Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Krofi (foto: Pixabay)
Krofi | (foto: Pixabay)

Sestra Nikolina o "skrivnosti" odličnih krofov

Kuhajmo s s. Nikolino | 09.02.2024, 16:00 Matjaž Merljak

Priprave pustnih dobrot smo se lotili tudi v zadnji Svetovalnici s podnaslovom Kuhajmo s sestro Nikolino. Povedala je med drugim, kako pripraviti krofe in miške ter na kaj naj še posebej pazimo.

Vse sestavine pripravimo že prejšnji dan, prav tako vse pripomočke, da so sobne temperature.

Za krofe potrebujemo 1 kg suhe moke, vanjo presejemo en pecilni prašek, ob strani pa damo 2 žlički soli. Dodamo še naribano limonino lupino in malo ruma. 4 rumenjake, 2 žlici sladkorja in 2 vanilin sladkorja pa posebej zmiksamo v kotličku. K moki bomo prilili malo toplega mleka. Vsega skupaj ga potrebujemo ¾ litra: 3-4 žlice ga že vmešamo v kvas, dodamo še žličko sladkorja in malo moke. To naj vzhaja v malo večji skledi. Potem ko smo testu pridali mleko, dodamo še stopljeno maslo – 5-6 dag in 2 dag olja (belega ali olivnega).

Pripraviti moramo mehko testo. Če bo postajalo krepko, dolijemo še malo mleka - boljše kot če bi v nasprotnem primeru morali dodajati moko. Testo mora biti žametno in nato ga damo vzhajati. Povrhu ga nič ne potresemo z moko, samo pokrijemo s prtičem. Pred valjanjem ga lahko še enkrat pognetemo. Izkrožimo krofe, odlagamo jih na servieto (mokanje ni potrebno). Dvojene krofe po pol ure obrnemo, enojnih ni potrebno. Za cvrtje je najbolj primerna mešanica olja in masti. V dobro segreto maščobo (preverimo s kroglico testa, ki naj naj površje prihaja pri štetju do tri) damo najprej vrhnjo plast vzhajanega krofa. Cvremo jih pokrito. Ko po štirih minutah dobijo lepo barvo, jih obrnemo in odkrito ocvremo do konca. Poberemo jih na rešetko oz. mrežo in nadaljujemo s cvrenjem. 

Krofi z marmelado
Krofi z marmelado © Pixabay

Miške

Sestra Nikolina je povedala, da tudi majhni otroci lahko sodelujejo in pomagajo mamicam pri pripravi pustnih dobrot. Del testa jim damo v posodico in ga sami gnetejo ter oblikujejo kroglice v velikosti mandarine ter pustijo vzhajati. Pri polaganju v maščobo, naj bodo starši zelo previdni in naj raje to delo opravijo sami, najmlajši pa lahko spet brizgajo krofe z marmelado. Tudi pri izdelavi flancatov iz kvašenega testa lahko prav pride otroška pomoč pri delanju zarezic v kvadratke. Enostavne za pripravo so tudi miške. V skledo presejemo ½ kg moke, solimo, dodamo dva rumenjaka, 2-3 žlice ruma (zaradi cvrenja), sladkamo z vanilijo, kvasec iz 2 dag kvasa - prilivamo mleko in naredimo prijetno žametno testo. Dodamo še 3 dag masla. Dobro pregnetemo, vzhaja manj kot eno uro. Med tem pogrejemo olje. Z žlico, ki jo namočimo v olje, ob steni zajamemo testo in ga s pomočjo druge žlice odlagamo v olje. Sestra je svetovala tudi poslušalki, da v olje položimo vrhnjo stran vzhajanega krofa ali flancata.

Več pustnih dobrot poiščite v podcastu in v Avdio arhivu Kuhajmo s sestro Nikolino

Miške
Miške © Pixabay

Kuhajmo s s. Nikolino
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju