Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Nadevan krof (foto: pixabay)
Nadevan krof | (foto: pixabay)

Cvrete krofe? Sestra Nikolina svetuje, da pazite na temperaturo

Kuhajmo s s. Nikolino | 12.02.2021, 10:21 Matjaž Merljak

Vse sestavine za krofe naj bodo tople, ogrete naj bodo tudi deske, krpe in prostor, kjer bodo vzhajali. In nenazadnje: prave temperature mora biti olje, v katerem bomo cvrli krofe. Ali pa flancate in miške.

V posodo presejemo 1 kg moke (če je možno pol ostre, pol mehke) in 1 pecilni prašek. Ob rob posode damo zvrhano žličko soli in limonino lupino. V jamico na sredi vstavimo 5 dag kvasa in žličko sladkorja ter prelijemo s 3-4 žlicami toplega mleka. Ko je to vzhajalo, dodamo mešanico 4-5 rumenjakov in do 10 dag sladkorja ter 1 vaniljev sladkor. Z rokami ali kuhalnico mešamo in po malo prilivamo toplo mleko (vsega je 6-7 dl), 5 žlic ruma, limonino lupino, na koncu dodamo 5 dag raztopljenega masla z dvema žlicama olja.

Morda niste vedeli:
"S pustnimi krofi je letos že devetnajstič zadišalo po dobroti.
Pustna Sobotna iskrica na Radiu Ognjišče je z vašo pomočjo pomagala misijonarki  s. Agati Kociper, ki skrbi za deklice v Amazoniji."

Pripravljeno testo gnetemo z obema rokama - 15 minut, da dobimo mehko in gladko testo. Obdelano testo naj pokrito vzhaja do eno uro in pol. Damo ga na pomokan prt, ga z valjarjem najprej potolčemo, nato pa enakomerno razvaljamo za višino polovice prsta. Z modelčki nato oblikujemo krofe in jih ocvremo.

Če imajo krofi luknje ali se med cvrtjem sami obračajo, so premalo vzhajani.

Za enojne krofe je dovolj, da vzhajajo enkrat in jih kasneje nadevamo z marmelado. Dvojni pa naj vzhajajo na vsaki strani pol ure, prva stran naj bo pokrita.

Vrhnja plast gre najprej v maščobo. Slednja naj bo kakovostna, najboljša je mešanica olja in masti. Ni treba, da je je v posodi veliko - za višino dveh ali teh prstov. Pazimo, da je maščoba prave temperature: košček testa mora splavati na površje po štetju do tri. Delamo pa tako, da prvo stran ocvremo pokrito, drugo odkrito.

Krofe lahko pripravimo v pečici: pred peko jih namažemo z jajcem in pečemo 12 min. pri 190 stopinjah na klasični način.

S. Nikolina
S. Nikolina © Izidor Šček

Da krofi ne bodo pili olja

V testo, v presejano moko, moramo dati malo pecilnega praška, ki ga tudi presejemo. Pridamo pa tudi alkohol - na 1 kg moke je treba dati 4 - 5 žlic ruma ali žganja. Pomembno je tudi pravilno vzhajanje in pravilno pogreto olje."

Vse pustne dobrote potresemo s sladkorjem šele takrat, ko jih postrežemo.

Več nasvetov sestre Nikoline na posebeni spletni strani Kuhajmo s sestro Nikolino.

Nasveti sestre nikoline na vaši napravi

Vabljeni, da se naročite na podcast nasvetov sestre  Nikoline. Dvakrat mesečno sodeluje v oddaji Svetovalnica in vsakič po oddaji pripravimo odgovore in nasvete v obliki podcasta

Kuhajmo s s. Nikolino
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

O avtorju