Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Manca HribarManca Hribar
Pečeni parklji (foto: Matjaž Merljak)
Pečeni parklji | (foto: Matjaž Merljak)

Tako sestra Nikolina peče parklje iz testa

Kuhajmo s s. Nikolino | 02.12.2020, 15:28 Matjaž Merljak

Bliža se Miklavžev večer, otroci po letih in srcu z velikim upanjem pričakujejo njegove darove, po naših domovih že diši po piškotih in tudi po drugih dobrotah, ki spremljajo te dni. Sestra Nikolina je v Svetovalnici povedala, kako speči parklje in kako narediti Miklavže in parklje iz medenega testa ter navadne oz. strojne kekse.

Sestavine za kvašene parklje
60 dag moke, 1 žlička soli, 1-2 rumenjaka, 2 žlici sladkorja, 2 žlici ruma ,1 1/2 - 2 dag kvasa, približno 3 1/2 dl mleka, 5 dag mleka ali olja, jajce za premaz, mak in sezam

Naredimo tako testo kot za rogljičke - da se ga da lepo oblikovati.  V jamico sredi moke damo vzhajan kvas (dodali 2 žlici mleka), rumenjak, dve žlici ruma, ob strani pa damo sol (da ne pride blizu kvasa). Zgnetemo testo. Pustimo počivati, nato oblikujemo svaljke. Dva svaljka med seboj prepletemo, suhe rozine pa damo na mesta za oči in gumbe. Damo vzhajati, nato krake s škarjami narežemo, da dobimo rogovile. Namažemo z jajcem in kakšne dele potresemo z makom ali s sezamom te damo v pečico (200 stopinj Celzija) za 15 minut.

Miklavže (in parklje) pa lahko naredimo tudi iz medenega testa

Sestavine: 1/2 kg moke, 1/2 kavne žličke sode, 6 dag masla, malo cimeta, 20 dag sladkorja v prahu, 12 dag malo ogretega medu (cvetličnega), 1 jajce, 3-4 žlice mleka.

Iz sestavin naredimo testo in ga damo počivat, da se ohladi. Nato ga razvaljamo za 3 mm debelo in oblikujemo s pomočjo modelov ter spečemo. Damo na peki papir ali s čebeljim voskom namazan pekač, v tem primeru pekače prej pogrejemo, da se vosek nežno topi. Pečemo pri 170-180 stopinjah Celzija 12 minut, ker hitro dobijo barvo.

Parklji iz testa
Parklji iz testa © Matjaž Merljak

Vabljeni, da se obiščete podcast nasvetov sestre Nikoline in se nanj naročite.

Navadni oz. strojni piškoti

Sestavine: 3/4 kg moke, 1 pecilni prašek, 1 vanilijev sladkor, 1 kocka masla ali margarine.

Z rokami naredimo kašico. Dodamo 30 dag sladkorja, limonina lupina in sok limone, 3 jajca (razmešana). Z rokami stisnemo v testo, ki mora biti zelo krepko. Za vas slučaj lahko dodamo žlico smetane ali mleka ter nekaj ruma. Testo naj počiva vsaj eno uro. Polagamo na peki papir.

Več nasvetov sestre Nikoline na blogu

Kuhajmo s s. Nikolino
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram) Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...