Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
S. Nikolina (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina | (foto: Izidor Šček)

Ni še prepozno za Miklavževe piškote

Kuhajmo s s. Nikolino | 03.12.2021, 13:32 Matjaž Merljak

Najbolj običajni so iz krhkega ali linškega testa, strojni keksi, na testomat, medenjaki ... Sestra Nikolina nam je zaupala nekaj receptov.

Medenjake naredimo po naslednjem postopku: v 1/2 kg moke presejemo 1/2 kavne žličke pecilnega praška, zdrobimo 12 dag masla (ali margarine) ter zdrobtinimo. Dodamo 20 dag sladkorja v prahu, 12 dag (2 žlici) medu, cimet, 1 jajce in 3-4 žlice mleka. Testo naj ne bo preveč mehko. Dobro je, da vsaj malo počiva. Razvaljamo za 2-3 mm debelo ter s pomočjo modelov oblikujemo oblike. Polagamo na peki papir (ali namazan in pomokan pekač) ter pečemo pri 170-175 stopinjah, da lepo narastejo (cca. 12 minut). Ohlajene lahko okrasimo ali oblivamo (s čokolado ali belim ledom).

Za piškote z modelčki potrebujemo: 1/2 moke, 1 pecilni prašek in 250 g masla. To zdrobtinimo in dodamo 200 g sladkorja v prahu, limonino lupino, vanilin sladkor, 2 rumenjaka in 1 celo jajce. Po potrebi dodamo žlico kisle smetane. Testo naj obvezno počiva. Testo razvaljamo, z modelčki, ki jih pomakamo v moko, oblikuejmo piškote, polagamo na pekač s peki papirjem. Iz obreznin naredimo poljubne oblike ter dodamo na pekač. Pečemo pri 185-190 stopinjah.

Piškoti sestre Nikoline
Piškoti sestre Nikoline © Matjaž Merljak

Pri strojnih keksih naredimo krhko testo: v 3/4 kg moke presejemo 1 pecilni prašek, 25 dag razkosanega masla ter zdrobtinimo. Dodamo 35 dag sladkorja v prahu, sok 2 limon in malo limonine lupine, 3 jajca in po potrebi žlica kisle smetane. Testo stisnemo skupaj, da dobimo krepko testo. Dobro je, če počiva. Na strojček naredimo piškote različnih oblik, ki jih polagamo na pekač s peki papirjem. Pečemo pri 190 stopinjah.

Več receptov sestre Nikoline za piškote in druge Miklavževe dobrote

V ponedeljkovi oddaji Svetovalnica je povedala še, kako pripraviti parklje iz kruhovega testa, nadev za potico iz zmrznjenega kostanja in iz kokosa, kako je z uporabo smetane iz kuhanega mleka ... Prisluhnite posnetku oddaje v celoti.

Vabljeni, da se naročite na podcast nasvetov sestre Nikoline.

Kuhajmo s s. Nikolino
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

O avtorju