Jure PavšekJure Pavšek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko
Češnjev zavitek (foto: Olga Oginskaya / Pixabay)
Češnjev zavitek | (foto: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

Kuhajmo s s. Nikolino | 23.03.2023, 15:52 Mirjam Judež

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire krompir z jabolčno čežano, … Idej je neskončno. Lahkemu kosilu se prileže sladek in malce bolj »konkreten« zaključek.

Okusen zaključek postnega kosila je lahko zavitek ali skutini zdrobovi cmoki. Nasvet za pripravo smo slišali v Svetovalnici, v kateri smo kuhali s s. Nikolino.

Zavitek iz zamrznjenega sadja

Tudi v zimskem času, ko ni sezona svežega sadja, so zavitki aktualni, saj v njih porabimo sadje iz zamrzovalnika ali vloženo, dušeno sadje. Kaj dodati v zavitek poleg sadja, da ne bo preveč tekoč?

S. Nikolina: »Če uporabljamo sadje iz kompota, ga moramo temeljito odcediti, da se odkaplja, sicer bo nadev preveč mehak, sočen, tekoč. 10 minut je premalo, na cedilu sadje pustimo dlje. Za bolj kompakten nadev po testu potresemo zmlete piškotne drobtine ali zdrobljene piškote. To je idealno za podlago pri sočnih nadevih. Če tega nimamo, lahko na maslu prepražimo krušne drobtine in počakamo, da se ohladijo. Za podlago lahko pomažemo s suhim skutinim namazom, na katerega potresemo višnje, češnje. Dobrodošla so jabolka iz ozimnice, grozdje, slive iz skrinje, ki jih narežemo še malo zamrznjene. Iz zamrznjenih marelic ali takih iz kompota ne bi šla delati zavitka, samo iz svežih, sicer spustijo preveč vode.«

Oglasila se je poslušalka Tatjana z nasvetom, kako do odličnega nadeva iz češenj. V času češenj, ko jih je polno, ko ne vemo, kam bi z njimi, jih podušene vloži v kozarce. Na kg češenj doda 200 gramov sladkorja, jih poduši in še vroče polni v kozarce, kjer lahko dolgo počakajo. Pravi, da je njen češnjev zavitek s tem nadevom prava uspešnica.

Zdrobovi cmoki
Zdrobovi cmoki © www.sweetandspicy.de

Skutini zdrobovi cmoki na sladek način

S. Nikolina priporoča: »Testo za skutine zdrobove cmoke naredite iz 3 jajc, 28 dag skute, 25 dag pšeničnega zdroba, 6 dag masla (lahko je tudi polovica masla in polovica bele svinjske masti). Skuto in maslo zmešamo, potem dodamo 3 rumenjake, iz beljakov naredimo sneg, rahlo solimo, sneg previdno primešamo, po vrhu potresamo zdrob in na rahlo zmešamo. Pustimo počivati, potem pa oblikujemo cmoke in jih skuhamo. Sladkamo šele skuhane in zabeljane z drobtinami.«

Bog žegnaj!

S. Nikolina je naša 'radijska kuharica' že več kot desetletje
S. Nikolina je naša 'radijska kuharica' že več kot desetletje © Rok Mihevc

Kuhajmo s s. Nikolino
Alojz Rebula in Zora Tavčar (photo: Družina) Alojz Rebula in Zora Tavčar (photo: Družina)

Poslovila se je pisateljica Zora Tavčar

V 97. letu starosti je umrla slovenska pisateljica, esejistka in prevajalka Zora Tavčar, ena pomembnejših ustvarjalk slovenske književnosti v Italiji. Stara je bila 96 let, poroča Primorski ...

Protestni pohod na Ježici  (photo: Robert Božič) Protestni pohod na Ježici  (photo: Robert Božič)

Čemažarjevi s sodišča prejeli klofuto

Napad Romov na ljubljanskega kmeta Antona Čemažarja še ni dobil sodnega epiloga. A ena od odločitev, ki so jo že prejeli, ne nakazuje ugodnega razpleta. Napadalci so bili trije, na kraj pa jih je ...

Jelko Kacin (photo: Katja Kodba/STA) Jelko Kacin (photo: Katja Kodba/STA)

Kacin: Treba je poiskati tiste, ki znajo!

Pod vlado Roberta Goloba smo na začetku leta 2023, lani in tudi januarja letos lahko slišali, da vstopamo v leto reform. Kako je z reformami, lahko presodi vsak sam oziroma tudi občuti v ...

dr. Žiga Turk (photo: Izidor Šček) dr. Žiga Turk (photo: Izidor Šček)

Dr. Žiga Turk: »To je bilo na meji veleizdaje«

Dr. Žiga Turk, ki smo ga povabili v prvo avgustovsko oddajo Spoznanje več, predsodek manj, je zgrožen nad načinom, kako se vlada odziva na vojno v soseščini. Namesto da bi jo resno jemala, se ...