Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Bezeg cveti (foto: Matjaž Merljak)
Bezeg cveti | (foto: Matjaž Merljak)

Za osvežitev pripravite šabeso ali bezgov sirup

Kuhajmo s s. Nikolino | 16.06.2021, 10:50 Matjaž Merljak

Kako prav v vročih dneh prija domača osvežitev? Sestra Nikolina nam je zaupala, kako pripravlja šabeso, bezgov sirup, sirup iz mete ali melise ... in kako pripravlja domači sladoled.

Šabesa
Potrebujemo: 10 l vode, 100 cvetov (1-2 kg in peclje očistimo) ter 5 kg sladkorja in 20 dag citronke. Pripravlja se prav tako kot sirup. Namakamo 3-4 dni dni na hladnem, ena od poslušalk pa je sporočila, da ima to na toplem. Steklenice (lahko tudi v manjše) pa obvezno hranimo na hladnem (hladilnik). Zamaške ne zavijemo do konca, da malo diha, ali pa da pokrijemo s tremi plastmi gaze ter zatesnimo z elastiko.

Ste vedeli, da šabeso v plastičnih steklenicah lahko tudi zamrznemo in jo bomo pili jeseni ali pozimi?

Bezgov sirup
Potrebujemo 5 l vode. Vsaj polovico jo prekuhamo in ohladimo ter vanjo namočimo 30-40 bezgovih cvetov. Če imamo, dodamo 2-3 narezane limone. Stoji naj 2-3 dni (lahko tudi štiri dni) na hladnem, vmes pomešamo. V ostali vodi skuhamo 3-4 kg sladkorja in ohladimo. Dodamo vodo, v kateri so bili namočeni cvetovi (seveda brez cvetov). Zamešamo 8 g citronske kisline. Precedimo in nalijemo v steklenice.
Poslušalka je povedala svojo izkušnjo, da del sladkorja karamelizira. S tem sok dobi lepo barvo in tudi okus se izboljša.

Blog z nasveti

Več nasvetov iz tokratne in prejšnjih oddaj "Svetovalnica s sestro Nikolino" najdete na posebni spletni strani, oblikovani kot blog. Vabljeni k obisku! Kliknite tukaj

Domači sladoled
Sadje očistimo, narežemo in zmiskamo s paličnim mešalnikom, dodamo limonin sok ter po okusu sladkamo. Dodamo jogurt (navadni oz. glede na okus sadja) ter premešamo in dodamo 1/2 l stepene sladke smetane (dodamo vanilijev sladkor). Damo v večjo skledo, postavimo v skrinjo ter vmes večkrat pomešamo. Dobro je, da ga eno uro pred serviranjem damo v hladilnik. Bogatejši okus sladoleda dobimo tako, da sadju dodamo zmiksana rumenjaka ter samo še smetano - jogurta pa ne.

Kuhajmo s s. Nikolino
Matevž Čelik Vidmar (photo: Jože Suhadolnik) Matevž Čelik Vidmar (photo: Jože Suhadolnik)

Kaj smo dobili namesto Urada za verske skupnosti?

Nedavno smo objavili prispevek v Mozaiku dneva o sodelovanju vlade z verskimi skupnostmi. V njem smo zmotno navedli, da je novela Zakona o verski svobodi, ki jo je Državni zbor sprejel na seji 20. ...

Rdeča packa na pročelju ljubljanske stolnice (photo: fb nadškof Stanislav Zore) Rdeča packa na pročelju ljubljanske stolnice (photo: fb nadškof Stanislav Zore)

Packa, ki kliče po krvi?

Letošnji 8. marec, svetovni dan žena, je minil z grenkim priokusom. Skupina protestnikov je namreč z rdečo barvo oskrunila in poškodovala ljubljansko stolno cerkev. Objestni napad na stolnico in ...

Jolanda Grom Ravnikar (photo: STA) Jolanda Grom Ravnikar (photo: STA)

Jolanda Grom Ravnikar, aktualna Slovenka leta

Tradicionalne dobrodelne koncerte za junake tretjega nadstropja, za otroke z rakom, v ljubljanski Festivalni dvorani z najvidnejšimi predstavniki glasbenega ustvarjanja že vrsto let zelo predano ...

O avtorju