Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

Alen Salihović

Alen Salihović je urednik informativnega programa Radia Ognjišče.

 • RTV Slovenija. (photo: STA)
  29.05.2023, 08:14

  Gregorčič in Avbelj na ESČP

  Prvopodpisani pobudnik za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o Radiotelevizija Slovenija Peter Gregorčič in avtor pobude Matej Avbelj sta po odločitvi ustavnega sodišča, ki je preklicalo začasno zadržanje izvajanja dela novele, poslala pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice. Ocenjujeta namreč, da so bila v Sloveniji izčrpana vsa razpoložljiva pravna sredstva in da so ostali brez učinkovitega pravnega varstva. Menita tudi, da je odprava začasnega zadržanja nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru, saj je sodišče zadržanje odpravilo, ne da bi kakorkoli zaščitilo pravni položaj pobudnikov. Po njunem mnenju je ustavno sodišče pobudnikom tudi odvzelo pravico do izjavljanja.

 • Kanal c0 (photo: Alpe Adria Green)
  29.05.2023, 07:45

  V Ljubljani že četrti shodi proti Jankovićevemu nasilju

  Pred mestno hišo v Ljubljani bo danes ob 14.30 že četrti shod proti potezam župana Zorana Jankovića. Na shodu »proti Jankovićevemu nasilju, ZA zdravnike in ZA čisto pitno vodo«, ki ga organizira mestni svetnik Aleš Primc želijo množično izraziti nestrinjanje z gradnjo spornega kanala C0 na vodovarstvenem območju Ljubljane.

 • dr. Janez Juhant (photo: p. Ivan Rampre/Vatican News)
  18.05.2023, 13:12

  Juhant Golobu in vladi: Kje je v Vaših srcih čut za pravičnost?

  Zaslužni profesor Janez Juhant iz društva Združeni ob Lipi sprave je predsedniku vlade Robertu Golobu in celotni vladi poslal odprto pismo. V njem je opozoril na sporen državniški pogreb nekdanjega šefa Udbe Janeza Zemljariča in na ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja.

 • Borut Pahor (photo: Rok Rakun)
  18.05.2023, 12:28

  Pahor o odločitvi Golobove vlade: Tako obnašanje nas pelje nazaj

  Bivši predsednik republike Borut Pahor se je odzval na odločitev vlade Roberta Goloba, ki je ukinila nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja in zapisal o potrebi po njem, ter nevarnosti poglabljanja izključujočih polemik in ravnanj o polpretekli zgodovini.

 • Slovenska zastava (photo: Rok Mihevc)
  18.05.2023, 10:09

  Apel Republiki Sloveniji: S tesnobo ugotavljamo, da Vlada z odpravo dneva spomina relativizira zločine komunizma nad Slovenci

  Predsednik Nove Slovenske zaveze dr. Matija Ogrin, pobudnica portala Vseposvojitev Romana Bider, predsednica Prebudimo Slovenijo Vlasta Doležal Rus in zaslužni profesor dr. Janez Juhant v imenu Združeni ob lipi sprave so na Komisijo državnega zbora za peticije, človekove pravice in enake možnosti naslovili apel. V njem obžalujejo, da je vlada ukinila 17. maj, narodni dan spomina na žrtve komunizma ter jo pozvali naj v dejanju izkaže, ali je zmožna vsaj minimalnega, uradnega priznanja, »da so naši mrtvi nekoč obstajali: pripravi naj javno dostopno evidenco žrtev komunističnega nasilja nad Slovenci«.