Jure PavšekJure Pavšek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko
Pečeni parklji (foto: Matjaž Merljak)
Pečeni parklji | (foto: Matjaž Merljak)

Tako sestra Nikolina peče parklje iz testa

Kuhajmo s s. Nikolino | 02.12.2020, 15:28 Matjaž Merljak

Bliža se Miklavžev večer, otroci po letih in srcu z velikim upanjem pričakujejo njegove darove, po naših domovih že diši po piškotih in tudi po drugih dobrotah, ki spremljajo te dni. Sestra Nikolina je v Svetovalnici povedala, kako speči parklje in kako narediti Miklavže in parklje iz medenega testa ter navadne oz. strojne kekse.

Sestavine za kvašene parklje
60 dag moke, 1 žlička soli, 1-2 rumenjaka, 2 žlici sladkorja, 2 žlici ruma ,1 1/2 - 2 dag kvasa, približno 3 1/2 dl mleka, 5 dag mleka ali olja, jajce za premaz, mak in sezam

Naredimo tako testo kot za rogljičke - da se ga da lepo oblikovati.  V jamico sredi moke damo vzhajan kvas (dodali 2 žlici mleka), rumenjak, dve žlici ruma, ob strani pa damo sol (da ne pride blizu kvasa). Zgnetemo testo. Pustimo počivati, nato oblikujemo svaljke. Dva svaljka med seboj prepletemo, suhe rozine pa damo na mesta za oči in gumbe. Damo vzhajati, nato krake s škarjami narežemo, da dobimo rogovile. Namažemo z jajcem in kakšne dele potresemo z makom ali s sezamom te damo v pečico (200 stopinj Celzija) za 15 minut.

Miklavže (in parklje) pa lahko naredimo tudi iz medenega testa

Sestavine: 1/2 kg moke, 1/2 kavne žličke sode, 6 dag masla, malo cimeta, 20 dag sladkorja v prahu, 12 dag malo ogretega medu (cvetličnega), 1 jajce, 3-4 žlice mleka.

Iz sestavin naredimo testo in ga damo počivat, da se ohladi. Nato ga razvaljamo za 3 mm debelo in oblikujemo s pomočjo modelov ter spečemo. Damo na peki papir ali s čebeljim voskom namazan pekač, v tem primeru pekače prej pogrejemo, da se vosek nežno topi. Pečemo pri 170-180 stopinjah Celzija 12 minut, ker hitro dobijo barvo.

Parklji iz testa
Parklji iz testa © Matjaž Merljak

Vabljeni, da se obiščete podcast nasvetov sestre Nikoline in se nanj naročite.

Navadni oz. strojni piškoti

Sestavine: 3/4 kg moke, 1 pecilni prašek, 1 vanilijev sladkor, 1 kocka masla ali margarine.

Z rokami naredimo kašico. Dodamo 30 dag sladkorja, limonina lupina in sok limone, 3 jajca (razmešana). Z rokami stisnemo v testo, ki mora biti zelo krepko. Za vas slučaj lahko dodamo žlico smetane ali mleka ter nekaj ruma. Testo naj počiva vsaj eno uro. Polagamo na peki papir.

Več nasvetov sestre Nikoline na blogu

Kuhajmo s s. Nikolino
Alojz Rebula in Zora Tavčar (photo: Družina) Alojz Rebula in Zora Tavčar (photo: Družina)

Poslovila se je pisateljica Zora Tavčar

V 97. letu starosti je umrla slovenska pisateljica, esejistka in prevajalka Zora Tavčar, ena pomembnejših ustvarjalk slovenske književnosti v Italiji. Stara je bila 96 let, poroča Primorski ...

Protestni pohod na Ježici  (photo: Robert Božič) Protestni pohod na Ježici  (photo: Robert Božič)

Čemažarjevi s sodišča prejeli klofuto

Napad Romov na ljubljanskega kmeta Antona Čemažarja še ni dobil sodnega epiloga. A ena od odločitev, ki so jo že prejeli, ne nakazuje ugodnega razpleta. Napadalci so bili trije, na kraj pa jih je ...

Jelko Kacin (photo: Katja Kodba/STA) Jelko Kacin (photo: Katja Kodba/STA)

Kacin: Treba je poiskati tiste, ki znajo!

Pod vlado Roberta Goloba smo na začetku leta 2023, lani in tudi januarja letos lahko slišali, da vstopamo v leto reform. Kako je z reformami, lahko presodi vsak sam oziroma tudi občuti v ...

dr. Žiga Turk (photo: Izidor Šček) dr. Žiga Turk (photo: Izidor Šček)

Dr. Žiga Turk: »To je bilo na meji veleizdaje«

Dr. Žiga Turk, ki smo ga povabili v prvo avgustovsko oddajo Spoznanje več, predsodek manj, je zgrožen nad načinom, kako se vlada odziva na vojno v soseščini. Namesto da bi jo resno jemala, se ...

O avtorju