Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Bezeg cveti (foto: Matjaž Merljak)
Bezeg cveti | (foto: Matjaž Merljak)

Za osvežitev pripravite šabeso ali bezgov sirup

Kuhajmo s s. Nikolino | 16.06.2021, 10:50 Matjaž Merljak

Kako prav v vročih dneh prija domača osvežitev? Sestra Nikolina nam je zaupala, kako pripravlja šabeso, bezgov sirup, sirup iz mete ali melise ... in kako pripravlja domači sladoled.

Šabesa
Potrebujemo: 10 l vode, 100 cvetov (1-2 kg in peclje očistimo) ter 5 kg sladkorja in 20 dag citronke. Pripravlja se prav tako kot sirup. Namakamo 3-4 dni dni na hladnem, ena od poslušalk pa je sporočila, da ima to na toplem. Steklenice (lahko tudi v manjše) pa obvezno hranimo na hladnem (hladilnik). Zamaške ne zavijemo do konca, da malo diha, ali pa da pokrijemo s tremi plastmi gaze ter zatesnimo z elastiko.

Ste vedeli, da šabeso v plastičnih steklenicah lahko tudi zamrznemo in jo bomo pili jeseni ali pozimi?

Bezgov sirup
Potrebujemo 5 l vode. Vsaj polovico jo prekuhamo in ohladimo ter vanjo namočimo 30-40 bezgovih cvetov. Če imamo, dodamo 2-3 narezane limone. Stoji naj 2-3 dni (lahko tudi štiri dni) na hladnem, vmes pomešamo. V ostali vodi skuhamo 3-4 kg sladkorja in ohladimo. Dodamo vodo, v kateri so bili namočeni cvetovi (seveda brez cvetov). Zamešamo 8 g citronske kisline. Precedimo in nalijemo v steklenice.
Poslušalka je povedala svojo izkušnjo, da del sladkorja karamelizira. S tem sok dobi lepo barvo in tudi okus se izboljša.

Blog z nasveti

Več nasvetov iz tokratne in prejšnjih oddaj "Svetovalnica s sestro Nikolino" najdete na posebni spletni strani, oblikovani kot blog. Vabljeni k obisku! Kliknite tukaj

Domači sladoled
Sadje očistimo, narežemo in zmiskamo s paličnim mešalnikom, dodamo limonin sok ter po okusu sladkamo. Dodamo jogurt (navadni oz. glede na okus sadja) ter premešamo in dodamo 1/2 l stepene sladke smetane (dodamo vanilijev sladkor). Damo v večjo skledo, postavimo v skrinjo ter vmes večkrat pomešamo. Dobro je, da ga eno uro pred serviranjem damo v hladilnik. Bogatejši okus sladoleda dobimo tako, da sadju dodamo zmiksana rumenjaka ter samo še smetano - jogurta pa ne.

Kuhajmo s s. Nikolino
Urša Cankar Soares ob letošnjem obeležju nerojenim otrokom (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares ob letošnjem obeležju nerojenim otrokom (photo: Marjana Debevec)

Tisti čeveljčki, ki ne bodo nikoli obuti...

Predstavniki slovenskega Pohoda za življenje so dopoldne na Kongresnem trgu postavili spominsko obeležje za vse umrle nerojene otroke. Voditeljica Urša Cankar Soares je ob tem pojasnila, da bodo ...

Kardinal Franc Rode (photo: Rok Mihevc) Kardinal Franc Rode (photo: Rok Mihevc)

Slovenski kristjan naj ne skriva svoje vere

Župnija Krka in Zavod Kozmijan sta ob godu sv. Kozme in Damijana, zavetnikov bolnikov, zdravnikov, farmacevtov in drugih zdravstvenih delavcev – godujeta 26. septembra in sta tudi zavetnika ...

Kapela Našega Gospoda v Ignacijevem domu duhovnosti (photo: Petra Stopar) Kapela Našega Gospoda v Ignacijevem domu duhovnosti (photo: Petra Stopar)

Prostor tihote sredi vsakdanjega vrveža

Slovenska provinca Družbe Jezusove obeležuje 100. obletnico blagoslova Doma duhovnih vaj pri Svetem Jožefu, danes Ignacijevega Doma duhovnosti. Obenem mineva 15 let od vnovičnega začetka delovanja ...

O avtorju