Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
S. Nikolina (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina | (foto: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Kuhajmo s s. Nikolino | 30.03.2021, 12:56 Matjaž Merljak

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

Velikonočno šunko lahko skuhamo ali pripravimo v testu. Za prvi primer šunko splaknemo pod vodo in damo kuhat. Vode v loncu naj bo toliko, da je dobro pokrita. Mirno naj vre, posoda naj bo pokrita. Kuhamo približno eno uro na kilogram teže. Preverimo z vilico - če zabodemo in iz šunke ne izteka sok, je kuhana. Ohlajamo jo v tej vodi - odkrito. Nato jo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik.
V vodo ne dodajamo začimb, lahko pa po želji damo dva lovorova lista in zrna popra. To tekočino uporabimo za t.i. suho juho. Zakuhamo lahko sukanec (lahko z ajdovo moko), repne olupke. Juho lahko damo zamrznit in jo uporabimo pri kuhi jote, fižolove juhe ...

Za šunko v testu naredimo kvašeno testo kot za kruh. Pustimo ga vzhajati, nato ga razvaljamo in na sredino, ki naj bo malo debelejša, postavimo kos mesa in testo zagrnemo. Ob strani nabodemo z vilicami, prižgemo pečico in jed že postavimo v pečico. Tudi tu pečemo eno uro za kilogram mesa.

Vsi nasveti sestre Nikoline so vam na voljo na blogu.

Pirhi
Če jajca kuhamo v olupkih rumene čebule, dobimo rjave pirhe, močnejšo barvo dobimo z olupki rdeče čebule. Olupki naj bodo v vodi. Mednje naložimo jajca in zalijemo z vročo vodo, da jajca čim prej zavro. Kuhajo naj se 6 do 8 minut. Če imamo večjo količino jajc, jih kuhamo s pomočjo mreže. V obeh primerih jih damo ohladiti v mrzlo vodo. Za sijaj jih namažemo kapljico olja.

Če jajca kuhamo v rdečem ali črnem vinu, dobimo rdeče pirhe in kristale na površini. Lahko jih kuhana damo v sok rdeče pese, rdečo barvo dobimo tudi z dodatkom rdeče paprike. Zeleno barvo lahko dobimo s špinačo ali koprivami. Jajca sicer damo kuhat v toplo vodo, vrejo naj približno 7 minut, čim prej jih damo v hladno vodo.
Poslušalka je povedala, da rumene pirhe dobi tako, da jih položi v vodo, v kateri je skuhala kamilice in žafran. Druge poslušalke so predlagale kuhanje jajc v kurkumi ali curryju.

Preberite še, kako sestra Nikolina pripravlja praznično potico

V tokratni Svetovlnici je sestra Nikolina povedala še, kako narediti testo za pico, se lotiti rezancev za juho, pripraviti nojevo jajce in telečjo kračo ...

 

Kuhajmo s s. Nikolino
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju