Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Slovenska potica z orehovim nadevom (foto: STA)
Slovenska potica z orehovim nadevom | (foto: STA)

V oddaji s sestro Nikolino o potici, tatarskem biftku in sarmi

Kuhajmo s s. Nikolino | 21.12.2023, 17:14 Matjaž Merljak

Potica je skoraj vedno eno na dnevnem redu med vašimi vprašanji v oddaji Svetovalnica, ko gostimo sestro Nikolino. Tokrat se spraševali tudi o pripravi tatarskega bitfka, odgovor smo dobili z vašo pomočjo. Na blogu pa vas pred prazniki kot kaže zelo zanima tudi priprava sarme.

V zadnjih dneh adventa, ko se zaključuje duhovna priprava na praznik, hkrati poteka tudi zunanja priprava, okrasitev naših hiš in stanovanj ter priprava jedi. Praznikov si Slovenci ne znamo predstavljati brez potice. Pa tudi med letom je, če sodimo po vaših vprašanjih v oddaji Svetovalnica s podnaslovom Kuhajmo s sestro Nikolino, kar pogosto na mizah. Izbrali smo nekaj nasvetov in odgovorov sestre Nikoline, še več jih boste našli na tej spletni strani in med podcasti.

Potica - na kratko

Za testo potrebujemo: 60 dag moke, kavna žlička soli ob strani, v moko pa limonino lupino, 2-3 žlice ruma, mešanico 3 rumenjakov in 8 dag sladkorja. 2 dl toplega mleka. Posebej 2,5 dag kvasa z malo sladkorja, 3 žlice mleka in malo moke posebej vzhaja ... Potico zavijemo, damo v model in nabodemo s pletilko, iztisnemo morebitni zrak in nato vzhaja 80 minut. Nato jo spet nabodemo, namažemo z jajcem in damo v 170 stopinj vročo pečico. Pečemo jo do eno uro. Pečeno čez 5-10 minut obrnemo na desko. Pokrijemo s prtičem in zavijemo v vrečko in počakamo, da se ohladi.

Orehov nadev za potico

Poslušalka je vprašala, če je pred mletjem orehov potrebno cela jedrca popariti (in jih potem dobro osušiti, šele potem pa zmleti), da izgubijo grenkobo. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da domačih orehov ni potrebno oprati, kupljene pa operemo v vroči vodi, odcedimo in dobro posušimo v pečici (po kakšni peki). Nato se jih zmelje. Če bomo delali potico iz 60 dag moke, potrebujemo nadev iz 50 dag zmletih orehov. V kozico pristavimo 1/4 l sladke smetane (ali mleka in 10 dag masla) in 10 dag sladkorja (10 dag pa ga bomo dali v sneg) in ko zavre, dodamo 2 žlici belih drobtin ter z metlico mešamo in skuhamo. Dodamo pripravljene orehe ter mešamo s kuhalnico. Ko dobimo suho gmoto, odstavimo ter dodamo cimet, nožev vrh prave kave, vanilin sladkor, limonino lupino, sok cele pomaranče in rum. Dobro umešamo in z metlico v roki umešamo sneg. Če nadev ni dovolj mehak, dodamo malo tople kuhane kave, mleka ali sladke smetane. Biti mora podobno mehak kot testo. Nadev lahko naredimo zjutraj in ga pustimo na toplem ter počaka, da naredimo testo in vzhaja ... Poslušalka je vprašala še, da je pri receptu za potratno potico dopisano pri pripravi orehovega nadeva, da orehe prelijemo z mrzlim mlekom in se s tem izognemo pekoči zgagi (ki jo nekateri občutijo pri sladicah z orehi). Kakšna naj bo prava temperatura mleka za pripravo orehovega nadeva? Sestra Nikolina pravi, da v tem primeru uporabi mleko kuhinjske temperature. Za tiste, ki imajo težave z zgago, pa je dobro orehe popariti z vinom.

