Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Ajdov kruh z orehi (foto: Šport center Prodnik)
Ajdov kruh z orehi | (foto: Šport center Prodnik)

Kako sestra Nikolina speče ajdov kruh in skuha žgance

Kuhajmo s s. Nikolino | 14.11.2020, 09:38 Matjaž Merljak

Ajda spada med najbolj hranljiva žita. Ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za ljudi, ki trpijo za celiakijo. Jedi, narejene iz ajde, dvigajo nivo energije. Tokrat predlagamo, da po receptu sestre Nikoline spečete ajdov kruh ali skuhate ajdove žgance.

Ajdov kruh
Lahko ga naredimo samo iz ajdove moke ali pa s kombinacijo pšenične in pirine, polnozrnate ali bele. Če je polovica moke ajdove, jo poparimo, če pa delamo kruh iz treh mok in je delež ajdove manjši, je ne poparimo. Poparimo jo s slano vodo in naredimo mokre žgance. Razširimo, da se pohladi. Na to presejemo druge moke. Naredimo jamico in vstavimo kvas (na 1 kg moke dober 3 dag kvasa, ki ga raztopimo s sladkorjem in z toplim mlekom). Gnetemo in počasi prilivamo vodo ali mleko (pazimo, da ni premokro testo). Dodamo 2-3 žlice olja (olivnega ali sončničnega) ali masla. Naj bo prijetno mehko testo. Pustimo vzhajati in nato lahko dodamo orehe ter ga damo v model (na dno peki papir, stene pomastimo) do 3/4 višine. Naj še enkrat vzhaja in nato naredimo dve zarezi z nožem in damo v 200 stopinj vročo pečico in spečemo.

Ajdovi žganci
V višji lonec pristavimo 1 l vode in jo malo solimo. Ko zavre, vsujemo 1/2 l moke (lahko mešanica ajdove in pirine ali pšenične). Pokrijemo in počakamo, da vrelec vode preplavi moko. V sredino z ročajem kuhalnice naredimo luknjo. Pokrito naj mirno, a dobro vre od 12 do 15 minut. Vodo čim bolj odlijemo ter z močnejšo kuhalnico grobo premešamo. Vodo počasi prilivamo (po žilicah). Med tem pogrejemo maslo, olje, ocvirke ... Ko je vroče, prelijemo in mora zacvrčat. Razmešamo z vilicami in dobimo drobljive žgance. Počakajo naj na toplem.

Vabljeni, da se naročite na podcast kuharskih nasvetov sestre Nikoline

V oddajo je poklicala poslušalka, ki je povedala, da k ajdovi moki prida koruzno moki in žganci so zelo rahli. Druga poslušalka je povedala svoj recept.

V oddaji Svetovalnica smo govorili o pomenu zajtrka, še posebej tradicionalnega slovenskega zajtrka. Sestra Nikolina je povedala še, kako narediti turški med, omlete s špinačo, višnjev liker in marmelado iz mandarin.

Blog nasvetov sestre Nikoline

Ajda
Ajda © Pixabay

Kuhajmo s s. Nikolino
V kongregacijo so sprejeli Aljaža, Jakoba in Tadeja (photo: Bogoslovno semenišče) V kongregacijo so sprejeli Aljaža, Jakoba in Tadeja (photo: Bogoslovno semenišče)

Da ne bodo mehanični duhovniki

Praznik brezmadežnega spočetja Device Marije je vsako leto posebej slovesen tudi za bogoslovce. Ta dan je poleg seveda glavnih Gospodovih praznikov zanje največji praznik, na katerega bogoslovci ...

Lucija Vrankar (photo: Rok Mihevc) Lucija Vrankar (photo: Rok Mihevc)

Yala, yala! Gremo, fantje in dekleta!

Vsakdo bi moral malo po svetu. Tako bo spoznal, da rek, ki ga poznamo Slovenci Povsod je lepo, a doma je najlepše, res drži. Tako je v Kolokviju razmišljala nekdanja stevardesa Lucija Vrankar. Z ...

Hana Kotar iz čokoladnice Mama Paula  (photo: Osebni arhiv) Hana Kotar iz čokoladnice Mama Paula  (photo: Osebni arhiv)

Kot v Božičkovi delavnici

Čokolada je prijetna razvada. Skoraj ga ni, ki bi je ne okušal rad. Tudi med Miklavževimi darili, in nekaj tednov pozneje med Božičkovimi pozornostmi, se običajno najde, vsaj kakšen v lep papir ...

O avtorju