samo iz ajdove moke ali pa s kombinacijo pšenične in pirine, polnozrnate ali bele. Če je polovica moke ajdove, jo poparimo, če pa delamo kruh iz treh mok in je delež ajdove manjši, je ne poparimo. Poparimo jo s slano vodo in naredimo mokre žgance. Razširimo, da se pohladi. Na to presejemo druge moke. Naredimo jamico in vstavimo kvas (na 1 kg moke dober 3 dag kvasa, ki ga raztopimo s sladkorjem in z toplim mlekom). Gnetemo in počasi prilivamo vodo ali mleko (pazimo, da ni premokro testo). Dodamo 2-3 žlice olja (olivnega ali sončničnega) ali masla. Naj bo prijetno mehko testo. Pustimo vzhajati in nato lahko dodamo orehe ter ga damo v model (na dno peki papir, stene pomastimo) do 3/4 višine. Naj še enkrat vzhaja in nato naredimo dve zarezi z nožem in damo v 200 stopinj vročo pečico in spečemo.

Ajdovi žganci
V višji lonec pristavimo 1 l vode in jo malo solimo. Ko zavre, vsujemo 1/2 l moke (lahko mešanica ajdove in pirine ali pšenične). Pokrijemo in počakamo, da vrelec vode preplavi moko. V sredino z ročajem kuhalnice naredimo luknjo. Pokrito naj mirno, a dobro vre od 12 do 15 minut. Vodo čim bolj odlijemo ter z močnejšo kuhalnico grobo premešamo. Vodo počasi prilivamo (po žilicah). Med tem pogrejemo maslo, olje, ocvirke ... Ko je vroče, prelijemo in mora zacvrčat. Razmešamo z vilicami in dobimo drobljive žgance. Počakajo naj na toplem.

Vabljeni, da se naročite na podcast kuharskih nasvetov sestre Nikoline

V oddajo je poklicala poslušalka, ki je povedala, da k ajdovi moki prida koruzno moki in žganci so zelo rahli. Druga poslušalka je povedala svoj recept.

V oddaji Svetovalnica smo govorili o pomenu zajtrka, še posebej tradicionalnega slovenskega zajtrka. Sestra Nikolina je povedala še, kako narediti turški med, omlete s špinačo, višnjev liker in marmelado iz mandarin.

Blog nasvetov sestre Nikoline

Ajda
Ajda © Pixabay

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kuhajmo s s. Nikolino
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.