Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
S. Nikolina (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina | (foto: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Kuhajmo s s. Nikolino | 30.03.2021, 12:56 Matjaž Merljak

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

Velikonočno šunko lahko skuhamo ali pripravimo v testu. Za prvi primer šunko splaknemo pod vodo in damo kuhat. Vode v loncu naj bo toliko, da je dobro pokrita. Mirno naj vre, posoda naj bo pokrita. Kuhamo približno eno uro na kilogram teže. Preverimo z vilico - če zabodemo in iz šunke ne izteka sok, je kuhana. Ohlajamo jo v tej vodi - odkrito. Nato jo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik.
V vodo ne dodajamo začimb, lahko pa po želji damo dva lovorova lista in zrna popra. To tekočino uporabimo za t.i. suho juho. Zakuhamo lahko sukanec (lahko z ajdovo moko), repne olupke. Juho lahko damo zamrznit in jo uporabimo pri kuhi jote, fižolove juhe ...

Za šunko v testu naredimo kvašeno testo kot za kruh. Pustimo ga vzhajati, nato ga razvaljamo in na sredino, ki naj bo malo debelejša, postavimo kos mesa in testo zagrnemo. Ob strani nabodemo z vilicami, prižgemo pečico in jed že postavimo v pečico. Tudi tu pečemo eno uro za kilogram mesa.

Vsi nasveti sestre Nikoline so vam na voljo na blogu.

Pirhi
Če jajca kuhamo v olupkih rumene čebule, dobimo rjave pirhe, močnejšo barvo dobimo z olupki rdeče čebule. Olupki naj bodo v vodi. Mednje naložimo jajca in zalijemo z vročo vodo, da jajca čim prej zavro. Kuhajo naj se 6 do 8 minut. Če imamo večjo količino jajc, jih kuhamo s pomočjo mreže. V obeh primerih jih damo ohladiti v mrzlo vodo. Za sijaj jih namažemo kapljico olja.

Če jajca kuhamo v rdečem ali črnem vinu, dobimo rdeče pirhe in kristale na površini. Lahko jih kuhana damo v sok rdeče pese, rdečo barvo dobimo tudi z dodatkom rdeče paprike. Zeleno barvo lahko dobimo s špinačo ali koprivami. Jajca sicer damo kuhat v toplo vodo, vrejo naj približno 7 minut, čim prej jih damo v hladno vodo.
Poslušalka je povedala, da rumene pirhe dobi tako, da jih položi v vodo, v kateri je skuhala kamilice in žafran. Druge poslušalke so predlagale kuhanje jajc v kurkumi ali curryju.

Preberite še, kako sestra Nikolina pripravlja praznično potico

V tokratni Svetovlnici je sestra Nikolina povedala še, kako narediti testo za pico, se lotiti rezancev za juho, pripraviti nojevo jajce in telečjo kračo ...

 

Kuhajmo s s. Nikolino
Najslavnejši dimnik in najslavnejša galeba (photo: posnetek zaslona) Najslavnejši dimnik in najslavnejša galeba (photo: posnetek zaslona)

Spremljajte dogajanje s Trga svetega Petra

Za zdaj je jasno, da so kardinali včeraj prvič volili in papež ni bil izvoljen. Preseneča, da so glasovnice zažgali razmeroma pozno. Glede na izkušnje minulih konklavov, lahko danes prvi dim iz te ...

Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak) Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak)

Umrl zadnji čedermac

V bolnišnici v Vidmu je včeraj umrl Božo Zuanella, župnik v Tarčmunu in Sovodnji. Čez mesec in pol bi praznoval šestdesetletnico duhovništva, decembra bi dopolnil 84 let. Bil je tudi zbiralec ...

O avtorju