Slavi Košir
Jakob Čuk
Andrej Šinko

Oddaje

Sv. brata Ciril in Metod, slovanska apostola in sozavetnika Evrope  (photo: p. Marko Ivan Rupnik - Centro Aletti) Sv. brata Ciril in Metod, slovanska apostola in sozavetnika Evrope  (photo: p. Marko Ivan Rupnik - Centro Aletti)

Spominjamo se, 6. april

6. aprila 885 je v Vélehradu umrl nadškof Metod. Z bratom Cirilom je leta 863 prišel na Moravsko, kjer sta na željo kneza Rastislava oznanjala evangelij moravskim in panonskim Slovanom.

Škof Andrej Karlin leta 1910 (photo: Neznan fotograf, Public domain, via Wikimedia Commons) Škof Andrej Karlin leta 1910 (photo: Neznan fotograf, Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 5. april

5. aprila 1933 je v Mariboru umrl škof Andrej Karlín. Doma je bil iz Stare Loke. Teologijo je študiral v Ljubljani. Po posvečenju in nekajletnem kaplanovanju je nadaljeval študij prava v Rimu.

Izidor Završnik (photo: Dom sv. Jožef Celje) Izidor Završnik (photo: Dom sv. Jožef Celje)

Spominjamo se, 4. april

4. aprila 1727 je v Ljubljani umrl škof Viljem Leslíe. Položil je temeljni kamen za cerkev Sv. Trojice v Ljubljani in pogosto romal v Marijino svetišče na Dobrovo.

Rutke (photo: https://skavti.si/) Rutke (photo: https://skavti.si/)

Spominjamo se, 31. marec - ZSKSS

31. marca 1990 je bilo v Ljubljani ustanovljeno Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Prvi načelnik je bil Peter Lovšin, načelnica Marija Marinko, duhovni vodja pa salezijanec ...

Grad Ortenburg (photo: Johann Jaritz, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons) Grad Ortenburg (photo: Johann Jaritz, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 29. marec

Leta 1418 je v Radovljici umrl zadnji ortenburški grof Friderik III. Koroška veja rodbine Ortenburžánov je znana iz začetka 12. stoletja. Rodbina je v naslednjih stoletjih igrala pomembno vlogo na ...

Terezija Avilska (photo: ARO) Terezija Avilska (photo: ARO)

Spominjamo se, 28. marec - Terezija Avilska

28. marca leta 1515 se je v Ávili rodila redovna ustanoviteljica Terezija Avilska. Vstopila je v karmeličanski red in ga z Janezom od Križa prenovila. Ustanovila je več samostanov in jih povezala ...

Sestre karmeličanke (photo: ARO) Sestre karmeličanke (photo: ARO)

Spominjamo se, 23. marec – Karmel v Sori

23. marca 1986 je nadškof Šuštar blagoslovil nov samostan karmeličank v Sori pri Medvodah. Njegova zavetnika sta Sv. Jožef in Marijino brezmadežno srce. Karmeličanke so prišle k nam že leta 1889.

Spominsko obeležje Erni Meško (photo: ARO) Spominsko obeležje Erni Meško (photo: ARO)

Spominjamo se, 21. marec - pisateljica Erna Meško

21. marca 1911 se je v Lóperšicah pri Ormožu rodila ljudska pisateljica Erna Meško. Bila je bančna uslužbenka, po poroki z nečakom pisatelja Meška leta 1936 pa je ostala na kmetiji in se posvetila ...

Rubrika Spominjamo se (photo: ARO) Rubrika Spominjamo se (photo: ARO)

Spominjamo se, 20. marec 2018

20. marca 1808 se je na Vrdeli pri Trstu rodil publicist in pravnik Josip Godina. Po gimnaziji v Gorici, je študiral pravo v Gradcu.

Danijel Halas (photo: skofija-sobota.si) Danijel Halas (photo: skofija-sobota.si)

Spominjamo se, 16. marec - Danijel Halas

16. marca 1945 so aktivisti v bližini Hotíze prijeli duhovnika Danijela Halása. Zatem so ga med surovim pretepanjem odvlekli do Mure, ga tam na bregu ustrelili v glavo in truplo vrgli v reko.

Konkatedralna cerkev Kristusa Odrešenika (photo: Škofija Koper) Konkatedralna cerkev Kristusa Odrešenika (photo: Škofija Koper)

Spominjamo se, 15. marec

15. marca leta 1755 se je v Lescah rodil vzgojitelj in duhovnik Jurij Góllmayer. Izdal je molitvenik Sveta maša in krščansko premišljevanje, ki je doživel 17 izdaj.

Cerkev v Šiški (photo: Splet) Cerkev v Šiški (photo: Splet)

Spominjamo se, 14. marec – Anton Suhadolc

Na današnji dan leta 1894 se je v Gorici rodil publicist, urednik in politik Éngelbert Besednják. V dvajsetih letih je bil poslanec v rimskem parlamentu, v tridesetih pa član vodstva Kongresa ...

Izidor Završnik (photo: Dom sv. Jožef Celje) Izidor Završnik (photo: Dom sv. Jožef Celje)

Spominjamo se, 10. marec – Izidor Završnik

Na današnji dan 1943 so Nemci kot talca ustrelili duhovnika Izidorja Završnika. Ko so na pepelnično sredo med jetniki v Mariboru izbirali talce in je bil kot deseti izbran tudi mladi Franc Žvan, ...