O dostojanstvu dela
Pred nami je praznik dela. Danes si ni težko predstavljati, kako se po 200 ali 300 ljudi in več poteguje za neko delovno mesto. Zanimanje verjetno nekoliko upade, ko kandidati slišijo, da ...
Pred nami je praznik dela. Danes si ni težko predstavljati, kako se po 200 ali 300 ljudi in več poteguje za neko delovno mesto. Zanimanje verjetno nekoliko upade, ko kandidati slišijo, da ...
V zadnjem času mi zaradi nekaterih dogodkov vedno večkrat prihaja na misel beseda čast. Gotovo vsi poznate mnoge načine uporabe tega pojma v vsakodnevem pogovoru. Mimogrede jo izrečemo, zlasti ...
Gospod doktor, čez mesec dni greva na križarjenje, mama pa je, kot ste omenili, zelo slaba. Dejali ste, da lahko umre že jutri, če bi pa srce zdržalo, ima pred sabo še dva ali tri mesece. ...
Petindvajseta obletnica prvih povojnih večstrankarskih volitev je ponujala pravo priložnost za pogled v preteklost, sedanjost in prihodnost. Ko so ljudje 8. aprila leta 1990 odhajali na volitve, ...
Pred kratkim – natančneje 13. marca – smo praznovali že drugo obletnico izvolitve papeža Frančiška kot Petrovega naslednika. Hitro je minilo to leto in smo se navadili, da nas ...
Finančni minister Dušan Mramor napoveduje novo zadolževanje države, tokrat z izdajo 20-letnih obveznic, a njihova vrednost in čas izdaje še nista znana. Kljub temu, da so trenutne ...
Nekaj več kot mesec dni bomo imeli državljani in državljanke na voljo za oddajo podpisa v podporo razpisu referenduma o noveli o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Ta čas se začne prihodnji ...
Na začetku pisanja tokratnega komentarja sem se vprašal, kaj me je v tem tednu nagovorilo in mi vsaj za trenutek umaknilo oči od dnevne politike? V ospredje sta mi prišla dva ...
Ali poznate tisto zgodbo iz zgodovine? Kot zvezda, kot odrešenik je vstal iz anonimne množice mož, veliki Francoz z imenom Napoleon in razglasil, da je treba nek družbeni red ukiniti in ga ...
Nedavno me je v trgovskem centru nagovorila gospodična s širokim nasmeškom: »Gospod, a ste že kdaj razmišljali, da bi se razstrupili?« Presenečen sem obstal ob ...
Na pepelnično sredo so poštarji raznosili okrog 500 posvojitvenih listov tistim poslušalcem radia Ognjišče, ki so se konec januarja odzvali na pobudo vseposvojitve. Klicalce, ...
Pred tedni sem sodeloval v komisiji pri zagovoru neke zelo dobre doktorske disertacije, ki je v empiričnem delu vsebovala tudi vprašanje o "verskem prepričanju". Ob tem sem postavil dilemo, ...
Kot vedno v svojih komentarjih se bom tudi tokrat lotila nekaj papeževega, saj mi je to področje najbolj blizu. Že večkrat sem želela napisati nekaj o papeževem načinu komuniciranja. Razprava ...
V katoliškem svetu ta teden najbolj močno nagovarja praznik Jezusovega darovanja ali kot je bila skozi stoletja poimenovan – Svečnica. Pa ne zaradi vseh vremenskih pregovorov, ampak ...
Večkrat se mi je že zgodilo, da sem si rekla, to se mene ne tiče, se „odklopila“ od tega sveta, tako da nisem gledala poročil, brala časopisov in mirno živela – vsaj nekaj dni. A ...
„Tisti, ki so prišli sem, niso vedeli, da bodo živeli le še nekaj dni!“ Besede preživelega taboriščnika iz Auschwitza niso veljale samo za to taborišče. ...
Po mnenju ekonomista Jožeta P. Damijana bi bilo v sklopu privatizacije zagotovo najprej treba prodati banke, nato pa še telekomunikacije. V nekaterih podjetjih je medtem potreben določen ...
Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci se je odzvala na teroristični napad na francoski satirični tednik Charlie Hebdo, ki je sprožil proteste za svobodo govora v ...
Predstavljajmo si za teh nekaj trenutkov naš planet, kot se ga vidi iz vesolja. Majcena, modra frnikola, ki jo naseljuje mnogovrstno življenje, vključno s človeštvom. Človek si je ta ...
Morija v Parizu je spet zarezala rane v srce človeštva. Ob božičnih praznikih smo po vsem svetu veliko govorili o miru, ljubezni, strpnosti. Kdor je prisluhnil s srcem si je upravičeno ...
V teh dneh smo in še nekaj dni bomo prejemali številna voščila. Najpogosteje slišano je: „Želim obilo zdravja, veselja in ljubezni“, v šali pa mnogi ...