Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Nataša Ličen

Nataša Ličen je voditeljica na Radiu Ognjišče.

 • Tilen Čebulj (photo: Osebni arhiv)
  22.10.2021, 21:30

  Tilen Čebulj: Smo mladi v Cerkvi, da nosimo stole v dvorano in nazaj, ali lahko damo konkretnejši prispevek?

  Tilen Čebulj je študent razrednega pouka. Študij zaključuje. Dejaven je tudi na več ostalih področjih, v mladinski pastorali in med drugim tudi član Mednarodnega mladinskega posvetovalnega telesa. Ustanovil ga je Dikasterij za laike, družino in življenje pri Svetem sedežu. Vanj so imenovali 20 mladih iz različnih področij sveta in različnih mednarodnih organizacij ter skupnosti.

 • Ko nekdo pristane v zaporu, se s tem sodba v družbi zanj zapečati? (photo: PixaBay)
  21.10.2021, 18:00

  Potreboval sem veliko časa, da sem zmogel spregovoriti o tem, kar sem storil.

  Pri Inštitutu Stopinje so v času zaprtja ob epidemiji v zaporih začeli s projektom Križpotja. Preko virtualnih delavnic so se obsojeni iz zaporov v Celju, Mariboru, v Ljubljani na Dobu, srečevali enkrat tedensko in se pogovarjali o vsebinah, s katerimi se sami brez teh pobud morda ne bi nikoli srečali, kot na primer o smislu življenja po prestani kazni.

 • Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)
  20.10.2021, 06:43

  Katerega »prav« bo na koncu obveljal?

  Prijazen pozdrav, cenjene poslušalke in dragi poslušalci. V sklopu mojega tokratnega razmišljanja vas v pozdravu naglašam še z drage sodržavljanke in dragi sodržavljani. Naš skupni dom je to leto obarvan praznično. No, vsaj prav bi bilo tako. Tudi spodobilo bi se. Si mislite, saj je bila ob prazniku državna slovesnost. Nekaj poletnih nastopov pa res ne bi smelo zadostovati. Domovina si zasluži več. Koliko stoletij so hodili po trnjevi poti naši ljudje in mnogi med njimi zasajali prva semena slovenske samostojnosti. Žal številni tudi s svojimi življenji. Pa veje takšen hvaležen duh spomina med nami?

 • Kaj je za nas uspeh? Uresničujemo svoje cilje ali nam jih nalagajo kriteriji družbe? (photo: PixaBay)
  14.10.2021, 18:00

  Aleš Vičič, športni in poslovni psiholog: Želja po uspešnosti je ena od temeljnih potreb

  Kaj je uspešnost? Za vsakega od nas lahko kaj drugega. Uspešnost merimo po svojih in tudi po merilih družbe, v mlajših letih pogosto še po merilih svojih staršev, vrstnikov, zgodi se, da hlepimo po uspehu, ki ni naš in za nas sploh nima tolikšne vrednosti ali pomena. Pa vendar vztrajamo, ker prav vsak želi biti uspešen, ker je to del njegovega notranjega zadovoljstva in osnovna psihološka potreba, tako kot potreba po varnosti, hrani, sprejetosti, druženju, pripadnosti. Želimo biti uspešni pri tem, kar delamo. Kako doseči uspeh, kako ga vrednotiti, ko uspeh dosežemo, sta široki in zahtevni področji, prav zaradi individualnega pristopa in razumevanja uspešnosti.

 • Maja Megla s svojo drugo knjigo Smem biti to, kar sem? (photo: Nada Žgank)
  12.10.2021, 17:20

  Maja Megla: Za Božjo voljo, a lahko že sprejemamo drugačnost drugega?

  Njen prvenec o stresu je postal uspešnica. O kugi sodobnega časa je pisala po dolgotrajni osebni izkušnji z neznanim vzrokom izčrpanosti. Bilo je težko živeti s smrtno utrujenostjo, kot se slikovito izrazi, nezmožnostjo opraviti osnovno. Njeno drugo delo pa prikaže še eno od zadreg sodobnega človeka, bojazen ali nemoč uresničevanja lastne osebnosti, svojega mnenja in izbire vrednot. Vsi potrebujemo varen prostor, v katerem lahko izrazimo svoje potrebe.