Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Helena KrižnikHelena Križnik
Tereza Poljanič ustvarja pod blagovno znamko Tereza's Choice (foto: Osebni arhiv)
Tereza Poljanič ustvarja pod blagovno znamko Tereza's Choice | (foto: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

| 03.07.2025, 18:00 Nataša Ličen

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati obroke na dostopen in enostavne način. Veliko je raziskovala to področje, sestavljala recepte in še danes stoji za konceptom vračanja nazaj h koreninam, k naravi in k sezonskemu. Bolj kot ne je naključje hotelo, da je v svet kuhanja pred kamero vstopila na Novi Zelandiji.

Moja kuharska pot ni povsem tipična

Tereza, ki ustvarja pod blagovno znamko Tereza's Choice: »Izkušnje zaradi bolezni v družini so me dobesedno pahnile v kuhinjo in iz tega težkega obdobja v najstniških letih se je razvil moj odnos do zdrave prehrane. Zaradi meditativnega prostora, ki sem ga našla v kuhinji, sem zdaj to kar sem. Želela sem pokazati, da je treba preventivno že vnaprej, ko smo zdravi, gledati, kaj dajemo vase. Videla sem, kako hrana vzbudi dobrobit tudi v družini, kako smo se - ne samo od kod hrana prihaja in kako jo pripraviti, zmogli ustaviti, se ob hrani povezali. Nehali smo hiteti skozi življenje.«

Moje pravilo je: »Jej mavrico.« Ni pravila, ki bi zadostilo vsem, ker smo unikatni.

Sledila sem srcu in verjela

»Začetki so bili težki, marsikdaj na poti ni bilo enostavno, morala se se boriti zase, toda nikoli nisem odnehala. Sledim srcu in vem da bom iz izkušnje vedno nekaj ustvarila. Ob podpori staršev sem zmogla trdo delali. Večkrat sem tudi padla, marsikateri projekt ni bil uspešen, a iz vsake izkušnje sem se kaj naučila in dobila ideje za naprej. Morda danes marsikdo upa na hiter uspeh, vendar brez vztrajnosti ne gre.«

Fermentacija je vir zdravja
Fermentacija je vir zdravja © osebni arhiv

Fermentacija

»Trenutno so najbolj odmevne moje delavnice fermentacije, v katerih pokažem kako enostavno je ohranjati naš mikrobiom. Intuicija izhaja iz našega prebavnega trakta, če ni v ravnovesju, od kod bo telo črpalo vitalnost, energijo? Vidim, da ljudi začenja zanimati tudi ta del. S fermentacijo prihaja novo življenje, z njo vnašamo dobre probiotike v naš sistem in življenju dodamo življenje. Fermentacija prebudi intuicijo, to vedno pravim, pokaže nam, kaj je dobro za nas, kaj nas nasiti in ohranja v ravnovesju. Najljubše so mi naravne fermentacije. Že naše babice so vedele marsikaj. Kjer smo se rodili, tam nas je narava tudi opremila z zdravo hrano.«

Največja pohvala je, ko kakšna mamica napiše, da so jih oddaje spodbudile po lastnem vrtičku in pridelavi.

Srečate me lahko vsepovsod po svetu

»Ko sem v Sloveniji, imam različne dogodke in delavnice. Slovenci vemo čisto premalo o divji prehrani, kar je naša super hrana, to zdaj postaja moj rajon. Vsaj osnovnih pet rastlin bi bilo dobro poznati. Hkrati pa me najdete na Kreti, kjer junija in septembra pripravljam kulinarične počitnice. Enako v Španiji, kjer sem doživela, da - tudi skozi mojo prehransko pot, vendarle prehrana ni vse. Prehrana ne sme biti avtoriteta

Tereza ki v rokah drži probiotično, zdravo in okusno fermentirano dobroto
Tereza ki v rokah drži probiotično, zdravo in okusno fermentirano dobroto © www.terezaschoice.com

»Tudi sama sem se zakalupla v to. Skozi izkušnje bolezni v naši družini sem se kot neke rešilne bilke zelo opirala na hrano. A sem morala ta oprijem spustiti, in videti da če svoje notranje konflikte, strahove ne izpustimo, nas tudi zdrava hrana ne bo mogla obvarovati pred določenimi težavami. Predelati je treba svoje notranje psihične napetosti.«

Manj je več tudi v prehrani

»Z zelenjavo, ki se je sončila in ni bila škropljena, ni treba manipulirati. Vse kar potrebuje je kakovostno olivno olje. Ko vidim, kaj ljudje nabirajo v trgovinah - prazno, mrtvo hrano, me razžalosti. Razumem, so tudi finančne stiske, morda ni časa, da bi se podučili kako ohranjati svoje zdravje in vitalnost. Zdrava hrana ni treba, da je draga. Tudi ne sme biti stresna. Omehčajmo pravila in prisluhnimo sebi, opazujmo, kaj nam daje življenje in dobro počutje. Ni cilj, da znotraj prehranjevanja ne bi znali več živeti. Brez skrbi, tudi kakšen rogljiček pojem, ker vem, da se bom znala vrniti nazaj v svojo dobro in zdravo rutino.«

Tereza Poljanič ustvarja pod blagovno znamko Tereza's Choice (photo: Osebni arhiv) Tereza Poljanič ustvarja pod blagovno znamko Tereza's Choice (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...