Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
S. Nikolina (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina | (foto: Izidor Šček)

Ni še prepozno za Miklavževe piškote

Kuhajmo s s. Nikolino | 03.12.2021, 13:32 Matjaž Merljak

Najbolj običajni so iz krhkega ali linškega testa, strojni keksi, na testomat, medenjaki ... Sestra Nikolina nam je zaupala nekaj receptov.

Medenjake naredimo po naslednjem postopku: v 1/2 kg moke presejemo 1/2 kavne žličke pecilnega praška, zdrobimo 12 dag masla (ali margarine) ter zdrobtinimo. Dodamo 20 dag sladkorja v prahu, 12 dag (2 žlici) medu, cimet, 1 jajce in 3-4 žlice mleka. Testo naj ne bo preveč mehko. Dobro je, da vsaj malo počiva. Razvaljamo za 2-3 mm debelo ter s pomočjo modelov oblikujemo oblike. Polagamo na peki papir (ali namazan in pomokan pekač) ter pečemo pri 170-175 stopinjah, da lepo narastejo (cca. 12 minut). Ohlajene lahko okrasimo ali oblivamo (s čokolado ali belim ledom).

Za piškote z modelčki potrebujemo: 1/2 moke, 1 pecilni prašek in 250 g masla. To zdrobtinimo in dodamo 200 g sladkorja v prahu, limonino lupino, vanilin sladkor, 2 rumenjaka in 1 celo jajce. Po potrebi dodamo žlico kisle smetane. Testo naj obvezno počiva. Testo razvaljamo, z modelčki, ki jih pomakamo v moko, oblikuejmo piškote, polagamo na pekač s peki papirjem. Iz obreznin naredimo poljubne oblike ter dodamo na pekač. Pečemo pri 185-190 stopinjah.

Piškoti sestre Nikoline
Piškoti sestre Nikoline © Matjaž Merljak

Pri strojnih keksih naredimo krhko testo: v 3/4 kg moke presejemo 1 pecilni prašek, 25 dag razkosanega masla ter zdrobtinimo. Dodamo 35 dag sladkorja v prahu, sok 2 limon in malo limonine lupine, 3 jajca in po potrebi žlica kisle smetane. Testo stisnemo skupaj, da dobimo krepko testo. Dobro je, če počiva. Na strojček naredimo piškote različnih oblik, ki jih polagamo na pekač s peki papirjem. Pečemo pri 190 stopinjah.

Več receptov sestre Nikoline za piškote in druge Miklavževe dobrote

V ponedeljkovi oddaji Svetovalnica je povedala še, kako pripraviti parklje iz kruhovega testa, nadev za potico iz zmrznjenega kostanja in iz kokosa, kako je z uporabo smetane iz kuhanega mleka ... Prisluhnite posnetku oddaje v celoti.

Vabljeni, da se naročite na podcast nasvetov sestre Nikoline.

Kuhajmo s s. Nikolino
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Protest kmetov (photo: STA) Protest kmetov (photo: STA)

Po vsej Sloveniji jutri protest kmetov!

Slovenski kmetje imajo dovolj. Jutri ob 13. uri po državi pripravljajo opozorilni shod. Sindikat kmetov Slovenije je na svoji spletni strani objavil lokacije zbora kmetov in kontaktne osebe, prav ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Preozka vrata za Frančiška

Zakaj papež Frančišek po izvolitvi pred desetimi leti ni šel v Apostolsko palačo? Zakaj tako pogosto ponavlja: molite zame? In kje je vzrok, da je religija spet postala svetovna kategorija? O tem ...

Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas) Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas)

Ponekod se do hiš pride samo z oslom

Slovenska karitas je tudi letos v postni čas vstopila z dobrodelno akcijo, ki nosi naslov »Ne pozabimo«. To lahko vsak izmed nas jemlje kot prijazen opomnik, da v vsakdanu ne pozabljamo na ljudi v ...

O avtorju