Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Manca HribarManca Hribar

Nataša Ličen

Nataša Ličen je voditeljica na Radiu Ognjišče.

 • Odkrijmo sebe, odpustimo si in užijmo radost življenja. Ni bilo preprosto, Danica je dokaz, da se da. (photo: Osebni arhiv)
  21.01.2023, 18:00

  Danica Vidmar: Ljubezen do sebe se ne zgodi ob ponavljanju teh besed pred ogledalom.

  V iskanju poti do odraslih otrok je Danica Vidmar našla spodbudo k pisanju knjige. Spisala je iskreno, odprto zgodbo o sebi in svoji poti iskanja. Bralcu, bralki je odprla nekatere že skoraj pozabljene rane, ki pa vendarle še skelijo, s tem pa povabi v svoj svet doživljanja, kjer se zlahka prepoznamo, in ob njeni lažje razumemo tudi odtenke lastnih zgodb.

 • Dr. Ana Krajnc (photo: Janez Platiša)
  19.01.2023, 18:00

  Prof. dr Ana Krajnc: Možgani so vesolje in najmočnejši računalnik

  V vsakem človeku je potencial. Če je okolje spodbujajoče in nas podpira, svoje sposobnosti razvijemo, lahko do zelo visoke ravni. Vsakega človeka, ki ni imel te možnosti, da bi v svojem življenju lahko razvil talente in napredoval kot človek v svoji osebnosti, nam je žal. S tem izgubljamo vsi, ne samo posameznik.

 • Marko Juhant ima široko občinstvo, dragocene so tudi številne njegove knjige v pomoč vzgoji in spremljanju naših otrok ter mladih. (photo: Nataša Ličen)
  14.01.2023, 20:26

  Marko Juhant: Kar zbiramo, to imamo.

  Fizično počutje je ključno tudi pri vzgoji, za odnos sploh, je bila uvodna misel tokratnega pogovora, prvega v letu 2023, z Markom Juhantom, specialnim pedagogom, ki že vrsto let redno prihaja v naš studio. Če smo dobro v svoji koži, smo strpnejši, mirnejši. Marko je prepričan, starši bi marsikaj naredili dosti bolje, če bi bili v boljši fizični kondiciji. Z njo hkrati pride tudi psihična. Ko imamo sami dovolj energije, lahko z njo opremimo tudi svoje otroke.

 • Katarina Kompan Erzar (photo: ARO)
  06.01.2023, 21:22

  Dr. Lia Katarina Kompan Erzar: Otrok prosi za navodila. Toda ne tako, da ga zatolčemo.

  Jasnost besed je pomembna, ker se le tako v drugem lahko prebudijo prave tipke in se s sogovornikom lažje ujamemo, razrešujemo, se v pripovedi poslušamo, dopolnjujemo. V nasprotnem nastane šum v komunikaciji. Povedati kot resnično verjamemo, da je. To je veščina, ki se je učimo. Tudi starševstvo oziroma otroci učijo, če beseda ni prava, če ne pade na pravo čustveno podlago in če ni izčiščena, ne deluje. Zato je, če ne vemo, kaj točno hočemo povedati, bolje molčati.

 • Kakšna je naša raba energije? (photo: PixaBay)
  04.01.2023, 12:07

  Treba je varčevati, vendar ne iz strahu

  Smo v obdobju, v katerem se energiji daje velik poudarek. Med ljudmi je precej negotovosti, celo strahu, če bo energije dovolj za vse večje potrebe sodobnega načina življenja.