Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Rok Mihevc

Andrej Šinko

Andrej Šinko je novinar Radia Ognjišče.

 • Starejši (photo: rawpixel.com)
  18.02.2021, 17:10

  Za oskrbo starejših na voljo več deset milijonov evrov

  Država namerava v dveh letih zagotoviti dodatnih skoraj 2300 postelj v domovih za starejše in 29 enot dnevnih centrov. Domovi se bodo še naprej krepili tudi kadrovsko, napovedano je tudi povečanje kapacitet za oskrbo starejših na domu.

 • Strokovnjaka o cepivih proti novemu koronavirusu,; cepivo, koronavirus (photo: Pixabay)
  24.01.2021, 19:08

  V Sloveniji prvi primer angleškega seva koronavirusa. Kaj to pomeni za sproščanje omejitev?

  Predsednik vlade Janez Janša je napovedal, da bo ta teden potreben ponovni premislek glede sproščanja ukrepov. Stanje epidemije se ne umirja kot v zadnjem obdobju, v soboto pa je bila v Sloveniji odkrita tudi prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev novega koronavirusa, je pojasnil in dodal, da bo potrebna previdnost.

 • Policisti v ZDA (photo: Pixabay)
  07.01.2021, 12:50

  Žalosten dan za ameriško demokracijo

  Nasilje med protesti in vdorom v ameriški kongres je terjalo najmanj 4 življenja in več ranjenih. Razglašena je bila policijska ura, posredovati pa je morala tudi nacionalna garda. Kljub temu sta po prekinitvi oba domova kongresa skupno sejo nadaljevala in dopoldne potrdila zmago Josepha Bidna na preteklih predsedniških volitvah. Medtem naj bi člani administracije Donalda Trumpa po poročanju nekaterih medijev razmišljali o njegovi odstavitvi po 25. amandmaju k ustavi, ki je predviden za primer nezmožnosti vodenja države.

 • Evropska unija na prelomu (photo: Pixabay)
  06.01.2021, 18:15

  Kako globoka bo gospodarska kriza in kakšni so odgovori EU?

  V Evropi je zaradi covida 19 umrlo več kot pol milijona ljudi, pri več kot 25 milijonih pa je bila potrjena okužba z novim koronavirusom. Obsežnost pandemije in poskusi omejevanja širjenja virusa so terjali zapiranje številnih dejavnosti, kar je povzročilo gospodarsko krizo. Ta bi bila bistveno večja, če države podjetjem in prebivalstvu ne bi pomagale z milijardami evrov. O omenjenem in vlogi večletnega proračuna Evropske unije ter instrumenta za okrevanje smo spregovorili tudi v oddaji Pogovor o s poslanko Evropske ljudske stranke Romano Tomc in poslancem skupine Prenovimo Evropo Klemenom Grošljem.

 • Stanovanja (photo: Pixabay)
  30.12.2020, 17:30

  Kakšne bi bile posledice silovitejšega potresa v Sloveniji?

  Tresenje tal smo tako danes kot včeraj, ob Hrvaški, ki je bila huje prizadeta, čutili tudi v okoliških državah. V Sloveniji je nastala manjša materialna škoda, saj je bilo poškodovanih nekaj objektov, zlasti streh in dimnikov, ponekod na Štajerskem je bila motena oskrba z električno energijo, preventivno pa se je začasno ustavila tudi Nuklearna elektrarna Krško.