Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Češnjev zavitek (foto: Olga Oginskaya / Pixabay)
Češnjev zavitek | (foto: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

Kuhajmo s s. Nikolino | 23.03.2023, 15:52 Mirjam Judež

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire krompir z jabolčno čežano, … Idej je neskončno. Lahkemu kosilu se prileže sladek in malce bolj »konkreten« zaključek.

Okusen zaključek postnega kosila je lahko zavitek ali skutini zdrobovi cmoki. Nasvet za pripravo smo slišali v Svetovalnici, v kateri smo kuhali s s. Nikolino.

Zavitek iz zamrznjenega sadja

Tudi v zimskem času, ko ni sezona svežega sadja, so zavitki aktualni, saj v njih porabimo sadje iz zamrzovalnika ali vloženo, dušeno sadje. Kaj dodati v zavitek poleg sadja, da ne bo preveč tekoč?

S. Nikolina: »Če uporabljamo sadje iz kompota, ga moramo temeljito odcediti, da se odkaplja, sicer bo nadev preveč mehak, sočen, tekoč. 10 minut je premalo, na cedilu sadje pustimo dlje. Za bolj kompakten nadev po testu potresemo zmlete piškotne drobtine ali zdrobljene piškote. To je idealno za podlago pri sočnih nadevih. Če tega nimamo, lahko na maslu prepražimo krušne drobtine in počakamo, da se ohladijo. Za podlago lahko pomažemo s suhim skutinim namazom, na katerega potresemo višnje, češnje. Dobrodošla so jabolka iz ozimnice, grozdje, slive iz skrinje, ki jih narežemo še malo zamrznjene. Iz zamrznjenih marelic ali takih iz kompota ne bi šla delati zavitka, samo iz svežih, sicer spustijo preveč vode.«

Oglasila se je poslušalka Tatjana z nasvetom, kako do odličnega nadeva iz češenj. V času češenj, ko jih je polno, ko ne vemo, kam bi z njimi, jih podušene vloži v kozarce. Na kg češenj doda 200 gramov sladkorja, jih poduši in še vroče polni v kozarce, kjer lahko dolgo počakajo. Pravi, da je njen češnjev zavitek s tem nadevom prava uspešnica.

Zdrobovi cmoki
Zdrobovi cmoki © www.sweetandspicy.de

Skutini zdrobovi cmoki na sladek način

S. Nikolina priporoča: »Testo za skutine zdrobove cmoke naredite iz 3 jajc, 28 dag skute, 25 dag pšeničnega zdroba, 6 dag masla (lahko je tudi polovica masla in polovica bele svinjske masti). Skuto in maslo zmešamo, potem dodamo 3 rumenjake, iz beljakov naredimo sneg, rahlo solimo, sneg previdno primešamo, po vrhu potresamo zdrob in na rahlo zmešamo. Pustimo počivati, potem pa oblikujemo cmoke in jih skuhamo. Sladkamo šele skuhane in zabeljane z drobtinami.«

Bog žegnaj!

S. Nikolina je naša 'radijska kuharica' že več kot desetletje
S. Nikolina je naša 'radijska kuharica' že več kot desetletje © Rok Mihevc

Kuhajmo s s. Nikolino
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...