Zakaj potica poči

Poslušalka je vprašala: zakaj potica ob strani poči in včasih jo potegne na eno stran, kakor da bi se hotela prevrniti? Sestra Nikolina je odgovorila, da mora biti testo primerno mehko, enake mehkobe mora biti tudi nadev, tesno moramo zaviti - ne s prtom, ampak z rokami. Damo v model (če damo na pekač, naj bosta zavitka razmaknjena oz. vmes namažemo z oljem) in nabodemo s tankimi vilicami (tudi ob straneh). Naj vzhaja 75 do 80 minut. Nato jo znova prebodemo, namažemo z jajcem ali samo z beljakom in damo peči v 170 stopinj Celzija v ogreto pečico (preveč ogreta pečica hitro dviga potico in potem poči). Po 20-ih minutah povišamo ali znižamo temperaturo za 10 stopinj, dvignemo v pečici ali pokrijemo.

Še več nasvetov o potici ...  

Slovenska potica
Slovenska potica © STA

Tatarski biftek

V zadnji oddaji smo se ustavili tudi pri jedi, ki je marsikje na mizah na božično in novoletno jutro. Poslušalka je prosila za recept za domač tatarski biftek: kateri kos mesa je najboljši in koliko časa se ga lahko hrani v hladilniku? Sestra Nikolina ji je odgovorila, da je najboljši kos mesa "pljučna" oz. ribica ali kare, ki je brez vsakih vlaken in kožic. Treba ga je zmleti ali zmiksati. V hladilniku ga lahko hrani (v posodi s čim manj zraka) 3-5 dni. Peter z Laškega nam je zaupal svoj recept. Potrebujemo 16 dag mesa, 2 kavni žlički soli, 1 kavno žličko popra, 1/4 kavne žličke kumine, 1 kavno žličko mlete paprike, 2 kavni žlički limoninega soka, 4 kavne žličke nasekljane čebule, 3 kavne žličke nasekljanih kumaric, 1 kavno žličko nasekljanih kaper, 1/2 kavne žličke nasekljanih sardelnih filetov, 1/4 kavne žličke nasekljanih feferonov, 4 kavne žličke gorčice, 2 kapljici tabasca, 1 brizg konjaka. Meso na drobno nastrgamo ali pa ga zmiksamo v multipraktiku. Meso vzamemo ven in nato v multipraktik damo 2 veliki žlici hladnega olja in 1 rumenjak, nato pa v zgornjem vrstnem redu dodajamo začimbe ter skupaj zmešamo. Peter je še dodal, da lahko isto postopek ponovimo tudi, če želimo uporabiti npr. meso iz goveje juhe.

Sarma

V teh dneh na naši spletni strani Kuhajmo s sestro Nikolino veliko iščete tudi recept za sarmo. Enega vam posredujemo tudi tu ...

Sestavine:
1 glava kislega zelja (20 listov)
juha ali vroča voda
Nadev:
60 dag mletega mesa (govejega in svinjskega)
2 žlici rumeno pražene čebule
3 stroki česna
sol, poper
3 žlici napol kuhanega riža
polovica kranjske klobase
Omaka:
1 žlica olja
1 šalotka
1 žlica moke
0,5 dl paradižnikove mezge
juha/voda


Postopek:
Glavo razlistamo, rebra porežemo in liste splaknemo. Ostanke narežemo. Če imamo svežo zeljnato glavo, jo najprej skuhamo v kisli vodi s kumino.
Za nadev: mesu dodamo vse sestavine in z roko premešamo. Nato nadev enakomerno naložimo na liste in zavijemo.
Kozico pomastimo, natresemo kislo zelje in koščke kranjske klobase ter nalagamo sarme (zaključek naj bo spodaj). Tudi med posamezne plasti naložimo kislo zelje in narezano mesnino.
Pokrijemo s krožnikom in zalijemo z vodo. Tako zmanjšamo možnost, da se sarme med vrenjem odpirajo. Krožnik odmaknemo preden dolijemo omako: na olju popražimo čebulo, potresemo z moko in zalijemo z mezgo. Počakamo, da prevre.

Kuhajmo s s. Nikolino
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju