Jože Bartolj
Marko Zupan
Meta Potočnik
S. Nikolina (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina | (foto: Izidor Šček)

Ni še prepozno za Miklavževe piškote

03.12.2021, 13:32 Matjaž Merljak

Najbolj običajni so iz krhkega ali linškega testa, strojni keksi, na testomat, medenjaki ... Sestra Nikolina nam je zaupala nekaj receptov.

Medenjake naredimo po naslednjem postopku: v 1/2 kg moke presejemo 1/2 kavne žličke pecilnega praška, zdrobimo 12 dag masla (ali margarine) ter zdrobtinimo. Dodamo 20 dag sladkorja v prahu, 12 dag (2 žlici) medu, cimet, 1 jajce in 3-4 žlice mleka. Testo naj ne bo preveč mehko. Dobro je, da vsaj malo počiva. Razvaljamo za 2-3 mm debelo ter s pomočjo modelov oblikujemo oblike. Polagamo na peki papir (ali namazan in pomokan pekač) ter pečemo pri 170-175 stopinjah, da lepo narastejo (cca. 12 minut). Ohlajene lahko okrasimo ali oblivamo (s čokolado ali belim ledom).

Za piškote z modelčki potrebujemo: 1/2 moke, 1 pecilni prašek in 250 g masla. To zdrobtinimo in dodamo 200 g sladkorja v prahu, limonino lupino, vanilin sladkor, 2 rumenjaka in 1 celo jajce. Po potrebi dodamo žlico kisle smetane. Testo naj obvezno počiva. Testo razvaljamo, z modelčki, ki jih pomakamo v moko, oblikuejmo piškote, polagamo na pekač s peki papirjem. Iz obreznin naredimo poljubne oblike ter dodamo na pekač. Pečemo pri 185-190 stopinjah.

Piškoti sestre Nikoline
Piškoti sestre Nikoline © Matjaž Merljak

Pri strojnih keksih naredimo krhko testo: v 3/4 kg moke presejemo 1 pecilni prašek, 25 dag razkosanega masla ter zdrobtinimo. Dodamo 35 dag sladkorja v prahu, sok 2 limon in malo limonine lupine, 3 jajca in po potrebi žlica kisle smetane. Testo stisnemo skupaj, da dobimo krepko testo. Dobro je, če počiva. Na strojček naredimo piškote različnih oblik, ki jih polagamo na pekač s peki papirjem. Pečemo pri 190 stopinjah.

Več receptov sestre Nikoline za piškote in druge Miklavževe dobrote

V ponedeljkovi oddaji Svetovalnica je povedala še, kako pripraviti parklje iz kruhovega testa, nadev za potico iz zmrznjenega kostanja in iz kokosa, kako je z uporabo smetane iz kuhanega mleka ... Prisluhnite posnetku oddaje v celoti.

Vabljeni, da se naročite na podcast nasvetov sestre Nikoline.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...