Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko
Češnjev zavitek (foto: Olga Oginskaya / Pixabay)
Češnjev zavitek | (foto: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

Kuhajmo s s. Nikolino | 23.03.2023, 15:52 Mirjam Judež

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire krompir z jabolčno čežano, … Idej je neskončno. Lahkemu kosilu se prileže sladek in malce bolj »konkreten« zaključek.

Okusen zaključek postnega kosila je lahko zavitek ali skutini zdrobovi cmoki. Nasvet za pripravo smo slišali v Svetovalnici, v kateri smo kuhali s s. Nikolino.

Zavitek iz zamrznjenega sadja

Tudi v zimskem času, ko ni sezona svežega sadja, so zavitki aktualni, saj v njih porabimo sadje iz zamrzovalnika ali vloženo, dušeno sadje. Kaj dodati v zavitek poleg sadja, da ne bo preveč tekoč?

S. Nikolina: »Če uporabljamo sadje iz kompota, ga moramo temeljito odcediti, da se odkaplja, sicer bo nadev preveč mehak, sočen, tekoč. 10 minut je premalo, na cedilu sadje pustimo dlje. Za bolj kompakten nadev po testu potresemo zmlete piškotne drobtine ali zdrobljene piškote. To je idealno za podlago pri sočnih nadevih. Če tega nimamo, lahko na maslu prepražimo krušne drobtine in počakamo, da se ohladijo. Za podlago lahko pomažemo s suhim skutinim namazom, na katerega potresemo višnje, češnje. Dobrodošla so jabolka iz ozimnice, grozdje, slive iz skrinje, ki jih narežemo še malo zamrznjene. Iz zamrznjenih marelic ali takih iz kompota ne bi šla delati zavitka, samo iz svežih, sicer spustijo preveč vode.«

Oglasila se je poslušalka Tatjana z nasvetom, kako do odličnega nadeva iz češenj. V času češenj, ko jih je polno, ko ne vemo, kam bi z njimi, jih podušene vloži v kozarce. Na kg češenj doda 200 gramov sladkorja, jih poduši in še vroče polni v kozarce, kjer lahko dolgo počakajo. Pravi, da je njen češnjev zavitek s tem nadevom prava uspešnica.

Zdrobovi cmoki
Zdrobovi cmoki © www.sweetandspicy.de

Skutini zdrobovi cmoki na sladek način

S. Nikolina priporoča: »Testo za skutine zdrobove cmoke naredite iz 3 jajc, 28 dag skute, 25 dag pšeničnega zdroba, 6 dag masla (lahko je tudi polovica masla in polovica bele svinjske masti). Skuto in maslo zmešamo, potem dodamo 3 rumenjake, iz beljakov naredimo sneg, rahlo solimo, sneg previdno primešamo, po vrhu potresamo zdrob in na rahlo zmešamo. Pustimo počivati, potem pa oblikujemo cmoke in jih skuhamo. Sladkamo šele skuhane in zabeljane z drobtinami.«

Bog žegnaj!

S. Nikolina je naša 'radijska kuharica' že več kot desetletje
S. Nikolina je naša 'radijska kuharica' že več kot desetletje © Rok Mihevc

Kuhajmo s s. Nikolino
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...