Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup

Nataša Ličen

Nataša Ličen je voditeljica na Radiu Ognjišče.

 • Rojstvo otroka je najlepša in tudi velika sprememba. Skrb celotne skupnosti. (photo: PixaBay)
  19.05.2023, 11:19

  Dr. Zalka Drglin: Vsaka šesta ženska se srečuje s stisko po porodu. Pogovor lahko že veliko reši.

  Po Festivalu duševnega zdravja, ki je bil včeraj na Gospodarskem razstavišču, smo se v jutranjem pogovoru z dr. Zalko Drglin, raziskovalko in strokovnjakinjo za ob-porodne stiske, pogovarjali o simptomih stresa in ostalih težav zamajanega duševnega ravnovesja. V ospredje smo postavili matere ob rojstvu otroka in njihovo, ter seveda skrb očetov, soočanje s strahovi in travmami. Spregovorili pa tudi širše, za vse populacije in v vseh življenjskih obdobjih, o korakih pomoči ob duševnih spremembah.

 • Stiska, brezciljnost (photo: Inzmam Khan /Pexels)
  18.05.2023, 13:00

  Dr. Saška Roškar: V redu je tudi, če kdaj nismo v redu.

  Definicij duševnega zdravja je zelo veliko in vsak od nas si pod tem pojmom predstavlja kaj drugega. Načeloma pa Svetovna zdravstvena organizacija duševno zdravje opredeljuje kot stanje, v katerem se človek dobro počuti, izpolnjuje svoje potenciale, je hkrati v dobrem dobrem odnosu s seboj in z okolico. Je počutje, v katerem se sprejemamo, z vsemi svojimi pozitivnimi in tudi manj pozitivnimi lastnostmi, kot takšne seveda sprejemamo tudi druge ter okolico.

 • Prvi konec tedna v juniju po vsej Sloveniji nabiralniške delavnice. (photo: festivalnabiralnistva.si)
  18.05.2023, 12:12

  Dr. Katja Rebolj: Vsaj sto rastlin, koristnih plevelov, je v naši Sloveniji vse dni na voljo za vsakodnevno prehrano.

  Nabiralništvo je pestro. Je ljubeče do narave. Način življenja nabiralcev je poseben. Kakšen in kaj vse se skriva okoli nas in kako lahko tudi sami zaživimo bolj naravno, lahko spoznamo na prvem slovenskem Festivalu nabiralništva, v soboto, 3. in 4. junija, v organizacijo katerega je vpeta sogovornica, ki smo jo povabili k pogovoru za oddajo »Via positiva«.

 • Marko Juhant v studiu Radia Ognjišče (photo: NL)
  16.05.2023, 11:47

  Marko Juhant: Niti ena šola v Sloveniji nima izobešene zastave, na kateri bi pisalo varna šola. Imamo pa varne točke po bankah.

  V studiu smo se z Markom Juhantom, specialnim pedagogom, srečali po dveh mesecih, po več odmevnih dogodkih, ob katerih spet pretresamo odnos sodobne družbe do življenja, do soljudi in kako čustveno odporni smo.

 • Anton Lesnik (photo: Osebni arhiv)
  15.05.2023, 11:54

  Anton Lesnik: Od nekdaj je v meni glasba gozdov.

  V slovarju slovenskega knjižnega jezika piše, da beseda lesnik opisuje škrata, ki se skriva v drevju. Anton Lesnik se tudi sam velikokrat hudomušno sklicuje na to razlago. Rodil se je sredi gozda, v družini je bil lastnik manjšega dela gozda sicer le stari oče, ki je imel manjšo kmetijo, so pa gozdovi Antona Lesnika vseskozi obdajali, bili so vsenaokrog, v njih je odraščal, se igral. Rodil se je v vasi Plešivec, visoko pod vrhom Uršlje gore.