Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Bezeg cveti (foto: Matjaž Merljak)
Bezeg cveti | (foto: Matjaž Merljak)

Za osvežitev pripravite šabeso ali bezgov sirup

Kuhajmo s s. Nikolino | 16.06.2021, 10:50 Matjaž Merljak

Kako prav v vročih dneh prija domača osvežitev? Sestra Nikolina nam je zaupala, kako pripravlja šabeso, bezgov sirup, sirup iz mete ali melise ... in kako pripravlja domači sladoled.

Šabesa
Potrebujemo: 10 l vode, 100 cvetov (1-2 kg in peclje očistimo) ter 5 kg sladkorja in 20 dag citronke. Pripravlja se prav tako kot sirup. Namakamo 3-4 dni dni na hladnem, ena od poslušalk pa je sporočila, da ima to na toplem. Steklenice (lahko tudi v manjše) pa obvezno hranimo na hladnem (hladilnik). Zamaške ne zavijemo do konca, da malo diha, ali pa da pokrijemo s tremi plastmi gaze ter zatesnimo z elastiko.

Ste vedeli, da šabeso v plastičnih steklenicah lahko tudi zamrznemo in jo bomo pili jeseni ali pozimi?

Bezgov sirup
Potrebujemo 5 l vode. Vsaj polovico jo prekuhamo in ohladimo ter vanjo namočimo 30-40 bezgovih cvetov. Če imamo, dodamo 2-3 narezane limone. Stoji naj 2-3 dni (lahko tudi štiri dni) na hladnem, vmes pomešamo. V ostali vodi skuhamo 3-4 kg sladkorja in ohladimo. Dodamo vodo, v kateri so bili namočeni cvetovi (seveda brez cvetov). Zamešamo 8 g citronske kisline. Precedimo in nalijemo v steklenice.
Poslušalka je povedala svojo izkušnjo, da del sladkorja karamelizira. S tem sok dobi lepo barvo in tudi okus se izboljša.

Blog z nasveti

Več nasvetov iz tokratne in prejšnjih oddaj "Svetovalnica s sestro Nikolino" najdete na posebni spletni strani, oblikovani kot blog. Vabljeni k obisku! Kliknite tukaj

Domači sladoled
Sadje očistimo, narežemo in zmiskamo s paličnim mešalnikom, dodamo limonin sok ter po okusu sladkamo. Dodamo jogurt (navadni oz. glede na okus sadja) ter premešamo in dodamo 1/2 l stepene sladke smetane (dodamo vanilijev sladkor). Damo v večjo skledo, postavimo v skrinjo ter vmes večkrat pomešamo. Dobro je, da ga eno uro pred serviranjem damo v hladilnik. Bogatejši okus sladoleda dobimo tako, da sadju dodamo zmiksana rumenjaka ter samo še smetano - jogurta pa ne.

Kuhajmo s s. Nikolino
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

O avtorju