Jure SešekJure Sešek
Češnjev zavitek (foto: Olga Oginskaya / Pixabay)
Češnjev zavitek | (foto: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

Kuhajmo s s. Nikolino | 23.03.2023, 15:52 Mirjam Judež

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire krompir z jabolčno čežano, … Idej je neskončno. Lahkemu kosilu se prileže sladek in malce bolj »konkreten« zaključek.

Okusen zaključek postnega kosila je lahko zavitek ali skutini zdrobovi cmoki. Nasvet za pripravo smo slišali v Svetovalnici, v kateri smo kuhali s s. Nikolino.

Zavitek iz zamrznjenega sadja

Tudi v zimskem času, ko ni sezona svežega sadja, so zavitki aktualni, saj v njih porabimo sadje iz zamrzovalnika ali vloženo, dušeno sadje. Kaj dodati v zavitek poleg sadja, da ne bo preveč tekoč?

S. Nikolina: »Če uporabljamo sadje iz kompota, ga moramo temeljito odcediti, da se odkaplja, sicer bo nadev preveč mehak, sočen, tekoč. 10 minut je premalo, na cedilu sadje pustimo dlje. Za bolj kompakten nadev po testu potresemo zmlete piškotne drobtine ali zdrobljene piškote. To je idealno za podlago pri sočnih nadevih. Če tega nimamo, lahko na maslu prepražimo krušne drobtine in počakamo, da se ohladijo. Za podlago lahko pomažemo s suhim skutinim namazom, na katerega potresemo višnje, češnje. Dobrodošla so jabolka iz ozimnice, grozdje, slive iz skrinje, ki jih narežemo še malo zamrznjene. Iz zamrznjenih marelic ali takih iz kompota ne bi šla delati zavitka, samo iz svežih, sicer spustijo preveč vode.«

Oglasila se je poslušalka Tatjana z nasvetom, kako do odličnega nadeva iz češenj. V času češenj, ko jih je polno, ko ne vemo, kam bi z njimi, jih podušene vloži v kozarce. Na kg češenj doda 200 gramov sladkorja, jih poduši in še vroče polni v kozarce, kjer lahko dolgo počakajo. Pravi, da je njen češnjev zavitek s tem nadevom prava uspešnica.

Zdrobovi cmoki
Zdrobovi cmoki © www.sweetandspicy.de

Skutini zdrobovi cmoki na sladek način

S. Nikolina priporoča: »Testo za skutine zdrobove cmoke naredite iz 3 jajc, 28 dag skute, 25 dag pšeničnega zdroba, 6 dag masla (lahko je tudi polovica masla in polovica bele svinjske masti). Skuto in maslo zmešamo, potem dodamo 3 rumenjake, iz beljakov naredimo sneg, rahlo solimo, sneg previdno primešamo, po vrhu potresamo zdrob in na rahlo zmešamo. Pustimo počivati, potem pa oblikujemo cmoke in jih skuhamo. Sladkamo šele skuhane in zabeljane z drobtinami.«

Bog žegnaj!

S. Nikolina je naša 'radijska kuharica' že več kot desetletje
S. Nikolina je naša 'radijska kuharica' že več kot desetletje © Rok Mihevc

Kuhajmo s s. Nikolino
Družina zbrana ob jaslicah kot jo vidi umetna inteligenca (photo: Chatgpt) Družina zbrana ob jaslicah kot jo vidi umetna inteligenca (photo: Chatgpt)

Takega večera mnogi narodi ne poznajo

Pred nami je prvi sveti večer. Podoben je drugim večerom, a vseeno je zelo drugačen. Je večer, ko se že veselimo jutrišnjega praznika – rojstva Jezusa Kristusa. Stara slovenska navada je, da nocoj ...

Papež pred svetimi vrati (photo: Vatican Media) Papež pred svetimi vrati (photo: Vatican Media)

To noč se zate odpirajo sveta vrata Božjega srca

Sveti oče Frančišek je na sveti večer, med posebnim obredom odprl sveta vrata Jubileja 2025. V procesiji so zatem navzoči v atriju bazilike sv. Petra, stopili skozi sveta vrata v baziliko sv. ...

Naš gost - Arif Polikarp Sulejmanovič (photo: ARO) Naš gost - Arif Polikarp Sulejmanovič (photo: ARO)

Drži me za roko, ko bom odhajala

Našega decembrskega gosta in letošnjega jubilanta, ki mu tako na videz kot po živahnosti duha zlahka prisodimo četrtino let manj, že od majhnih nog spremlja sprejemanje različnosti in Božjih ...

Matic Vidic (photo: Rok Mihevc) Matic Vidic (photo: Rok Mihevc)

Odpreti svojo "štalo" je najlepše darilo za božič

Četrta adventna sveča že gori, kar pomeni, da se božični čas počasi bliža. Z vsakim prižigom sveče v adventnem vencu, se vedno bolj zavedamo, da je božič tik pred vrati. Ta čas naj bi bil obdobje ...

Mateja Mazgan Senegačnik se je tudi letos udeležila projekta Spust Božičkov s pediatrije (photo: PixaBay) Mateja Mazgan Senegačnik se je tudi letos udeležila projekta Spust Božičkov s pediatrije (photo: PixaBay)

Ko v Božičkovi preobleki plezam po pediatriji

Mateja Mazgan Senegačnik je svetovna popotnica. Odmevni so bili njeni opisi potovanj z babico, zdaj pa ji lahko že nekaj let sledimo na blogu, kjer opisuje izlete in doživetja primerna za družine. ...