Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Bazilika v Ogleju (foto: Velvet, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons)
Bazilika v Ogleju | (foto: Velvet, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 12. september - Obletnica oglejske sinode

Spominjamo se | 12.09.2021, 08:27 Tone Gorjup

12. septembra leta 1798 se je v Spodnjih Kosézah pri Morávčah rodil pesnik Jóvan Vesél Koséski. Leta 1818 je objavil sonet Potažba, to je prvi slovenski sonet.

Na današnji dan 1895 se je v Verdúnu pri Stópičah rodil zgodovinar, teolog in duhovnik Josip Turk. Posvečen je bil šele po doktoratu iz filozofije in teologije. Zatem je študiral še zgodovino in od 1926 predaval zgodovino Cerkve na teološki fakulteti v Ljubljani. Po vojni je odšel na Koroško, 1948 pa v ZDA, kjer je nekaj let zatem umrl. Raziskoval je zgodovino ljubljanske škofije, zlasti čas nastanka. Josip Turk je napisal več študij o škofu Hrenu in raziskoval prvo polovico 19. stoletja.

12. septembra 1920 se je v Ljubljani rodila pesnica Minka Korénčan. Njene pesniške zbirke so: Zbrane pesmi, Pozabljenje, Edini prostor, Glas iz daljav...

Na današnji dan 1947 je bil ustreljen gradbenik, geograf in politik Črtomir Nagodé. Na smrt je bil obsojen, ker je po vojni skušal organizirati zakonito opozicijo.

Na današnji dan leta 1981 so v oglejski baziliki pripravili zaključno slovesnost ob praznovanju 1600-letnice oglejske sinode. Gre za sinodo, ki jo je leta 381 v Ogleju vodil milanski škof sv. Ambrož, razpravljala pa je o arianizmu.

Na omenjeni škofijski sinodi je sodeloval tudi prvi znani emonski škof Maksim.

Spominske slovesnosti ob 1600-letnici so se udeležili nasledniki vseh tistih škofov, ki so bili na zboru oglejske Cerkve. Ljubljansko škofijo je zastopal škof Stanislav Lenič, koprsko pa škof Janez Jenko. Z oglejsko sinodo je povezana tudi prva omemba škofa v Emoni - današnji Ljubljani.

O tem je profesor antične zgodovine Rajko Bratož povedal: „V istem letu imamo prvo omembo škofa v Emoni. Mi vemo, da je škof Maksim nastopil leta 381 na oglejskem koncilu kot privrženec milanskega škofa Ambrozija v obsodbi arijanske herezije in v odstavitvi treh zadnjih arijanskih škofov v Iliriku. Eden od teh, sicer najmanj pomemben, je bil prav Julijan Valans iz Ptuja, ki je bil takrat tudi odstavljen, sicer v odsotnosti.“

Spominjamo se
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...