Radio Ognjišče
Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pečeni parklji (foto: Matjaž Merljak)
Pečeni parklji | (foto: Matjaž Merljak)

Tako sestra Nikolina peče parklje iz testa

Kuhajmo s s. Nikolino Matjaž Merljak

Bliža se Miklavžev večer, otroci po letih in srcu z velikim upanjem pričakujejo njegove darove, po naših domovih že diši po piškotih in tudi po drugih dobrotah, ki spremljajo te dni. Sestra Nikolina je v Svetovalnici povedala, kako speči parklje in kako narediti Miklavže in parklje iz medenega testa ter navadne oz. strojne kekse.

Sestavine za kvašene parklje
60 dag moke, 1 žlička soli, 1-2 rumenjaka, 2 žlici sladkorja, 2 žlici ruma ,1 1/2 - 2 dag kvasa, približno 3 1/2 dl mleka, 5 dag mleka ali olja, jajce za premaz, mak in sezam

Naredimo tako testo kot za rogljičke - da se ga da lepo oblikovati.  V jamico sredi moke damo vzhajan kvas (dodali 2 žlici mleka), rumenjak, dve žlici ruma, ob strani pa damo sol (da ne pride blizu kvasa). Zgnetemo testo. Pustimo počivati, nato oblikujemo svaljke. Dva svaljka med seboj prepletemo, suhe rozine pa damo na mesta za oči in gumbe. Damo vzhajati, nato krake s škarjami narežemo, da dobimo rogovile. Namažemo z jajcem in kakšne dele potresemo z makom ali s sezamom te damo v pečico (200 stopinj Celzija) za 15 minut.

Miklavže (in parklje) pa lahko naredimo tudi iz medenega testa

Sestavine: 1/2 kg moke, 1/2 kavne žličke sode, 6 dag masla, malo cimeta, 20 dag sladkorja v prahu, 12 dag malo ogretega medu (cvetličnega), 1 jajce, 3-4 žlice mleka.

Iz sestavin naredimo testo in ga damo počivat, da se ohladi. Nato ga razvaljamo za 3 mm debelo in oblikujemo s pomočjo modelov ter spečemo. Damo na peki papir ali s čebeljim voskom namazan pekač, v tem primeru pekače prej pogrejemo, da se vosek nežno topi. Pečemo pri 170-180 stopinjah Celzija 12 minut, ker hitro dobijo barvo.

Parklji iz testa
Parklji iz testa © Matjaž Merljak

Vabljeni, da se obiščete podcast nasvetov sestre Nikoline in se nanj naročite.

Navadni oz. strojni piškoti

Sestavine: 3/4 kg moke, 1 pecilni prašek, 1 vanilijev sladkor, 1 kocka masla ali margarine.

Z rokami naredimo kašico. Dodamo 30 dag sladkorja, limonina lupina in sok limone, 3 jajca (razmešana). Z rokami stisnemo v testo, ki mora biti zelo krepko. Za vas slučaj lahko dodamo žlico smetane ali mleka ter nekaj ruma. Testo naj počiva vsaj eno uro. Polagamo na peki papir.

Več nasvetov sestre Nikoline na blogu

Kuhajmo s s. Nikolino
Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko) Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko)

»Učenje iz napak je najhitrejša pot do uspeha«

Delavnica, ki v Socialni akademiji že ima svoje mesto, je tokrat dobila svojo polurno različico v radijski oddaji Svetovalnica. Gre za delavnico, kjer se govori o napakah, učenju in osebni rasti. ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

O avtorju

Avdio player - naslovnica