Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Škof Gregorij Rožman (foto: Nadškofija Ljubljana)
Škof Gregorij Rožman | (foto: Nadškofija Ljubljana)

Pred 62-timi leti je umrl Gregorij Rožman

Spominjamo se | 16.11.2021, 09:34 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 1959 je v Clevelandu umrl teolog, pravnik in ljubljanski škof Gregorij Rožman. Leta 1929 je postal pomožni škof v Ljubljani, naslednje leto pa je nasledil škofa Jegliča.

Organiziral je 2. evharistični kongres za Jugoslavijo (1935) in 6. mednarodni kongres Kristusa Kralja (1939). Pred začetkom vojne je vodil škofijsko sinodo in izdal Zakonik ljubljanske škofije in Pastoralne inštrukcije.

V času dvojne okupacije škofije je poskušal omogočiti čim večjemu številu duhovnikov z nemškega zasedbenega ozemlja naselitev v Ljubljanski pokrajini. Pri zasedbenih oblasteh je posredoval za več kot tisoč 300 posameznikov in 60 skupin z nekaj tisoč osebami.

5. maja 1945 je zapustil domovino in preko Avstrije odšel v ZDA. Gregorij Rožman je do smrti ostal ljubljanski škof in na tujem nadaljeval s svojim pastirskim delom med izseljenci. Duhovnik Vinko Šega je o njem v oddaji naš gost leta 2009 med drugim povedal:

Včasih so rekli škofom knezoškof. To je bil pravi, pravi knez v najžlahtnejšem pomenu besede: lep nastop, odlične pridige, odprt za obiske, zelo prijazen, zelo gostoljuben. Najlepše spomine imam nanj.“

16. novembra 1711 se je v Novem mestu rodil graver in medaljer Franc Andrej Šega. V očetovi delavnici v Novem mestu se je izučil za puškarja in graverja. Nekaj let je bil pomočnik v Kamniku, po letu 1730 je delal v Münchnu. Zaradi umetniške dovršenosti je dobil precej naročil. Med drugim je na Dunaju v vosku portretiral cesarico Marijo Terezijo. Uvrščamo ga v vrh evropskega medaljerstva 18. stoletja.

Na današnji dan 1905 se je v Stični rodila misijonarka s. Ksaverija Lesjak. Do svoje smrti 1977 je delovala v Južnoafriški Republiki na več misijonskih postajah.

16. novembra leta 1915 se je v Trstu rodil pesnik in prevajalec Rado Bordón. Njegov pesniški prvenec nosi naslov Večne zanke, sonete pa je izdal v zbirki Sipine.

 


Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.