Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Bezeg cveti (foto: Matjaž Merljak)
Bezeg cveti | (foto: Matjaž Merljak)

Za osvežitev pripravite šabeso ali bezgov sirup

Kuhajmo s s. Nikolino | 16.06.2021, 10:50 Matjaž Merljak

Kako prav v vročih dneh prija domača osvežitev? Sestra Nikolina nam je zaupala, kako pripravlja šabeso, bezgov sirup, sirup iz mete ali melise ... in kako pripravlja domači sladoled.

Šabesa
Potrebujemo: 10 l vode, 100 cvetov (1-2 kg in peclje očistimo) ter 5 kg sladkorja in 20 dag citronke. Pripravlja se prav tako kot sirup. Namakamo 3-4 dni dni na hladnem, ena od poslušalk pa je sporočila, da ima to na toplem. Steklenice (lahko tudi v manjše) pa obvezno hranimo na hladnem (hladilnik). Zamaške ne zavijemo do konca, da malo diha, ali pa da pokrijemo s tremi plastmi gaze ter zatesnimo z elastiko.

Ste vedeli, da šabeso v plastičnih steklenicah lahko tudi zamrznemo in jo bomo pili jeseni ali pozimi?

Bezgov sirup
Potrebujemo 5 l vode. Vsaj polovico jo prekuhamo in ohladimo ter vanjo namočimo 30-40 bezgovih cvetov. Če imamo, dodamo 2-3 narezane limone. Stoji naj 2-3 dni (lahko tudi štiri dni) na hladnem, vmes pomešamo. V ostali vodi skuhamo 3-4 kg sladkorja in ohladimo. Dodamo vodo, v kateri so bili namočeni cvetovi (seveda brez cvetov). Zamešamo 8 g citronske kisline. Precedimo in nalijemo v steklenice.
Poslušalka je povedala svojo izkušnjo, da del sladkorja karamelizira. S tem sok dobi lepo barvo in tudi okus se izboljša.

Blog z nasveti

Več nasvetov iz tokratne in prejšnjih oddaj "Svetovalnica s sestro Nikolino" najdete na posebni spletni strani, oblikovani kot blog. Vabljeni k obisku! Kliknite tukaj

Domači sladoled
Sadje očistimo, narežemo in zmiskamo s paličnim mešalnikom, dodamo limonin sok ter po okusu sladkamo. Dodamo jogurt (navadni oz. glede na okus sadja) ter premešamo in dodamo 1/2 l stepene sladke smetane (dodamo vanilijev sladkor). Damo v večjo skledo, postavimo v skrinjo ter vmes večkrat pomešamo. Dobro je, da ga eno uro pred serviranjem damo v hladilnik. Bogatejši okus sladoleda dobimo tako, da sadju dodamo zmiksana rumenjaka ter samo še smetano - jogurta pa ne.

Kuhajmo s s. Nikolino
Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc) Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc)

Dobra mineštra, sladoled in Šmarnice

Mesec maj, v katerega smo vstopili, je že od 16. stoletja povezan s češčenjem Marije. Posebna majniška pobožnost je nastala dve stoletji pozneje. Na Slovenskem smo jo začeli obhajati sredi 19. ...

Matjaž Celarc na pogovoru v studiu Radia Ognjišče (photo: Mojca Močnik) Matjaž Celarc na pogovoru v studiu Radia Ognjišče (photo: Mojca Močnik)

Koliko glasov za izvolitev potrebuje novi papež?

Kardinali z vsega sveta se v teh dneh zbirajo na kongregacijah, na katerih se pogovarjajo o usmeritvi Cerkve v prihodnje. V sredo popoldne se bo začel konklave, že dopoldne pa bo somaševanje za ...

Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak) Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak)

Umrl zadnji čedermac

V bolnišnici v Vidmu je včeraj umrl Božo Zuanella, župnik v Tarčmunu in Sovodnji. Čez mesec in pol bi praznoval šestdesetletnico duhovništva, decembra bi dopolnil 84 let. Bil je tudi zbiralec ...

O avtorju