Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Mark GazvodaMark Gazvoda
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
S. Nikolina (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina | (foto: Izidor Šček)

Kako s. Nikolina kuha velikonočno šunko?

Kuhajmo s s. Nikolino | 05.04.2023, 14:19 Matjaž Merljak

Priprave jedi za velikonočni žegen smo se dotaknili v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino. Povedala je, koliko časa se kuha velikonočna šunka, kako uporabna je voda, v kateri smo jo kuhali in dodala nekaj nasvetov za naravne barve pirhov.

Velikonočna šunka

Čas kuhanja mesa določimo glede na težo in starost mesa: za 1 kg mesa naj bo ena ura kuhanja. Kuhamo ga  mirno in pokrito. Da je dovolj kuhano, lahko določimo na otip ali tako, da ga prebodemo z vilico (če gre vilica z lahkoto notri in ven, je že kuhano). Čas kuhanja lahko skrajšamo tudi tako, da meso prerežemo. Hkrati imamo s tem lepši pregled nad tem, kdaj je meso skuhano. Dobili bomo tudi dobro suho juho, ki je zelo uporabna.

Suha juha

Če smo kuhali domačo šunko, dobimo močno suho juho, ki ji lahko prilijemo vodo in v njej zakuhamo riž ali močnik (oz. sukanec: moko in jajce med dlanmi zdrobimo ter dobro skuhamo), dodamo lahko še vejice peteršilja. V tej juhi lahko skuhamo žlikrofe, uporabimo jo pri pripravi gorenjske prate, kruhovega narastka (za prilogo).

Vabljeni, da se naročite na podcast nasvetov sestre Nikoline.

Pirhi

Sestra Nikolina priporoča uporabo naravnih barv - kuhanje v čebulnih olupkih, še posebej od rdeče čebule. Za rdečo barvo lahko uporabimo sok rdeče pese z žlico kisa, raztopino rdeče paprike, v teranu ...

Več o pripravi jedi za velikonočni žegen boste našli na blogu Kuhajmo s sestro Nikolino

Blagoslov jedil
Blagoslov jedil © Rok Mihevc

Sestra Nikolina je v oddaji svetovala tudi, kaj narediti, če je kuhano meso za veliko noč preslano, glede uporabe ovsene in ajdove moke za kruh ter glede priprave kruhov štruce - prate. Poslušajte posnetek oddaje Svetovalnica.

Kuhajmo s s. Nikolino
V kongregacijo so sprejeli Aljaža, Jakoba in Tadeja (photo: Bogoslovno semenišče) V kongregacijo so sprejeli Aljaža, Jakoba in Tadeja (photo: Bogoslovno semenišče)

Da ne bodo mehanični duhovniki

Praznik brezmadežnega spočetja Device Marije je vsako leto posebej slovesen tudi za bogoslovce. Ta dan je poleg seveda glavnih Gospodovih praznikov zanje največji praznik, na katerega bogoslovci ...

Zlato je tisti del premoženja, ki ga želite ohraniti kot najbolj varnega, za najhujše primere, če gre kaj narobe, da imate še vedno neko varnost. (photo: zlatopoposti.si) Zlato je tisti del premoženja, ki ga želite ohraniti kot najbolj varnega, za najhujše primere, če gre kaj narobe, da imate še vedno neko varnost. (photo: zlatopoposti.si)

Naložbeno zlato kupite in ga prejmete kar po pošti

Zlato je od nekdaj veljalo kot dobra naložba, kot nekaj, kar se obnese v vihravih časih. V Svetovalnici smo predstavili varčevanje v to cenjeno kovino. Naš sogovornik je bil direktor podjetja s ...

Lucija Vrankar (photo: Rok Mihevc) Lucija Vrankar (photo: Rok Mihevc)

Yala, yala! Gremo, fantje in dekleta!

Vsakdo bi moral malo po svetu. Tako bo spoznal, da rek, ki ga poznamo Slovenci Povsod je lepo, a doma je najlepše, res drži. Tako je v Kolokviju razmišljala nekdanja stevardesa Lucija Vrankar. Z ...

O avtorju