Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Andrej Šinko

Slovenci po svetu

Orgle v župnijski cerkvi v Šentvidu pri Stični (photo: Župnija Šentvid pri Stični) Orgle v župnijski cerkvi v Šentvidu pri Stični (photo: Župnija Šentvid pri Stični)

Spominjamo se, 14. junij

Na današnji dan 1877 je bilo v Ljubljani ustanovljeno Ceciljánsko društvo kot zasebni cerkveno-glasbeni zavod za vso škofijo.

Luiza Pesjak (photo: Mihael Stroj, Public domain, via Wikimedia Commons) Luiza Pesjak (photo: Mihael Stroj, Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 12. junij – Luiza Pesjakova

12. junija 1828 se je v Ljubljani rodila pesnica in pisateljica Luíza Pesjákova. Sprva je pisala v nemščini, nato v slovenščini. Izdala je zbirko pesmi Vijolice. Pisala je tudi krajšo prozo, ...

Spomenik Primoža Trubarja pred Moderno galerijo. (photo: Daniel Novakovič/STA) Spomenik Primoža Trubarja pred Moderno galerijo. (photo: Daniel Novakovič/STA)

Spominjamo se, 9. junij – Primož Trubar

9. junija 1508 se je v Rášici pri Velikih Laščah rodil pisatelj in reformator Primož Trubar. Približno dvajset let je bil katoliški duhovnik, zatem pa se je pridružil protestantom. Objavil je 22 ...

Milan Komar: Pot iz mrtvila (photo: ARO) Milan Komar: Pot iz mrtvila (photo: ARO)

Spominjamo se, 4. junij

4. junija 1839 se je v Zgornjem Tuhinju rodil skladatelj in zborovodja Anton Hribar. Nekatere njegove pesmi so ponarodele: Slovenka, Slavček, Pobratimija ...

Papež Janez XXIII. (photo: ARO) Papež Janez XXIII. (photo: ARO)

Spominjamo se, 3. junij

3. junija leta 1272 je češki kralj Ótokar II. prisilil ogrskega kralja Štefana, da mu je prepustil Štajersko, Kranjsko in Koroško.

P. Vladimir Kos (photo: p. Ivan Rampre) P. Vladimir Kos (photo: p. Ivan Rampre)

Spominjamo se, 2. junij

2. junija 1858 se je revnim kmečkim staršem v Benečiji rodil Giuseppe Sárto. Leta 1903 so ga kot beneškega patriarha in kardinala izvolili za papeža Pija X.

Pravila Radia Ognjišče za izrabo programskega časa za predstavitev mnenj o referendumski kampanji ZVRK in Odloka o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah.