Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Ajdov kruh z orehi (foto: Šport center Prodnik)
Ajdov kruh z orehi | (foto: Šport center Prodnik)

Kako sestra Nikolina speče ajdov kruh in skuha žgance

Kuhajmo s s. Nikolino | 14.11.2020, 09:38 Matjaž Merljak

Ajda spada med najbolj hranljiva žita. Ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za ljudi, ki trpijo za celiakijo. Jedi, narejene iz ajde, dvigajo nivo energije. Tokrat predlagamo, da po receptu sestre Nikoline spečete ajdov kruh ali skuhate ajdove žgance.

Ajdov kruh
Lahko ga naredimo samo iz ajdove moke ali pa s kombinacijo pšenične in pirine, polnozrnate ali bele. Če je polovica moke ajdove, jo poparimo, če pa delamo kruh iz treh mok in je delež ajdove manjši, je ne poparimo. Poparimo jo s slano vodo in naredimo mokre žgance. Razširimo, da se pohladi. Na to presejemo druge moke. Naredimo jamico in vstavimo kvas (na 1 kg moke dober 3 dag kvasa, ki ga raztopimo s sladkorjem in z toplim mlekom). Gnetemo in počasi prilivamo vodo ali mleko (pazimo, da ni premokro testo). Dodamo 2-3 žlice olja (olivnega ali sončničnega) ali masla. Naj bo prijetno mehko testo. Pustimo vzhajati in nato lahko dodamo orehe ter ga damo v model (na dno peki papir, stene pomastimo) do 3/4 višine. Naj še enkrat vzhaja in nato naredimo dve zarezi z nožem in damo v 200 stopinj vročo pečico in spečemo.

Ajdovi žganci
V višji lonec pristavimo 1 l vode in jo malo solimo. Ko zavre, vsujemo 1/2 l moke (lahko mešanica ajdove in pirine ali pšenične). Pokrijemo in počakamo, da vrelec vode preplavi moko. V sredino z ročajem kuhalnice naredimo luknjo. Pokrito naj mirno, a dobro vre od 12 do 15 minut. Vodo čim bolj odlijemo ter z močnejšo kuhalnico grobo premešamo. Vodo počasi prilivamo (po žilicah). Med tem pogrejemo maslo, olje, ocvirke ... Ko je vroče, prelijemo in mora zacvrčat. Razmešamo z vilicami in dobimo drobljive žgance. Počakajo naj na toplem.

Vabljeni, da se naročite na podcast kuharskih nasvetov sestre Nikoline

V oddajo je poklicala poslušalka, ki je povedala, da k ajdovi moki prida koruzno moki in žganci so zelo rahli. Druga poslušalka je povedala svoj recept.

V oddaji Svetovalnica smo govorili o pomenu zajtrka, še posebej tradicionalnega slovenskega zajtrka. Sestra Nikolina je povedala še, kako narediti turški med, omlete s špinačo, višnjev liker in marmelado iz mandarin.

Blog nasvetov sestre Nikoline

Ajda
Ajda © Pixabay

Kuhajmo s s. Nikolino
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju