Mateja Subotičanec
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Alen Salihović

Alen Salihović je novinar Radia Ognjišče.

 • Ustavno sodišče (photo: ARO)
  19.04.2021, 11:19

  Toplak: V zadnjih dveh letih ustavno sodišče vzbuja zaskrbljenost

  O ustavnem sodišču in težavami, s katerimi se ta sooča, so prejšnji teden na seji parlamentarnega odbora za pravosodje spregovorili nekateri pravniki. Poslanec SDS Dejan Kaloh je med predstavitvijo razlogov za sklic seje, ki so jo predlagali poslanci SDS in NSi, omenil kot problematično, da ustavno sodišče o zadevi ne odloči, ampak odlok oziroma zakonski člen zadrži. Neodločanje ustavnega sodišča v trenutnem epidemičnem položaju predlagatelji seje ocenjujejo kot neprimerno. Temu so prikimali nekateri pravniki, ki so opozorili tudi na ne-izločanje sodnikov.

 • Tarča, vlada, politika (photo: Pixabay)
  16.04.2021, 16:15

  Tudi s pomočjo diplomacije in blatenja Slovenije v tujini se nadaljuje z rušenjem vlade

  Vse od ponedeljka odmeva, da naj bi premier Janez Janša v Bruselj poslal dokument o ureditvi razmer na Zahodnem Balkanu. Spletni portal Necenzurirano je objavil tudi neuradni t.i. non-paper o mejah na Zahodnem Balkanu. Kdo ga je spisal, ni razvidno, del vsebine pa naj bi po informacijah portala nastal v Budimpešti. Slovenski zunanji minister Anže Logar je sicer že pred tem v državnem zboru pojasnil, da gre zgolj za en tovrstni dokument. Že marca ga je pripravila Hrvaška, podpisalo pa ga je več držav članic, tudi Slovenija z željo, da bi Bosni in Hercegovina pridobili status kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Za naš radio je dogajanje komentiral nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, v prispevku pa ste lahko slišali tudi, kako Daytonski mirovni sporazum, ki je razdelil Bosno in Hercegovino vidi škof v Banjaluki Franjo Komarica. Danes je dogajanje komentiral še predsednik države Borut Pahor.

 • dr. Verica Trstenjak (photo: ARO)
  16.04.2021, 11:47

  Verica Trstenjak z novo knjigo proti vse večjemu individualizmu

  Slovenija je v času soočanja z epidemijo dobila novo knjigo, ki na podlagi prakse govori o spoštovanju človekovih pravic v luči Listine EU o temeljnih pravicah. Avtorica dr. Verica Trstenjak je ob predstavitvi opozorila, da se je v epidemiji problem temeljnih človekovih pravic pokazal v tem, da smo veliki individualisti. Da je delo dr. Trstenjak velik doprinos na področju evropskega prava, je v razpravi, ki jo je pripravila Nova univerza v sodelovanju s Slovenskim društvom za evropsko pravo, menilo več udeležencev.

 • prof. dr. Bojana Beović (photo: Osebni arhiv)
  08.04.2021, 09:01

  Dr. Bojana Beović: Zbornica nisem jaz, skupaj z zdravniki lahko dosežemo marsikaj

  Na svetovni dan zdravja smo gostili novo predsednico Zdravniške zbornice Slovenije, infektologinjo dr. Bojano Beović. Z njo smo se pogovarjali o načrtih, ki jih ima v svojem programu dela na zbornici, o težavah in rešitvah za slovenski zdravstveni sistem, pa tudi o poteku epidemije novega koronavirusa.

 • Križ (photo: Cathopic)
  03.04.2021, 06:32

  Križi otrok niso nič lažji in težji od križev odraslih

  Papež Frančišek je sinoči vodil križev pot, a ne v rimskem Koloseju, kot smo vajeni, temveč pred praznim Trgom svetega Petra v Vatikanu. Meditacije so tokrat pripravili umbrijski skavti in otroci ene od rimskih župnij. Razmišljanja otrok so bila o stiskah v času epidemije novega koronavirusa, težavah v družinah pa tudi v šoli. Papež, ki je po vsaki meditaciji vodil molitev, ob sklepu ni imel običajnega nagovora.