Jure Sešek
Boštjan Smole
Andrej Šinko

Alen Salihović

Alen Salihović je novinar Radia Ognjišče.

 • Dr. Dr. Klemen Jaklič (photo: ARO)
  20.05.2022, 13:19

  Ustavni sodnik Jaklič: Svet ne sme dopustiti takšnih grozodejstev

  Gost majske oddaje »Spoznanje več, predsodek manj« je bil tudi ustavni sodnik prof. Dr. Dr. Klemen Jaklič (Oxford UK, Harvard USA). Tudi tokrat smo se ustavili pri vojni v Ukrajini in kršenju človekovih pravic ter v drugem delu spregovorili o koncu Konference o prihodnosti Evrope, zanimalo nas je ali nas čakajo Združene države Evrope. Spregovoril je še o delu ustavnega sodišča v preteklosti. Ter predstavil svoje odklonilno ločeno mnenje z naslovom: »O protiustavnem delovanju političnih strank«.

 • Zastava EU (photo: Christian Lambiotte/ European Communities, 2007)
  20.05.2022, 10:27

  Kakšna prihodnost čaka Evropsko unijo?

  9. maja smo praznovali Dan Evrope, ko smo se spomnili začetka evropskega povezovanja. Hkrati so ta dan zaznamovala nesoglasja o tem, kako naprej po koncu konference o prihodnosti Evrope. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se zavzela za spremembo pogodb, 13 držav članic, tudi Slovenija, pa je do tega zadržanih. O tem, kaj je prinesla konferenca o prihodnosti povezave, smo govorili v oddaji »Pogovor o«.

 • Sestava novega sklica DZ (photo: Zajem zaslona www.dvk-rs.si)
  12.05.2022, 12:08

  Komentar: Videtič in Mamić o predlagani ministrski ekipi

  Eno od presenečenj predlagane ministrske ekipe je, da nekaj imen manjka, je v komentarju za Radio Ognjišče dejal Miran Videtič. Da gre za smešen predlog, ki hkrati zbuja skrb pa meni Tino Mamić.

 • Volitve v državni zbor 2022 (photo: Rok Mihevc)
  11.05.2022, 14:54

  Pravnik dr. Jurij Toplak na laž postavil državno volilno komisijo

  Še vedno odmeva napaka, ki si jo je privoščila državna volilna komisija pri določanju mandatov. Komisija, ki jo vodita predsednik Peter Golob in direktor Dušan Vučko je javnosti sporočila seznam izvoljenih poslancev. Dva tedna kasneje pa je seznam spremenila s šestimi novimi imeni poslancev. Predsednik DVK je zmedo pri izračunu šestih poslancev opravičeval s sklicevanjem na »računalniško napako«, možnost ročnega izračuna mandatov pa zavrnil z navajanjem izjave profesorja matematike, da naj bi za tak izračun potrebovali »nekaj sto ljudi in nekaj mesecev«. Da to ne drži je v treh urah dokazal pravnik in strokovnjak za volilno zakonodajo dr. Jurij Toplak, ki iz ZDA jasno sporoča, da si ta volilna komisija ne zasluži zaupanja.

 • Dr. Jernej Letnar Černič (photo: Osebni arhiv)
  11.05.2022, 12:05

  Profesor Letnar Černič pogreša prepričljivejše odločitve ustavnega sodišča

  Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto je predstavil poročilo o delu ustavnega sodišča za leto 2021. Leto je zaznamovalo predvsem odločanje o številnih zahtevah in pobudah za presojo ustavnosti protikoronskih odlokov in zakonov. Ob tem je izpostavil visok pripad pobud in zahtev za ustavno presojo. Uspešno so jih rešili 1300, ostalo pa jim jih je še 100. Za komentar dela sodišča smo vprašali profesorja človekovih pravic dr. Jerneja Letnarja Černiča.