Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Marta Jerebič

Marta Jerebič je urednica informativnega programa Radia Ognjišče.

 • Papež Frančišek (photo: Unsplash)
  07.03.2021, 13:10

  VIDEO: Papež v Erbilu, Mosulu in Karakošu

  Papež Frančišek se tretji dan v Iraku mudi v avtonomni regiji Kurdistan. V glavnem mestu Erbilu se je zjutraj srečal z oblastmi, na tamkajšnjem stadionu je daroval sveto mašo, ki se je je udeležilo približno 10.000 vernikov. Dopoldne je obiskal Mósul, kjer je molil za žrtve vojne, in Karakoš, kjer se je srečal s tamkajšnjo krščansko skupnostjo.

 • Papež Frančišek v Iraku (photo: Vatican Media / SIR)
  05.03.2021, 15:29

  VIDEO: Papež v Iraku: Naj utihne orožje!

  Končno med Iračani. Frančišek je danes postal prvi papež v zgodovini, ki je stopil na tla dežele, v kateri se je rodil Abraham. Njegovo 33. mednarodno potovanje velja za najpomembnejše in najbolj nevarno. Vendar Jorge Mario Bergoglio kljubuje tako pandemiji koronavirusa kot spopadom, ki zadnje tedne znova pretresajo Irak.

 • Ameriški kongres (photo: Pixabay)
  03.03.2021, 09:29

  Teorija spola: V imenu enakosti se preganja neenakost

  Spodnji dom ameriškega kongresa je 25. februarja sprejel zakon o enakosti. Gre za obsežne spremembe zakona o državljanskih pravicah iz leta 1964, ki je med drugim prepovedal rasno diskriminacijo v javnih prostorih, pri zaposlovanju, v izobraževanju, zveznem financiranju, zaposlovanju in sodnem sistemu. Če bo novo dopolnilo potrjeno tudi v senatu, bo zakon prepovedoval diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti ali spolne identitete. Ameriški škofje opozarjajo, da to diskriminira vernike in ogroža nerojeno življenje. O tem, kaj prinaša zakon o enakosti, smo se pogovarjali z moralnim teologom Gabrielom Kavčičem.

 • Cepivo je varno za vse najranljivejše skupine: srčne bolnike, tiste, ki so preboleli raka, tiste, ki imajo blage alergije, pridružene srčno-žilne bolezni, ... (photo: rawpixel.com)
  17.02.2021, 19:30

  Etičnost cepiv: Nikoli se za nobeno cepivo ne zahteva novih splavov

  Ali smo se moralno dolžni cepiti proti covidu-19? Kaj pomeni, da je pri cepljenju z etično spornimi cepivi sodelovanje s splavom oddaljeno? Zakaj do razprave v javnosti prihaja šele zdaj, ko pa smo s cepivi, pridobljeni na sporen način, cepljeni pravzaprav skoraj vsi, npr. proti rdečkam in ošpicam? Na ta vprašanja sta v oddaji Srečanja odgovarjala Anja Kastelic, farmacevtka, ki sicer tega poklica zaradi ugovora vesti ne opravlja več, in moralni teolog dr. Roman Globokar.

 • Škof Peter Štumpf (photo: Osebni arhiv škofa Petra Štumpfa)
  12.02.2021, 16:16

  Sodišče škofa Štumpfa pravnomočno oprostilo obtožb razžalitve vernice

  Mariborsko višje sodišče je murskosoboškega škofa Petra Štumpfa pravnomočno oprostilo obtožb razžalitve vernice. Ta je škofa tožila zaradi njegove izjave, da je neprištevna in da nima stika z realnostjo. Spomnimo, da je škof Štumpf stopil v bran svojemu duhovniku, ki ga vernica nadleguje.